3. toukokuuta 2011

Kirsti Ellilä: Nainen joka kirjoitti rakkausromaanin

Kirsti Ellilä tuli tietoisuuteeni Kirjailijan häiriöklinikka -blogin kautta, ja blogista löysin myös Naisen joka kirjoitti rakkausromaanin (2005).

Kirja kertoo ilmaislehden toimittajana työskentelevästä Selmasta, joka remontoi avopuolisonsa kanssa vanhaa puutaloa ja kärsii kroonisesta rahapulasta. Juttukeikalla marketin kirjaosastolla Selma keksii, että rakkausromaanit myyvät kuin häkä, ja päättää kirjoittaa oman menestysteoksen. Urakan edetessä Selma joutuu huomaamaan, ettei mantelisilmäinen Gisela ehkä sittenkään ratkaise kaikkia arjen ongelmia... mutta romantiikkaa voi löytyä arjestakin.

Nainen joka kirjoitti rakkausromaanin on kaurapuuronkotoinen viihderomaani kolkyt ja risat -sukupolvesta, joka etsii itseään ja toista puoliskoaan. Selma rakentaa pesää Saminsa kanssa, paras ystävä Maria turhautuu neljän lapsen kotiäitinä, entinen poikaystävä Edu on juuttunut opiskeluaikaiseen kämppään ja elämäntyyliin.

Kirjallisuutta opiskelleen kolmikon kunnianhimoiset haaveet ovat vaihtuneet pätkätyöarkeen ja gradutkin ovat jääneet kesken, mutta Selman omistautuminen hömpälle saa Marialta ja Edulta vieläkin karvat pystyyn. Edu irvailee Selman kynäilemälle siirapille, Maria taas vastustaa periaatteesta kaikkia rakkausromaaneja: ne tuudittavat nuoret naiset prinsessaunelmiin, joille tosielämä ei tarjoa vastinetta.

Ellillän tyyli on letkeää ja sujuvalukuista. Elämän tarkoitusta ja rakkauden olemusta ei pohdita paatoksella ja ryppy otsassa, vaan Selman arkisten puuhien ja realistis-ironis-humorististen mietteiden kautta. Todellisuuspakoisesta lemmenhuumasta kirja on kaukana! Selma ja kumppanit taaplaavat kukin tyylillään arjen ja unelmien välissä - huteja tulee, mutta elämä jatkuu.

Kirjasta on kirjoitettu myös ainakin blogeissa Kirsin kirjanurkka, Mari A:n kirjablogi, Booking it some more ja Muskottien kirja-arvostelut.

Kirsti Ellilä: Nainen joka kirjoitti rakkausromaanin. Karisto, 2005. 286 s. ISBN 951-23-4668-0. Saatu lahjaksi.

    Ei kommentteja:

    Lähetä kommentti