4. tammikuuta 2012

Lukuvuosi 2011, osa 1: Tuumintaa ja tilastoja

Monen muun blogin innoittamana päätin minäkin koota yhteen menneen kirjavuoden antia tilastoja tutkiskelemalla ja haasteista haastelemalla. Tästä tulikin oikea mammuttikatsaus, joten kymmenen pistettä ja papukaijamerkki kaikille, jotka jaksavat loppuun asti!

Lukemisesta ja bloggaamisesta

Aloitettakoon tärkeimmästä eli lukemisesta itsestään. Vaikka lukemieni kirjojen määrä jää jälkeen blogosfäärin turbolukijoista, olen tänä vuonna lukenut paljon enemmän kuin muutamana edellisenä, ja se on ollut ihanaa. Lukutoukka ei voi kuin ihmetellä, miten vanha rakas harrastus oli päässyt niin surkeasti näivettymään!

Kiitos lukuinnon uudelleen viriämisestä kuuluu mitä suurimmassa määrin kirjablogeille. Eksyin sattumalta muistaakseni Sallan lukupäiväkirjaan joskus toissa vuoden syksyllä. Pari kuukautta muiden blogeja kuikuiltuani päätin perustaa oman, ennen kaikkea omaksi lukupäiväkirjakseni: halusin muistaa lukemani kirjat paremmin. Aiemmat yritykseni pitää niistä listaa ovat aina tyrehtyneet, ja tällä kertaa halusin kirjata muistiin myös jotain kirjan sisällöstä. Sitä, miten antoisaa kirjoista kirjoittaminen on, en edes oikein osannut odottaa. Lukukokemuksista saa irti aivan uusia ulottuvuuksia, kun niitä pureskelee blogiin.

Vielä suurempi ilo ovat olleet kirjablogit kokonaisuutena. Kirjojen lukemisen lisäksi on ihanaa lukea kirjoista! Jaksan aina hämmästellä, miten paljon hienoja kirjoja maailmaan mahtuu ja miten fiksut ihmiset niitä lukevat. Blogien ansiosta olen myös paljon entistä paremmin kärryillä suomalaisen kirjamaailman kuulumisista, mikä on kaltaiselleni ulkosuomalaiselle lukijalle ilahduttava silta kotimaan kulttuuriin.

Vuoden kansisuosikkeja: näyttävää typografiaa ja vahvoja värejä.

Tilastojen kertomaa...

Sitten tilastoihin! Jotta koko blogihistoriani tulee kartoitettua, otin lukuihin mukaan myös blogin alkuaikoina joulukuussa 2010 lukemani kirjat. Yhteensä listalle kertyi 68 kirjaa.* Ne jakautuivat näin:

- kotimaisia 36 ja ulkomaisia 32
- suomeksi luettuja 39, englanniksi 22 ja ranskaksi 7
- naisten kirjoittamia 37, miesten kirjoittamia 30 ja pariskunnan kirjoittamia 1
- romaaneja 42, novellikokoelmia 8 ja muita 18

Viimeinen kohta oli pienoinen yllätys sen suhteen, että muiden kuin romaanien osuus oli noin suuri. Osastoon "muut" kuuluu siis elämäkertoja, muistelmia, tietokirjoja ja yksi näytelmäkin (Pygmalion). Jatkossa voisin laajentaa ainakin runoihin ja sarjakuviin, sillä niitä ei vuoden 2011 listalta löydy lainkaan.

Luen näköjään enimmäkseen ei-aivan-uusia-muttei-vielä-vanhojakaan kirjoja, sillä kirjoista 42 eli rutkasti yli puolet on ilmestynyt 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä. Uutuuksia, joiksi laskin vuonna 2010 tai 2011 ilmestyneet kirjat, luin kolme: Selja Ahavan Eksyneen muistikirjan, Hanna Tuurin Orapihlajapiirin ja Henna Helmi Heinosen Veljen vaimon. Näiden jatkeeksi voisi kai liittää muutaman aiemmin ilmestyneen mutta vastikään suomennetun kirjan eli David Foenkinoksen Nainen, jonka nimi on Nathalie, David Nichollsin Sinä päivänä, Kajsa Ingemarssonin Vettä vain ja Sarah Watersin Vieras kartanossa.

Vanhempia kirjoja listalla on sieltä täältä 1900-luvulta ja 1800-luvun lopusta. Vuoden vanhus oli vuonna 1865 ilmestynyt Liisa Ihmemaassa. Tässäkin olisi lukuvalikoiman laajentamisen paikka!

Suosituinta blogissa

Bloggerin tilastojen perusteella kiinnostavimpia aiheita Lurun luvuissa olivat elokuvat ja chick lit. Luetuimpien kirjoitusten kärkikymmenikkö näyttää tältä:
  1. Päivä 19 - Elokuvia kirjoista
  2. Kootut chick lit -kokemukset
  3. Kira Poutanen: Kotimatka
  4. Sofi Oksanen: Puhdistus
  5. Taiteilijaelämää-haaste
  6. Anu Jaantila: Jenkkivuosi (Nostalgian jäljillä)
  7. David Nicholls: One Day
  8. Henna Helmi Heinonen: Veljen vaimo
  9. Ernest Hemingway: Nuoruuteni Pariisi (Kirjallista elämää -haaste)
  10. Oscar Wilde: The Picture of Dorian Gray
On hiukkasen harmillista, että kirjapäivityksistä luetuin kertoi kirjasta, johon en juurikaan ihastunut, mutta kansa on puhunut. :)

Vuoden kansisuosikkeja: mustalla ja valkoisella pääsee pitkälle.

