27. tammikuuta 2011

Selja Ahava: Eksyneen muistikirja

Kuulutus kotimaisten esikoiskirjailijoiden ystäville! Selja Ahavan Eksyneen muistikirja (2010) on kaunis pieni romaani siitä, miltä maailma näyttää, kun muisti pettää.

Tarinan eksynyt on Anna, jonka elämään miehen kuolema ja lapsettomuus jättävät niin ammottavan aukon, etteivät muistot, ajatukset ja unelmat enää löydä tyhjyyden keskellä paikoilleen.

Kesät luonnon keskellä saaressa, uusi elämä Lontoon humussa, haaveiksi jääneet lapset... Arjen tapahtumat putoilevat palasiksi, sekoittuvat keskenään ja limittyvät uudelleen yhteen - joskus oikeinpäin, joskus aivan nurinkurin.
Silloin se tapahtui taas. Anna tunsi kuinka putosi huoneesta pois, astui ikään kuin sivuun. Siinä hän sitten makasi, edelleen sohvalla mutta hieman jengoiltaan, hieman outona ja katsoi itseään kuin vierasta. Mitä minä täällä teen? Anna mietti.
Koskettavinta kirjassa on minusta se lämpö, jolla Ahava kuvaa Annan murheita ja unohteluja. Harhat ovat usein hullunkurisia - Annan asunnossa seikkailee nälkäinen karhuperhe ja vaatekaapissa lymyää lapsikatras - mutta ne eivät koskaan tee Annaa tyhmäksi tai naurettavaksi, ainoastaan inhimilliseksi.
Syksy pimeni. Aamut myöhästyivät viikko toisensa jälkeen enemmän, Anna niiden mukana. Lopulta pitkä odotus päättyi, ja alkoi syntyä lapsia. Ensimmäisenä tuli Liina-Liina, heti pian sen jälkeen Ahti Joonas ja Piia Pampula. Ne ilmestyivät mitä oudoimmista paikoista. Liina-Liina paisui pullataikinasta: kesken vaivaamisen Anna vain tajusi, että turvonnut pulla oli muuttunut lapseksi. Hän nosti keittiöpyyhkeeseen sotkeutuneen jauhoisen vauvan syliinsä ja painoi sen hellästi rintaansa vasten.
Eksyneen muistikirja kertoo mielen hapertumisesta, mutta kirja ei ole sen kummemmin synkeydessä piehtaroiva nyyhkytarina kuin terveyspoliittinen kannanottokaan. Se on vain kaunis kuvaus eräästä elämästä, sen outouksista ja ihmeistä.

Selja Ahava: Eksyneen muistikirja. Gummerus, 2010. 203 s. Kannen suunnittelu Jenni Noponen. ISBN 978-951-20-8176-9. Saatu lahjaksi.

3 kommenttia:

  1. Tämä odottaa minulla lukuvuoroaan. :) Vasta nyt tajusin että kirjailijan nimi on Selja. Olen koko ajan lukenut sen Seijaksi.

    VastaaPoista
  2. Kiva kuulla - toivottavasti ehtii pian vuoroon! Pidin tämän kirjan tunnelmasta kovasti, yhtä aikaa lämmin ja vähän haikea.

    VastaaPoista
  3. Blogissani on sinulle yllätys, en tiedä oletko vielä saanut sitä. Käyhän kurkkaamassa!

    VastaaPoista