En malta ollenkaan lopettaa tätä menneen lukuvuoden pohtimista! Omat tilastoni ja K-blogin mielenkiintoinen keskustelu itsensä kehittämisestä lukijana saivat minut miettimään, mihin suuntaan haluaisin lukuharrastustani vuonna 2012 viedä. Tässä siis uudenvuodenlupauksia, joiden pitämisestä en kylläkään aio ottaa minkäänlaisia paineita - ehkä siis pikemminkin uudenvuodenaikeita tai -haaveita.
Luen kirjoja muualta kuin Euroopasta ja Pohjois-Amerikasta. Viime vuonna en lukenut yhtä ainutta muun kuin eurooppalaisen tai amerikkalaisen kirjailijan kirjaa! Tähän on tultava muutos.
Luen belgialaisia kirjoja. No, Belgia on Euroopassa, mutta selitykseksi se, että se on nykyinen kotimaani. Kirjablogit ovat saaneet minut seuraamaan suomalaista kirjamaailmaa entistä innokkaammin, mutta tämä iloinen asia on saanut minut myös huomaamaan, ettei minulla ole hajuakaan siitä, mitä nykyisen asuinmaani kirjallisuudessa tapahtuu. Vinkkejä kiinnostavista belgialaisista kirjailijoista otetaan vastaan!
Luen venäläisen klassikon. Toinen maa, jonka haluaisin valloittaa, on Venäjä. Suunnittelen korkkaavani tämän ikuisuusprojektin Rikoksella ja rangaistuksella, Anna Kareninalla (harmi, että missasin kimppaluvun!) tai jo valmiiksi omasta hyllystä löytyvällä kirjalla Saatana saapuu Moskovaan.
Luen enemmän vanhoja kirjoja. Viime vuonna luin enimmäkseen 2000-luvulla ilmestyneitä kirjoja. Ensi vuonna voisin laajentaa lukemistoani esimerkiksi osallistumalla myöhäisherännäisenä Amman retrohaasteeseen tai rikkomalla blogini tähänastisen "vanhuusennätyksen" (ilmestymisvuosi 1865).
Luen runokirjan. Sain joululahjaksi yhden - lupaava alku!
Luen sarjakuvakirjan. Näitä näkyy blogeissa yhä enemmän. Ehkä minunkin kannattaisi kokeilla? Satu lanseerasi sopivasti sarjakuva-aiheisen minihaasteen.
Luen jotain vähintään kolmelta nobelistilta. Nobel-haasteen suorittaminen on varsinainen suururakka, mutta hiljaa hyvä tulee. Jos luen kolme kirjaa vuodessa, voin laskujeni mukaan juhlia menestyksekästä suoritusta 82-vuotispäivilläni. :D
Luen vähintään kaksi Finlandia-palkittua teosta. Näitä on paras lukea rinnakkain nobelistien kanssa, jottei käy niin, että pääsen kotimaisen kirjallisuuden pariin vasta yhdeksänkymppisenä.
Näistä kertyy jo ainakin tusinan verran kirjoja, joten lopetetaanpa lupailu tähän. Blogeissa tullee tänäkin vuonna vastaan niin paljon uusien kirjojen seireeninkutsuja ja lumoavia lukuhaasteita, että on parasta olla suunnittelematta liikaa vielä tässä vaiheessa... Jo julistettuja haasteita, joihin haluaisin osallistua, ovat ainakin Sallan viehkosti nimetty Sydänvikaisia pienviljelijöitä verta oksentamassa -haaste ja Morren Itsenäisyyspäivän haaste. Muistakin haasteista löytyy lukuvinkkejä vielä pitkäksi aikaa.
Yllämainittujen lisäksi haluaisin suoda blogissa enemmän huomiota sellaisille tekstinulkoisille ilmaisumuodoille kuin kirjojen kannet ja kirjoista tehdyt elokuvat. Saa nähdä, kuinka poikkitaiteelliseksi vielä ryhdynkään!
Onko muilla samanlaisia lukuaikeita? Mitä muita tärppejä suosittelisit? Mitä haluaisit tässä blogissa nähdä?
