Taiteilijaelämää-haasteessa luetaan siis kirjoja taiteilijoista. Millainen elämä luo taiteilijan ja miten elämästä luodaan taidetta? Millaista on väärinymmärretyn neron arki, millaista hurja boheemielämä? Miltä maistuu menestys, miten kalvaa epäonnistumisen pelko? Miten yhteiskunta kohtelee taiteilijoitaan - ja miten taideteokset ja taiteilijakohtalot peilaavat aikaansa?
Vinkeiksi muille taiteesta kiinnostuneille lukijoille kokosin valikoiman haasteeseen sopivia kirjoja Suomesta ja maailmalta. Hyviksi lähteiksi osoittautuivat Turun kaupunginkirjaston sivut, englanninkielisen Historical Novels -sivuston erinomainen artikkeli taiteilijaromaaneista (osa I ja osa II) ja tämä lista 50 romaanista taideopiskelijoille. Historian ystäville suosittelen myös Rauman kaupunginkirjaston kokoamaa historiallisten romaanien luetteloa.
Minua inspiroi tällä kertaa etenkin todella eläneistä kuvataiteilijoista kertova fiktio eli tunnettujen taiteilijoiden elämää valottavat elämäkertaromaanit ja heidän teostensa innoittamat enemmän tai vähemmän tosipohjaiset tarinat. Alla oleva vinkkilista keskittyy siis tällaisiin kirjoihin. Kuvitteellisista taiteilijoista kertovia kirjoja en ryhtynyt listaamaan, mutta niitähän löytyy pilvin pimein.
Taiteilijaelämää-haasteeseen voi osallistua aivan ilman suorituspaineita, mutta pieni porkkana on tarjolla: vuoden 2011 loppuun mennessä osallistuneiden kesken arvotaan taideaiheinen yllätyspalkinto. Kirjat saa valita vapaasti teeman raameissa. Arvonta toimii periaatteella arpa per kirja, ja aiemmin tänä vuonna luetut kirjat pääsevät myös mukaan. Arvontaan voi osallistua ilmoittautumalla vapaamuotoisesti blogin kommenteissa syksyn mittaan.
Yllä olevaa kuvaa saa ilomielin lainata haastepostausten kuvitukseksi. Kuva on Haagista Mauritshuisin taidemuseosta, jossa on näytillä muun muassa Jan Vermeerin maalaus Tyttö ja helmikorvakoru.
No niin! Tässä siis lukuvinkkejä ja kyytipojaksi linkkejä kirjoja käsitteleviin juttuihin. [PÄIVITYS: Perustin haasteella oman sivun tänne, jonne lisään myös mahdollisia lisävinkkejä.]
Kotimaisia romaaneja taiteilijoista ja taideteoksista:
Anna Kortelainen: Virginie! Albert Edelfeltin rakastajattaren tarina
Tammi, 2002
"Edelfeltin ja hänen ystäviensä jälkeenjääneistä papereista löytyy johtolanganpätkiä, joista punoutuu tarina järisyttävästä intohimosta, taiteilijaa inspiroivasta rakkaudesta, köyhän tytön hylkäämisestä sekä tunnustamatta jääneiden lasten ja prostituutioon ajautuvan naisen traagisesta kohtalosta. Virginie! on matkakertomus, historiallinen essee ja arvoitusdekkari." (Tammi)
- Agricola, Kirjakori
Seppo Lahti: Pohjoista valoa
Tammi, 2009
"Kun keski-ikäinen toimittaja saapuu juttukeikalle taidenäyttelyyn, hän näkee ympärillään vain jäykkiä ja pitkästyttäviä kuvia, kunnes Kuolemantanssin pirut alkavat tanssia hänen edessään. Toimittaja ei saa kuvaa mielestään, vaan alkaa etsiä tietoa sen tekijästä, Tyyne Eskosta." (Tammi)
- Kulttuuri kukoistaa, Kainuun Sanomat, Keskipohjanmaa
Tuula Levo: Neiti Soldan
Otava, 2000
Kolmiodraamaa Tuusulanjärvellä: Juhani Aho rakastuu taidemaalarivaimonsa Venny Soldan-Brofeldtin sisareen Tillyyn.
