6. huhtikuuta 2011

Päivä 6 - Kirja, joka saa minut surulliseksi

Tänään paistoi niin kaunis aurinko, ettei tee mieli miettiä murheellisia kirjoja. Valitsen siis ensimmäisenä mieleen tulevan: Anne Frankin Nuoren tytön päiväkirjan (1947).

Kirjan lukemisesta on jo aikaa, joten lukukokemuksen herättämät tunnelmat eivät ole enää aivan tuoreina muistissani, mutta Nuoren tytön päiväkirjan surullisuus kummunneekin yhtä paljon kirjan kontekstista kuin itse tekstistä.

Kirjaa ei voi olla lukematta ajattelematta kaikkea sitä, mitä tiedämme Annen myöhemmästä kohtalosta ja koko siitä maailmantilanteesta, jossa hän ja tuhannet muut lapset ja aikuiset noina vuosina elivät. Itse päiväkirjamerkinnöissä sodan kauhut kaikuvat enimmäkseen vaimeina taustalla. Jokapäiväinen elämä - ja Annen päiväkirja - täyttyvät maailmanpolitiikan käänteiden sijaan arjen pienistä iloista ja harmeista.

Ehkä juuri se tekee kirjasta niin riipaisevan. Anne Frank on kuin tavallinen tyttö, joka kirjoittaa tavallista päiväkirjaa... mutta ei saa elää tavallista elämää.

1 kommentti:

  1. Onpas tämä hieno valinta! Eipä tullut edes mieleeni, vaikka todella tämä kirja oli niin vaikuttava ja surullinen, että pitkään, pitkään en saanut sitä mielestäni. BBC:n tekemä minisarja tuli muuten jokin aika sitten televisiosta. Pidin siitä myös.

    VastaaPoista