Minua alkoi hymyilyttää tämä postauksesi, niin samanlaisissa mietteissä olin eilen omassa blogissani uudenvuodenaikomuksia myöten. :) Minäkin kuvittelen lukevani enemmän vanhoja kirjoja sekä enemmän kirjoja eri maista.
VastaaPoistaBelgialainen kirjallisuus on Suomessa huonosti tunnettua. Mieleeni tulee vain flaamiksi kirjoittava Annelies Verbeke sekä tietenkin Amelie Nothomb.
Vilkaisin jo eilen postaustasi mutten ehtinyt vielä kommmentoida sinne, että tutulta kuulostaa! :) Luulen, että esimerkiksi juuri tuo lukemisten laajentaminen uusiin maihin on monen suunnitelmissa tälle vuodelle.
VastaaPoistaAinahan noita voi myös yhdistellä, luet vaikka Pushkinin Jevgeni Oneginin niin tulee Venäjä ja runot, ja vanhuusennätyskin menee rikki...tai jos runot jättää erikseen niin vanha venäläinen kirja on myös Lermontovin Aikamme sankari, jonka luin viime kuussa...ei ihan niin maineikas klassikko kuin nuo Tolstoit ja Dostojevskit muttei myöskään ihan niin tiiliskivi :)
VastaaPoistaJa belgialaisista kirjailijoista ei minullekaan tule Nothombin ohella muita mieleen, mutta sarjakuvissahan siellä on vahvat perinteet, iso osa ranskankielisen sarjakuvan isoista nimistä onkin belgialaisia.
Minä myös haluaisin lukea enemmän vähän vanhempia kirjoja. Aamulla tuijottelin omia kirjahyllyjä ja taas ihan hämmästyin, miten paljon houkuttelevaa luettavaa sielläkin olisi.
VastaaPoistaYritän kuitenkin olla stressaamatta lukemisiani, pääasia kun kuitenkin on se, että saa lukea hyviä kirjoja, niiden iästä riippumatta. :)
Mainio postaus, tein juuri pari päivää sitten summausta tulevan vuoden lukuajatelmista. Huomasin, että olin lukenut männä vuonna todella rutkasti uutta kirjallisuutta ja siksi oman hyllyn kirjat ovat jääneet pölyyntymään. Nyt siis aion tarttua niihin uutuuksien rinnalla.
VastaaPoistaEurooppaan keskittyi minullakin lukeminen. Toisaalta uusiakin maita oli tullut. Siitä huolimatta olisi hyvä laajentaa. Itä-Eurooppakin voisi olla kiinnostava, puhumattakaan Etelä-Amerikasta, jota mietin. Tämän suhteen olen armollinen, virta vie ja kirjat tulevat vastaan.
Itse nostin lasten- ja nuortenkirjat omaksi osa-alueekseen. Aion lukea niitä nyt laajahkosti.
Sitten vielä nobelistit ja Finlandia-palkitut, kun yhdistin nämä kaksi osa-aluetta NÖF-haasteeksi. Hauskaa, jos muutkin tulevat tähän mukaan!
Ja sitten mietin, että tavoitteita ihmisellä tulee olla, mutta liian orjallinen niiden toteuttamisessa ei kuitenkaan saa olla. Kauniita kirjapolkuja vuoteen!
Kivoja suunnitelmia! Minulla ei ole hirveästi lupauksia tai edes suurisuuntaisia aikomuksia, mutta pyrin tietysti lukemaan mahdollisimman hyviä kirjoja. Ja haasteilla aion itseäni haastaa tänäkin vuonna. :)
VastaaPoistaBegialaisista tuli mieleen vielä Geert Kimpen, jonka suomennettu kirja Kabbalisti on kuulemma hyvä historiallinen romaani.
Antoisaa lukuvuotta 2012, vaikka varmaankin olen tätä jo toivottanut, hih!