- arvosteluja kirjasta Tuula Levon sivuilla
Rakel Liehu: Helene
WSOY, 2004
"Rakel Liehu katsoi kauan Helene Schjerfbeckin kuvia ja lähti vuosien matkalle etsimään ihmistä ja elämää niiden takaa. Matka vei elämyksiin ja purkautui romaaniksi, jossa kirjailija rakentaa taiteilijan elämän täyden kaaren." (WSOY)
- Sateenvarjoton, Mustekala, Helsingin Sanomat, Elävä arkisto
Rosa Liksom: Reitari
WSOY, 2002
"Tämä on romaani Reidar Särestöniemestä. Reitarin äiti Alma laulelee Siionin virsiä ja isä Matti Kansainvälistä. Poika tarkkailee värisävyjä ympärillään ja soittaa mandoliinia. Kerran hän rakentaa Ounasjoella lautan, lähtee seilaamaan ja luulee päätyneensä maailman rannalle." (WSOY)
- Kiiltomato, Helsingin Sanomat
Paavo Rintala: Jumala on kauneus
Otava, 1959"Romaani käsittelee taiteilijaa ja sen esikuvana oli liminkalainen taidemaalari Vilho Lampi (1898-1936), vaikka häntä ei romaanissa mainitakaan nimeltä." (Wikipedia)
Paavo Rintala: Minä, Grünewald
Otava, 1990 "Grünewald on kärsimyshistorian maalari. Hänen mestarilliset kuvansa Isenheimin sairaalakirkon alttariin saavat Rintalalta kiihkeän ja oivaltavan tulkinnan." (HS)
- Helsingin Sanomat
Riikka Stewen: Niin kauan kuin rakastat
Teos, 2011
"Iris Savuvuori on renessanssitaiteilijoita tutkiva taidehistorioitsija, jonka ystävä tekee kummallisen löydön: erään suomalaisen museon arkistosta löytyy taulu, jonka alkuperästä ja yksityiskohdista on vaiettu harkiten." (Teos) (Kirjan Markus Ekvall perustuu Magnus Enckelliin.)
Kaarlo Törmi: Sivellin, sielu ja maisema
"Vuonna 1892 taiteilijat Louis Sparre ja Emil Wikström tekivät retken Venäjän Karjalaan, sadunhohtoiseen Vienaan. Matkalaisten oppaana oli kuhmolainen kruununtorppari Renne Haverinen. Tässä mukaansatempaavassa historiallisessa romaanissa Renne kertoo matkastaan taiteilijoiden kanssa." (Minerva)
- Morren maailma
Lisää suomalaisia taiteilijaromaaneja kannattaa etsiä Turun kaupunginkirjaston listalta.
Ulkomaisia romaaneja taiteilijoista ja taideteoksista:
Dan Brown: Da Vinci -koodi
WSOY, 2004 (alkuteos The Da Vinci Code, 2003)
Uskokaa tai älkää, mutta tässä haasteessa saa pisteitä paljon parjatusta Da Vinci -koodista! Kirjassa esitettyjen teorioiden totuuspohja saattaa olla kyseenalainen, mutta Leonardo da Vincin maalaukset ovat tarinassa keskeisessä roolissa.
Tracy Chevalier: Neito ja yksisarvinen
Otava, 2005 (alkuteos The Lady and the Unicorn, 2005)
"1400-luvun lopun Pariisissa aatelismies Jean le Viste palkkaa lahjakkaan Nicolas des Innocentsin suunnittelemaan kuusi seinävaatetta, kohtalokkain seurauksin. Le Visten kaunis tytär herättää naistenmiehenä tunnetussa taiteilijassa intohimon, jollaista hän ei ole ennen kokenut." (Otava)
- Le Masque Rouge, Kirjahiiri, Booking it, Helsingin Sanomat, Kotiliesi
Tracy Chevalier: Tyttö ja helmikorvakoru
Otava, 2007 (alkuteos Girl with a Pearl Earring, 1999)
"Eräänä aamuna Grietin lapsuudenkotiin hollantilaisessa pikkukaupungissa ilmaantuu outo pariskunta. Mies on Vermeer, arvostettu taidemaalari ja demoninen nero, yhdentoista lapsen isä." (Otava)
- Jossu, Kirjavinkit, Kirjahiiri
Pierre La Mure: Punainen mylly
Tammi, 1952 (alkuteos Moulin Rouge, 1950)
Elämäkertaromaani Henri de Toulouse-Lautrecista.
