11. marraskuuta 2012

Melissa Bank: The Girls' Guide to Hunting and Fishing (Nyt nappaa!)


Melissa Bankin The Girls' Guide to Hunting and Fishing (1999, suom. Nyt nappaa!) on killittänyt minua kirjahyllystä jo jonkin aikaa. Olin säästellyt sitä, koska sen perusteella mitä kirjasta tiesin, odotin siltä fiksua chick litiä eli tyyliä, jota luen mielelläni, mutta jonka täysosumia ei ole kovin helppo löytää.

Kirja täytti odotukseni. Se oli tosin enemmän fiksu ja vähemmän chick lit kuin odotin, mutta aina parempi niin! Ne chick litin elementit, joista en niin paljon välitä shoppailu, brändit, kanamaisuus  loistivat poissaolollaan, ja tilalla oli kevyttä mutta älykästä ja terävää ihmissuhdekuvausta.

Itse asiassa mietin, onko kirjaa markkinoitu chick litinä lähinnä sen vuoksi, että se sattui ilmestymään pari vuotta Bridget Jonesin päiväkirjan (1996) megamenestyksen jälkeen, chick lit -buumin aallonharjalle. No, mikäpä siinä, jos kirja löytää näin lukijansa. Sopii vain toivoa, ettei tämä monien ylenkatsoman genren leima karkota kirjalta mahdollista laajempaa lukijakuntaa.

Minut yllätti se, että kirja ei itse asiassa ole yhtenäinen romaani, vaan seitsemän toisiinsa liittyvän tarinan kokoelma. Kaikissa paitsi yhdessä on päähenkilönä ja minäkertojana Jane, ja siinä yhdessäkin hän vilahtaa sivuhenkilönä. Ensimmäisessä Jane on 14-vuotias murrosikäinen, viimeisessä kolmenkympin hujakoilla. Väliin mahtuu enemmän ja vähemmän monimutkaisia suhteita miesten, perheenjäsenien, ystävien ja tietysti oman itsensä kanssa.

Jane on loistava hahmo: älykäs, sanavalmis ja sympaattinen. Pidin myös tarinoiden muista henkilöistä, jotka tuntuivat aidoilta, monimutkaisilta, inhimillisiltä. Janen lisäksi tärkeässä roolissa on Archie, vanhempi mies, jonka kanssa Janen on vaikeaa olla yhdessä mutta yhtä vaikeaa ilman. Bank kuvaa Janen ja Archien suhdetta haikean kirpeänsuloisesti. Kirja alkoi saada minut jo melkein surumieliseksi, mutta viimeinen tarina toi siihen kepeämmän, valoisan loppunousun. Suosikkilukujani kirjassa taisivat olla viimeinen ja ensimmäinen, mutta kaikkia siltä väliltäkin oli nautinto lukea.

Osallistun kirjalla So American -haasteeseen kategoriassa Modern Women Writers.

Kirjan ovat lukeneet myös ainakin Minna, Liisa, Sonja, Kirjakko ja Linnea.

Melissa Bank: The Girls' Guide to Hunting and Fishing. Penguin Books, 2000 (1st ed. 1999). 274 s. ISBN 0-141-02038-5. Ostettu käytettynä.

22 kommenttia:

 1. Aaah! Lempikirjani! Pelotti ihan lukea tämä juttu, jos olisitkin haukkunut teoksen, mutta onneksi et. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En hauku, en! Muistelinkin lukeneeni blogistasi, että tämä kuuluu suosikkeihisi. :)

   Poista
 2. Voi voi, juuri tällaiset postaukset aina saavat minut tajuamaan, että pitäisi enemmän lukea chick litiä tai edes sinne päin kallellaan olevaa kirjallisuutta! Varsinkin sinun blogistasi teen näitä heräämisiä :-)...

  Siksipä blogissani on sinulle tunnustus! Käythän noutamassa, ellet jo ole vastannut siihen? :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Paula! Tämä on ehdottomasti lajityypin helmiä (jos edes kuuluu genreen). Olen tainnut jo vastata kahdeksan asian tunnustukseen, mutta tunnustelen mieluusti uudelleenkin. :)

   Poista
 3. Oho, en ollut kuullutkaan koko kirjasta, mutta jos kerta sekä sinä että Karoliina tykkäätte... Voi vitsi, tämä on pakko saada jostain!

  VastaaPoista
 4. Tämä kuulostaisi sellaiselta chic litiltä, joka voisi upota meikäläiseenkin. Tarvitsisin ensi viikonlopuksi pikamatkaluettavaa, joten pitääpä katsastaa, löytyisikö kirjakaupasta tai kirjastosta tätä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on hyvää matkaluettavaa! Minä luin tätä junassa. Lukujen välillä napostelin eväitä ja vaihtelin junia.