Sarjakuvataiteilijoita mullekin tulee mieleen, vaikka Didier Comèsin työt tai Benoît Sokalin Ankardot. Amélie Nothombia olen lukenut parin kirjan verran ja suositeltavan vinksahtanutta kamaa.
VastaaPoistaAnnelies Verbeke minuakin houkuttaisi.
R&A -festareilla katsoin belgialaiselokuvan Bullhead, ja vaikka elokuva oli aika kamala tapahtumiensa osalta enkä kokonaisuudessaan edes erityisemmin tykännyt siitä, on leffan tunnelma jäänyt mieleen. Kun ne sateiset navetanpihat ja lähes suomalaishenkisen synkkyyden yhdistää noihin lukemiini belgialaissarjakuviin ja -kirjoihin, tuntuu kuin olisin hoksannut jotain uutta synkeästä ja karmivasta belgialaisesta maaseudusta...
Koskaan en ole käynyt Belgiassa, mutta silti tämmöinen fiilis on herännyt. :)
hdcanis: Jos näitä lupauksia lähtisi ihan tosissaan tavoittelemaan, tuo Puskin olisi kyllä hyvä veto! Olen nähnyt Jevgeni Oneginin oopperaversiona ja siinä oli kyllä ihan vetävä tarina, joten miksei? Aikamme sankari on minulle ihan tuntematon tapaus.
VastaaPoistaMaija: Juu, tulevia lukemisia on mukavaa suunnitella, mutta loppujen lopuksi sitä kuitenkin lukee mitä milloinkin mieli tekee. Minulla noita oman hyllyn kirjoja ei juuri tällä hetkellä ole aivan käden ulottuvilla, kun suurin osa on vielä muuton jäljiltä laatikoissa ja saattanee pysyäkin hetken (remonttipölyä tulossa).
Valkoinen Kirahvi: Mielenkiintoisia lukusuunnitelmia sinullakin! Tosiaan, virta vie.
Karoliina: Kiitos Kimpen-vinkistä ja antoisaa lukuvuotta sinullekin! Odotan innolla tulevia haasteita... en taatusti malta olla lupailematta lisää.
Salla: Kiitos sarjisvinkeistä! Tämän lajin suhteen olen täysi taukki, mutta vilkaisenpa noita joskus. Bullhead-kokemuksesi alkoi naurattaa. Taisin nähdä trailerin, mutta päättelin siitä, että tämä leffa ei ehkä ole minun juttuni.
Voi, miten mahtavat suunnitelmat! Uskon, että pystyt tuohon kaikkeen helposti, vaikka kokonaisuus kuulostaakin varsin kunnianhimoiselta.
VastaaPoistaMun suunnitelmat on paljon ylimalkaisempia. Joitakin kirjailijoita olen luvannut itselleni, pariin haasteeseen aion osallistua. Loppu saa mennä vapaasti leijaillen tai kunkin ajanhetken tarpeen mukaan. ;-)
Paula: Vapaasti leijaillen on hyvä strategia! Satunnaisen löytämisen ilo on yhtä hauskaa kuin suunnitelmien toteuttaminen.
VastaaPoistaSuunnitelmia kerrakseen, mutta siis kuulostaa siltä, että sinulta on tulossa todella mielenkiintoisen monipuolisia kirjaesittelyitä :)
VastaaPoistaTessa, suunnitelmia tosiaan riittää, saa nähdä miten käy!
VastaaPoistaMelkein yhtä hauskaa kuin itse lukeminen, on lukemisen suunnittelu:D Tänä vuonna yritän oikein kovasti lukea ihan vain fiilispohjalta, koska innostun helposti melko suoritushenkeiseksi. Silti olen onnistunut hankkiutumaan mukaan jo muutamiin haasteisiin, joten saas nähdä miten tässä taas käy...
VastaaPoistamahtavia aikeita täällä! ja mielenkiinnolla jään odottamaan Belgialaisia löytöjä ja muitakin näiden lupausten toteuttamisia. Minun aikeeni ovat enemmän ajatuksia kuin kirjoitettuja versioita, mutta haluan lukea enemmän vanhempia kirjoja minäkin.
VastaaPoista