- Kirjavinkit, Taavan päiväkirja
Deborah Moggach: Tulppaanikuume
WSOY, 2000 (alkuteos Tulip Fever, 2000)
"Romaani 1600-luvun Amsterdamista, muotokuvamaalarista, tulppaaneilla keinottelusta ja kielletystä rakkaudesta." (Rauman kaupunginkirjasto) (Tämä ei ehkä kuuluisi todellisista taiteilijoista kertovalle listalle, sillä Moggachin taiteilija on käsittääkseni fiktiivinen sekoitus monista flaamilaisista maalareista. Jotkut lähteet mainitsevat hahmon esikuvaksi Jan van Loosin.)
WSOY 2002 (alkuteos Frida, 2002)
Elämäkertaromaani kertoo meksikolaistaiteilija Frida Kahlon tarinan pikkusiskon näkökulmasta.
- Helsingin Sanomat
Alyson Richman: Van Goghin viimeinen rakkaus
Minerva, 2008 (alkuteos The Last Van Gogh, 2006)
"Romaanin kertojana on tohtori Gachetin 21-vuotias tytär Marguerite, joka vie lukijan intiimille matkalle tunnetun taiteilijan sieluun. Ahdistavien perhesalaisuuksien keskellä elävästä Margueritesta tulee epätoivoisen taiteilijan muusa, ja Vincent maalaa kolmasti hänen muotokuvansa." (Minerva)
- uppoa hetkeen, Leena Lumi
Javier Sierra: Ehtoollisen salat
Bazar, 2006 (alkuteos La cena secreta, 2004)
"Tammikuussa 1497 dominikaaniveli ja salakirjoitusten asiantuntija Agustín Leyre lähetetään kiireesti Roomasta Milanoon seuraamaan Leonardo da Vincin Pyhän ehtoollisen valmistumista." (Bazar)
- Luetut, Lukutunti, uppoa hetkeen, Jäljen ääni
Irving Stone: Michelangelo
1963 (alkuteos The Agony and the Ecstasy, 1961)
Elämäkertaromaani Michelangelosta. Stone käytti lähteenään pääasiassa Michelangelon kirjeitä. Kirjasta tehtiin vuonna 1965 Hollywood-elokuva, jossa taiteilijaa esitti Charlton Heston.
Irving Stone: Vincent van Gogh - hän rakasti elämää
WSOY, 1983 (alkuteos Lust for Life, 1934)
Elämäkertaromaani Vincent van Goghista. Sovitettu valkokankaalle vuonna 1956 Kirk Douglasin tähdittämänä.
- Kirjakori
Mario Vargas Llosa: Paratiisi on nurkan takana
Otava, 2005 (alkuteos El paraíso en la otra, 2003)
"Isoäiti Flora Tristan (1803–1844) on työläisten ja naisten aseman parantamisen sinnikäs puolestapuhuja. Tyttärenpoika, maailmankuulu taidemaalari Paul Gauguin (1848–1903) tunnetaan ennen kaikkea Tahitin alkuasukkaita esittävistä primitiivisistä maalauksistaan." (Otava)
- Kirjakolo, Helsingin Sanomat
Manuel Vicent: Matissen morsian
Gummerus, 2003 (alkuteos La novia de Matisse, 2000)
"Matissen morsian on sukellus taiteen alamaailmaan, museoiden ja huutokauppakamarien takahuoneisiin, jotka ovat täynnä myrkyllisiä intohimoja. Taide nostaa pinnalle kaiken mikä ihmisessä on hyvää ja huonoa." (Gummerus) (Kirja ei käsittääkseni kerro oikeasta Matissen morsiamesta, mutta taiteilijan teokset ovat ilmeisesti juonessa mukana. Korjatkaa, jos olen väärässä!)