Haasteita, haasteita

Vuoden aikana hurmaannuin yhdestä jos toisestakin lukuhaasteesta. Kaikkiin en ehtinyt osallistua, mutta kokosin mielenkiintoisia haasteita erilliselle alasivulle, jota aion käyttää jatkossakin lukuvinkkien lähteenä.

Nobel-voittajista kokeilin George Bernard Shaw'ta ja Rudyard Kiplingiä. Jos jatkan tätä vauhtia, minulla menee kaikkien tähän mennessä palkittujen nobelistien lukemiseen 50 vuotta - ja joka vuosi tulee yksi uusi lisää... Huh! Finlandia-voittajista luin kolme, eli Sofi Oksasen Puhdistuksen, Johanna Sinisalon Ennen päivänlaskua ei voi ja Pirkko Saision Punaisen erokirjan. Kaikki tekivät vaikutuksen.

Nostalgian jäljillä -haasteeseen vastasin lukemalla muistorikkaita nuortenkirjoja eli Anu Jaantilan Sanna-sarjan. Kirjallista elämää -haasteeseen taas luin Ernest Hemingwayn nuoruusmuistelon Nuoruuteni Pariisi, jonka innoittamana tein myös kirjallisen pyhiinvaelluksen Pariisin kaduilla.

Totally British -megahaasteesta sain ruksittua kolme alakategoriaa:
  1. Modern Men Writers -sarjassa luin Nick Hornbyn How to Be Good (Hyvät ihmiset), David Nichollsin One Day (Sinä päivänä) ja Roald Dahlin novellikokoelman Kiss Kiss. Pidin kaikista, mutta kyllä Nichollsin Emmassa ja Dexterissä oli sitä jotain...
  2. Children's Britain -otsikon alla tutustuin brittiläisen lastenkirjallisuuden klassikoihin lukemalla Rudyard Kiplingin Viidakkokirjan, Lewis Carrollin Liisan Ihmemaassa ja J. M. Barrien Peter Panin. Näistä suosikkini oli yhtä aikaa vauhdikas ja haikea Peter Pan.
  3. Éirinn go Brách! -kategoriasta tuli hiukan sekalainen, sillä mukaan päätyivät suomalaisen Hanna Tuurin Irlantiin sijoittuva Orapihlajapiiri, irlantilaissyntyisen Oscar Wilden Lontooseen sijoittuva Dorian Grayn muotokuva ja irlantilaisen Maeve Binchyn Kreikkaan sijoittuva Taverna tähtien alla. Viimeinen oli melko tyhjänpäiväinen, mutta kaksi ensimmäistä jäivät mieleen.
Taiteilijaelämää-haasteesta on tulossa lähipäivinä erillinen päivitys. Jos olet lukenut vuonna 2011 taiteilija-aiheisen romaanin ja haluat osallistua pikku taideyllärin arvontaan, muttet ole vielä ilmoittautunut kommenteissa, tee se nyt!

Vuoden kansisuosikkeja: nostalgiaa ja romantiikkaa.

Vuoden parhaat?

Kirjojen vertaaminen toisiinsa on kamalaa puuhaa, mutta päätin yrittää. Valitsin siis tämän hetken tunnelmien perusteella viisi lukuvuoden 2011 helmeä - yhden joka sormelle.  
  1. Peukaloksi jotain tukevaa eli klassikko: Oscar Wilden Dorian Grayn muotokuva.
  2. Opettavainen etusormi kuuluu tietokirjalle: Suvi Aholan ja Satu Koskimiehen Uuden Kuun ja Vihervaaran tytöt. (Pakko mainita toinenkin: Lucy Mooren historiateos Anything Goes - A Biography of the Roaring Twenties.)
  3. Ilmaisuvoimaiselle keskisormelle valitsen vahvatunnelmaisuudellaan vaikuttaneen kirjan (myönteisessä mielessä siis, ei haistatellen!): Sarah Watersin Vieras kartanossa.
  4. Sormussormi nimettömään sopii rakkaus: Juhani Ahon Yksin (vaikka se kertookin onnettomasta rakkaudesta).
  5. Pikkusormi kuuluu viehättävälle esikoiselle eli Selja Ahavan Eksyneen muistikirjalle.
Huh, tekipä tiukkaa! Näin kuitenkin saatiin pakettiin lukuvuosi 2011 ja voidaan kääntää kokka kohti uusia kirjaseikkailuja. Sitä ennen aion kuitenkin vielä vastata Susan mainioon Lukutoukan katsaus vuoteen 2011 -haasteeseen, kunhan olen saanut vastaukset pohdittua.