   Poista
 5. Jee, chick lit -kirjavinkki tuli tarpeeseen!

  VastaaPoista
 6. Minäkin tykkäsin tästä valtavan paljon. Ensimmäinen tarina on jäänyt minullekin aivan erityisesti mieleen, ja pidin myös Janen ja Archien suhteen kuvauksesta.

  En itse osaa mieltää tätä kirjaa chick litiksi, mutta en toisaalta ole genren asiantuntija. Olisi kyllä mukavaa, jos chick lit olisikin useammin tällaista eikä pyörisi niin usein kulutuksen, ulkonäön ja hössötyksen ympärillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, luulen, että tätä kirjaa olisi voitu markkinoida ilman tuota chick lit -etuliitettäkin, mutta taisi osua sellaiseen saumaan, jossa chick lit -kirjoille oli tilausta. Minäkin haluaisin lisää tällaista!

   Poista
 7. Hyvä ja osuva kirjoitus! Tästä kirjasta jäi hyvä fiilis, mutta totta puhuen mä en nyt jostain syystä oikein muista enää sitä viimeistä tarinaa, vaikka luin tämän ihan vasta kesällä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Sonja! Eipä kaikkien käänteiden tarvitsekaan jäädä mieleen, kunhan lukufiilis on hyvä. :)

   Poista
 8. Olipa hauska lukea arvostelu kirjasta, jonka itsekin juuri lukenut. Eilen pohdittiin ystävän kanssa pitkään, oliko yksi tarinoista, joissa naisen elämässä oli mies, joka ensin oli tosi ihana ja kaikkea, ja paljastuikin hieman narsistiseksi ja lähti lopulta menemään, kun nainen sairastui rintasyöpää, niin että oliko nainen Jane? Minä oletin että oli, ilmeisesti sinäkin olet ajatellut näin, ystävä tuumasi, ettei Janea voinut ihan sataprosenttisesti tunnistaa kyseisestä tarinasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kun Jane mainittiin siinä irrallisessa tarinassa naapurina. Että hänen Rita-tätinsä oli jo kuollut ja Jane asui tämän asunnossa, tarinan keskiössä olleen perheen yläpuolella.

   Poista
  2. Eli Jane tosiaan sairasti rintasyövän, vaikka sitä ei otettu enää mitenkään puheeksi viimeisen kappaleen Herra Oikean kanssa?

   Poista
  3. Hm, nyt hämmennyin. Täytyi oikein ottaa kirja esiin ja tarkistaa, mistä tarinoista oli kyse! Tuo Karoliinan mainitsema tarina, jossa Jane ei ole päähenkilö vaan kertojan naapuri, on kirjan keskeltä löytyvä The Best Possible Light (tai mikä lieneekään suomennoksessa). Rintasyöpä tulee myöhemmin, tarinassa You Could Be Anyone, joka myös poikkeaa muista luvuista sikäli, että se on kirjoitettu sinä-muodossa. Mutta oliko siinä päähenkilö varmasti Jane? Täytyy tunnustaa, etten nyt saa palautettua mieleeni, miten tämä tarina kytkeytyi muihin... Hm.

   Poista
  4. Ahaa, puhumme kahdesta eri tarinasta. :D Muistini mukaan pidin Janea itsestäänselvästi päähenkilönä kaikissa muissa paitsi tuossa, jossa hän on naapuri, mutta ilmeisesti asia ei olekaan näin yksiselitteinen.

   Mahtavaa, sain juuri hyvän tekosyyn lukea yhden tarinoista uudelleen! *lähtee tanssahdellen hakemaan kirjaa hyllystä*

   Poista
  5. Minunkin täytyy näköjään lukea kirja saman tien uudestaan, jotain taisi mennä ohi! No, ei haittaa, tämä oli mukavaa luettavaa :)

   Poista
  6. No niin, uudelleen luettuna ymmärrän, ettei tuon Voisit olla kuka tahansa -tarinan "sinä" ole välttämättä Jane, mutta olen aina ajatellut niin. Onkohan tarinan nimi vihje? :)

   En muista koko kirjaa niin tarkkaan, että voisin tarinaan sisältyvistä yksityiskohdistakaan päätellä varmuutta asiaan, mutta ainakin tuossakin mainitaan Village, jossa Jane siis asui, ja päähenkilöllä on myös läheinen veli. Hän myös huumorinsa jne. perusteella on minusta hyvin janemainen.

   Mutta yhtä hyvin se voi olla joku ihan muukin kuin Jane. Monitulkintaisuus on mukava asia!

   Poista
  7. Kiitos tarkennuksesta, Karoliina! Minäkin lukiessa oletin tarkemmin ajattelematta, että kyseessä oli Jane, mutta myöhemmissä luvuissa en sitten enää tullut miettineeksi tätä asiaa ollenkaan. Mielenkiintoista!

   Poista