- Helsingin Sanomat
Susan Vreeland: Artemisian rohkeus
WSOY, 2003 (alkuteos The Passion of Artemisia, 2002)
Romaani barokin ajan taidemaalari Artemisia Gentileschistä - ensimmäisestä naisesta, joka hyväksyttiin Firenzen taideakatemian viralliseksi jäseneksi.
- Vinttikamarissa, Kirjavinkit, Arjen kulttuuria
Susan Vreeland: Sininen neito
WSOY, 2001 (alkuteos Girl in Hyacinth Blue, 1999)
"Tarina keskittyy Jan Vermeerin sinipuseroista tyttöä esittävän taideteoksen mysteeriin ja sitä ympäröiviin ihmisiin kolmen ja puolen vuosisadan ajalta, aina taiteilijan kotiin ja maalauksen syntyhetkiin saakka." (Rauman kaupunginkirjasto)
- Vinttikamarissa, Insinöörin kirjahylly, Satun luetut, Helsingin Sanomat
Max White: Hehkuvassa valossa - romaani Francisco Goyan elämästä
Gummerus, 1946 (alkuteos In the Blazing Light, 1946)
Romaani kertoo Francisco de Goyan suhteesta herttuatar Maria Teresaan.
Rolf Yrlid: Aika Arlesissa
Art House, 2001 (alkuteos Tiden i Arles)
"Romaani Vincent van Goghin ja Paul Gauguinin ystävyydestä vuonna 1888 Arlesissa, Provencessa." (Rauman kaupunginkirjasto)
- Keskipohjanmaa
Yllä mainittujen suomeksi ilmestyneiden teosten lisäksi haaviin tarttui monta muuta kiinnostavalta kuulostavaa englanninkielistä taiteilijaromaania, joiden suomennoksista en ainakaan tähän hätään löytänyt tietoa:
Adria Bernardi: The Day Laid on the Altar (Tizian)
Elizabeth Borton de Trevino: I, Juan de Pareja (Velázquezin oppilas Juan de Pareja)
Sheramy Bundrick: Sunflowers (Vincent van Gogh)
Tracy Chevalier: Burning Bright (William Blake)
Jennifer Cody Epstein: The Painter from Shanghai (Pan Yuliang)
Barbara Corrado Pope: Cezanne's Quarry (Paul Cézanne)
Stephanie Cowell: Claude & Camille: A Novel of Monet (Claude Monet)
Lynn Cullen: The Creation of Eve (Sofonisba Anguissola)
Will Davenport: The Painter (Rembrandt)
Gioia Diliberto: I Am Madame X (John Singer Sargent)
Michèle Desbordes: The Maid's Request (Leonardo da Vinci)
Arabella Edge: The Raft (Géricaultin maalaus Medusan lautta)
Karen Essex: Leonardo's Swans (da Vinci, tai ainakin häneen perustuva hahmo)
Debra Finerman: Mademoiselle Victorine (Manet'n malli Victorine Meurent)
Marina Fiorato: The Botticelli Secret (Botticelli)
Marina Fiorato: The Madonna of the Almonds (da Vincin oppilas Bernardino Luini)
Alan Fisk: Cupid and the Silent Goddess (Agnolo Bronzinon Venus-maalaus)
Michael Gruber: The Forgery of Venus (Velázquez)
Diane Haeger: The Ruby Ring (Rafael)
Elizabeth Hickey: The Painted Kiss (Gustav Klimt)
Elizabeth Hickey: The Wayward Muse (Jane Burden, prerafaeliittien muusa)
Dara Horn: The World to Come (Marc Chagalls)
Jeanne Kalogridis: I, Mona Lisa (da Vinci ja muuta renessanssiväkeä)
Michael Kernan: The Lost Diaries of Frans Hals (Frans Hals)
Paddy Kitchen: The Golden Veil (Elizabeth Siddal)
V R Main: A Woman With No Clothes On (Victorine Meurent)
Sylvie Matton: Rembrandt's Whore (Rembrandt)
John Manchip White: Solo Goya: Goya and the Duchess of Alba at Sanlúcar (Goya)
Stephen Marlow: Colossus: A Novel About Goya and a World Gone Mad (Goya)
James McKean: Quattrocento (da Vincin tuntematon maalaus...)