Lukuisaa uutta vuotta!

* Peräkaneetiksi pienellä präntillä kaikki vuonna 2010/2011 luetut kirjat lukujärjestyksessä:

    13 kommenttia:

    1. Mielenkiintoinen kooste, jaksoin hyvin lukea loppuun asti :) Haasteissa olet menestynyt huomattavasti allekirjoittanutta paremmin, onnittelut!

      VastaaPoista
    2. Siinä mielessä olet ainakin hieman epätyypillinen lukija, että luit enemmän nais- kuin mieskirjailijoiden teoksia.

      VastaaPoista
    3. Miia, kiitos! Haasteista olisin mieluusti osallistunut paljon useampaankin, niin paljon mielenkiintoisia aiheita ja kirjoja! Mutta ehtiihän niitä tänäkin vuonna...

      Maija, mielenkiintoista, että kiinnitit huomiota tuohon sukupuolijakaumaan. En ole tarkkaillut muiden blogien tilastoista tätä asiaa, mutta mutu-käsitykseni on, että naiskirjailijat olisivat monissa kirjablogeissa enemmistönä tai ainakin tasoissa miesten kanssa? Kaikkien lukijoiden keskuudessa tilanne voi kyllä olla toinen...

      VastaaPoista
    4. Hyvin jaksoin loppuun. :) Kiva ja mielenkiintoinen katsaus! En ole muuten tajunnutkaan, että asut ulkomailla. Ilmeisesti olet tarkoituksella ollut puhumatta asiasta, joten en utele asiasta enempää, vaikka mieli tekisi. :D

      Antoisaa luku- ja blogivuotta 2012!

      VastaaPoista
    5. Minäkin olen tahkonnut tänä vuonna Anna-sarjaa menemään, joten haluan ehdottomasti lukea tuon Uuden Kuun ja Vihervaaran tytöt -kirjan!

      Lukuisaa vuotta 2012!:)

      VastaaPoista
    6. Karoliina: Heh, tällaisia valtakunnansalaisuuksia! Olen ottanut blogissa niin tiiviisti kirjoissa pysyttelevän linjan, että tällaiset muun elämän pikkuseikat ovat jääneet mainitsematta. :) Maa ei ole sen eksoottisempi kuin Belgia, mutta tästä ehkä lisää tulevan kirjavuoden suunnitelmissa...

      Sonja: Anna-juttujasi on ollut kiva lukea! Jatkoksi suosittelen lämpimästi tuota kirjaa. Hurmaavien tekstien lisäksi siinä on myös kaunis kuvitus/ulkoasu. Kirjasta ovat kirjoittaneet myös ainakin Sara ja Lumiomena.

      VastaaPoista
    7. Kiitos kun paljastit belgialaisen salaisuutesi! :D

      VastaaPoista
    8. Mulla on ollut tuo Anything Gows kirjastomuistilistassa pitkään... :)

      Kiva kuulla että löysit blogini kautta tien bloggaajaksi. :) Minäkään muuten en ole mitenkään hoksannut ettet asuisi Suomessa, luet suomalaista kirjallisuuttakin sen verran ettei ole tullut mieleenkään moista ajatella. :)

      VastaaPoista
    9. Salla, kiitos tosiaan inspiraatiosta! Blogisi on edelleen suuri esikuvani :)

      Suomalaista kirjallisuutta olen lukenut tänä vuonna (tai siis viime vuonna, ei tätä vielä oikein hahmota!) rutkasti enemmän kuin edellisvuosina: bloggaaminen ehkä alkoi osittain siksikin, kun tajusin, etten lukenut enää ollenkaan kaunokirjallisuutta suomeksi, ja toisaalta matkan varrella muista blogeista on tarttunut koko ajan lisää lukuintoa.

      VastaaPoista
    10. Hei Luru, kiva kun löysin kesällä blogisi ja sinulla on ollut hieno kirjavuosi! Sinun kauttasi kuulin näistä Anu Jaantilan kirjoista ensimmäisen kerran. Aholan & Koskimiehen tietokirja on kyllä todella ainutlaatuinen ja koskettava kirja!

      Hemingway ja Pariisi juttu oli niin ihana! Jos Belgiasta sitten jotain samantyyppistä tänä vuonna...

      Hyvää lukuvuotta 2012!

      VastaaPoista
    11. Voi kiitos, tämähän ihan punastuttaa. :)

      VastaaPoista
    12. Hieno kirjavuosi sinulla! Olet jaksanut tahkota haasteita, minä en osallistunut kuin yhteen.

      Ihana ja kekseliäs tuo vuoden parhaat -listauksesi :D Dorian Gray.. Kiitos muistutuksesta, tuolla se on hyllyssä ollut jo vaikka kuinka kauan!

      VastaaPoista
    13. Laura, kiitos! Ihastuin tosiaan näihin lukuhaasteisiin: hyvä tekosyy lukea kirjoja, joihin olen periaatteessa jo pitkään halunnut tutustua mutten kuitenkaan ole tullut lukeneeksi. Tänä vuonna lisää!

      VastaaPoista