Sarah Emily Miano: Van Rijn (Rembrandt)
Sallie Muiden: Revelations of a Spanish Infanta (Velázquez)
Christopher Peachment: Caravaggio (Caravaggio)
Linda Proud: The Botticelli Trilogy (kolme kirjaa Botticellista)
Elizabeth Robards: With Violets (Berthe Morisot)
Rudy Rucker: As Above, So Below (Pieter Brueghel)
Harriet Scott Chessman: Lydia Cassatt Reading the Morning Paper (Mary Cassatt)
Irving Stone: Depths of Glory (Camille Pissarro)
Susan Vreeland: Clara and Mr. Tiffany (Clara Driscoll)
Susan Vreeland: Life Studies (taiteilijanovelleja)
Susan Vreeland: Luncheon of the Boating Party (Pierre-Auguste Renoir)
Susan Vreeland: The Forest Lover (Emily Carr)
Carol Wallace: Leaving Van Gogh (van Gogh)
Kathryn Wagner: Dancing for Degas (Edgar Degas)
David Weiss: Naked Came I (Auguste Rodin)
Lisää (osasta) näistä ja monesta muusta: Historical Novels about Artists ja The 50 Greatest Novel for Art Students.
Minun suunnitelmissani on lukea haasteen tiimoilta ainakin Deborah Moggachin Tulppaanikuume, joka löytyy jo omasta hyllystä. Myös Susan Vreelandin kirjat kuulostavat kiinnostavilta. Mario Vargas Llosan Paratiisi on nurkan takana toisi pisteitä myös Nobel-haasteeseen...
Listalla on lukemista ihan riittämiin, mutta mieleeni tuli lisäksi pari muuta taiteilijaa, joista olisi kiinnostavaa lukea. Esimerkiksi Picassosta kertovia romaaneja ei sattunut silmään. Liekö miehen elämä ja taide niin dokumentoitua ja puhki tutkittua, ettei moni kirjailija rohkene tarttua aiheeseen fiktion keinoin? Myös sellaisten originellien kuin Salvador Dalín tai Andy Warholin osalta totuus lienee tarua ihmeellisempää.
Millaiset taiteilijatarinat teitä kiinnostavat?
Minä otan haasteen vastaan, vaikka tuskin kovin montaa taiteilija-kirjaa tuleekaan luettua. Mainitsemasi Punainen mylly on ollut lukulistalla (ja kirjahyllyssä) lukioajoista asti, joten jos nyt sen edes saisin luettua vuoden loppuun mennessä :)
VastaaPoistaYmmärsinkö oikein, että myös todellisten taiteilijoiden innoittamat fiktiiviset kirjat sopivat haasteeseen? Lähinnä mietin, sopisiko Ebershoffin Tanskalainen tyttö tähän.
Minä pidän Salvador Dalin töistä ja toki myös ihminen töiden takana kiinnostaa. Suomalaisista taiteilijoista tiedän hävettävän vähän. Toivottavasti joskus tulee perehdyttyä edes vähän vaikkapa Gallen-Kallelaan. Ja jos kuvanveistäjät mahtuvat tämän taiteilija-tittelin alle niin Kalervo Kalliosta haluaisin tietää myös enemmän.
Voi ei, voi ei, juuri kun olin ajatellut ettei minulle enää yhtään haastetta tälle vuodelle, ja sitten sinä julkaiset tämmöisen ihanuuden!
VastaaPoistaMinua kiinnostavat nämä taiteilija-aiheiset teokset todella paljon, lähinnä kaunokirjallisuudessa mutta myös elämäkertoina. Luin juuri hiljan tuon Moggachin Tulppaanikuumeen ja bloggasin siitä viime viikolla, kirja oli nautinto lukea (arvelinkin että kirjan fiktiivisellä taidemaalarilla, Jan van Loosilla, oli joku todellinen esikuva, mutta en tiennyt kuka!). Ja Chevalierin teokset ovat upeita!
Pakko minun on tähän haasteeseen osallistua, ei voi mitään. :) Ja nythän minulla on jo yksi piste kasassa Tulppaanikuumeen ansiosta... Ihanaa kun et ole laittanut tähän mitään määrää, montako kirjaa on saatava luettua. Jos saisi vaikka parikin kirjaa luettua vielä lisää aiheen tiimoilta tämän vuoden aikana, olisin itseeni tyytyväinen. :)
Kiitos hienosta haasteesta, teen tästä blogiini oman postauksensa tämän viikon aikana. :)
Sara / p.s. rakastan kirjoja
Onpa ihana haaste ja olet nähnyt paljon vaivaa kirjalistojen kokoamisessa, kiitos! Olen ehdottomasti mukana, minun on jo kauan pitänyt lukea Helene ja jospa tämä haaste nyt saisi minut vihdoin tarttumaan toimeen.
VastaaPoistaJos haluat, lisää listaan vielä Riikka Stewenin Niin kauan kuin rakastat, joka kertoo Magnus Enckellistä. Olen kirjoittanut kirjasta täällä:
http://sininenlinna.blogspot.com/2011/05/riikka-stewen-niin-kauan-kuin-rakastat.html
Maija, kaikenlainen sekä todellisista että fiktiivisistä taiteilijoista kertova fiktio käy! Tai miksei tietokirjatkin, vaikka lähestyinkin haastetta kaunokirjalliselta kantilta - säännöthän on tehty rikottaviksi :) Ja kuvanveistäjät ovat toki tervetulleita! Tuo Tanskalainen tyttö kuulostaa tosiaan juttusi perusteella mielenkiintoiselta kirjalta.
VastaaPoistaSara, kiitos vinkistä, Tulppaanikuume-juttusi oli mennyt minulta ohi, mutta sen perusteella kirja alkoi kutkuttaa entistä enemmän. Lisäsin linkin listaan.
Maria, kiitos Stewen-vinkistä! Hauskaa saada listalle lisää uutuuskirjoja.
Kiitos, listastasi lähti heti kirjastoon pari varausta. Turun kirjaston sivuilta olen itse löytänyt listan FIKTIIVISIÄ KERTOMUKSIA TODELLISISTA IHMISISTÄ, jossa päällimmäisenä muutama vanhempi taiteilija-aiheinen romaani.
VastaaPoistaVoi miten ihana haaste - kuvataiteet ovat hyvin lähellä sydäntäni. Listalla on sellaisia kirjoja, jotka olen muutenkin ajatellut jossain vaiheessa lukea, eli eiköhän haasteeseen tule ainakin muutamalla kirjalla osallistuttua.
VastaaPoistaLiehun Helene on muuten yksi parhaista ikinä lukemistani kirjoista. Olisi hienoa, jos se saisi tämän haasteen myötä uusia lukijoita.
Todella kiinnostava haaste!
VastaaPoistaEn tiedä, oletko huomannut, että itse olen haastanut bloggarit lukemaan kirjailijaelämästä ja kirjoittamisesta. Kuuluvatko haasteesi piiriin nekin taiteilijaelämäkokemukset? Jos hyväksyt matkaan nekin, pisteet voi kerätä tällöin molemmista haasteista yhtä aikaa.
Itse en ehdi mukaan valitettavasti kuvataiteiden osalta, vaikka antautuminen taiteen tekoon on varmasti hyvin samankaltaista taidealasta riippumatta. Jos kelpuutat kirjailijakirjat mukaan, osallistun mieluusti niillä tuplahaasteeseen :-)!
Listaamistasi olen lukenut Virginien (aivan ihana kirja), Da Vinci -koodin, Michelangelon ja Artemisian rohkeuden, mutta tietysti ennen tätä vuotta. Jos olet kiinnostunut kuvataiteilijoista, niin Auguste Renoirista löytyy hänen poikansa Jean Renoirin kirjoittama elämäkerta Renoir, isäni. Siinä taiteilija kirjoittaa toisesta taiteilijasta!
VastaaPoistaVoi että, ihana haaste ja tosi houkuttelevia kirjoja! Joista osan olenkin lukenut, mutta ennen tätä vuotta.
VastaaPoistaHaasteita riittää jo ennen tätä, mutta kun tämä on vielä tällä tavalla suloisen avoin määrältään, osallistun mielelläni. Katson sitten vuoden päätteeksi, kuinka kävi. :)
Kiitos suuresta työstä haasteen eteen, kattavasta teoslistasta sekä hyödyllisistä linkeistä!
Hei tämä on hieno ja hyödyllinen lista! Nyt sain juuri vastauksen kirjaan, jota etsin eli ehdottomasti haluan lukea tuon Neiti Soldanin. Olin kesällä Retretin näyttelyssä taitelijapariskuntia ja olen kiinnostunut Venny Soldanin ja Juhani Ahoon liittyvästä elämäkertakirjallisuudesta. Mutta tässä on niin paljon muitakin kiinnostavia kirjoja! Anna Kortelaisen kirjan olen minäkin lukenut. Laitatko tämän haasteesi myös omaksi sivuksi, johon voi palata katsomaan näitä vinkkejäsi helposti?
VastaaPoistaKaisa, kiitos vinkistä! Linkkaamallasi listalla on tosiaan lisää kiinnostavan kuuloisia kirjoja, lisäänpä vinkkilistalle. Listalta löytyy lukemista myös Paulan lanseeraamaan Kirjallista elämää -haasteeseen!
VastaaPoistaLiisa, Liehun Helene kiinnostaisi minuakin. Hele Schjerfbeck on mielenkiintoinen henkilö, ja lehtijuttujen perusteella Liehun tapa lähestyä aihettaan kuulostaa kiehtovalta.
Paula, minä ajattelin tätä haastetta miettiessäni lähinnä kuvataiteilijoita, mutta kirjailijoista lukeminen on mainio "sisarhaaste". Näitähän voisi kehitellä lisääkin. Musiikista, tanssista, teatterista...
Margit, Renoir-elämäkerta on hyvä vinkki! Minäkin pidin Virginiestä, tekisi mieli lukea uudestaan, mutta kun lukemattomiakin on niin paljon...
Karoliina, haasteita tosiaan riittää. Kerron kohta Totally British -aikeistani :)
Sara, minä luin Neiti Soldanin pian kirjan ilmestyttyä. En muista kirjaa kovin tarkkaan, mutta Aho-Soldanit ovat hurjan mielenkiintoinen pariskunta. Niin kuin koko Tuusulanjärven jengi.
Tein juuri haasteelle oman sivun: http://lurunluvut.blogspot.com/p/taiteilijaelamaa-haaste.html
Lisävinkkejä saattaa ilmestyä sinne!
Lähden nyt mukaan tähän ja listaan blogiini tästä aiheesta lukemani kirjat.
VastaaPoistaItseasiassa olen jo vuosia keräillyt kirjoja taiteilijoista ja taiteilijoiden elämästä. Varsinkin elämäkerrat yms. ovat olleet etusijalla, :) mutta myös kaikki muukin asiaa sivuava. Esim. olen suunnilleen puolivälissä Dalin puolisosta kirjoitettua kirjaa, jota tosin aika takkuisesti olen lukenut kesästä asti. Kirjassa on kuitenkin sangen paljon Dalista.
Marleena, hauskaa että tulet mukaan haasteeseen! Kiinnostavaa kuulla tuosta Dalin puolisosta kertovasta kirjasta. Aikamoista elämää varmasti.
VastaaPoista