21. huhtikuuta 2011

Päivä 21 - Lapsuuden suosikit

Monta lapsuuden suosikkia esittelin jo sarjakirjasuosikkien kohdalla, mutta löytyyhän näitä muitakin, kun oikein kaivelee.

Laura Latvalan Pikku-Marjan eläinkirja (1947). Kunnon vanhan ajan lastenkirja, joka on jäänyt minulle mieleen etenkin laulumuodossa. Ihhahhaa, ihhahhaa, hepo hirnahtaa... Luetaankohan (tai kuunnellaankohan) tätä enää ollenkaan?

Kirsi Kunnaksen Tiitiäisen satupuu (1956). Ihania riimejä! Jansmakko erikois, Jaakko Vaakko Vesirotta, tunteellinen siili, kissa Krumeluu ja mitä niitä nyt onkaan.

Mauri Kunnaksen Koiramäet ja muut kuvakirjat. Oma suosikkini oli puuhakas ja piparintuoksuinen Joulupukki (1981), jonka kuvat tulevat vieläkin mieleen joulun aikaan.

Löysin vastikään serkun lasten kierrätyskirjahyllystä myös Camilla Mickwitzin kuvakirjan Emilia ja onni (1980), joka sekin aiheutti nostalgisia väristyksiä. Mickwitzin Emilia- ja Jason-kirjoissa on samaa hurmaavaa piirrosjälkeä kuin Pikku Kakkosen pelottavassa "varokaa heikkoa jäätä" -animaatiossa.

5 kommenttia:

 1. Jason-kirjojen piirustustyylistä minäkin tykkään paljon! Jollain tapaa ne ovat mukavan voimakkaita ja lämpimiä.

  VastaaPoista
 2. Kyllä ainakin meillä kirjakaupassa jatkuvasti kysellään Tiitiäisen satupuun, Pikku Maijan eläinkirjan ja muiden vastaavien perään. Monet haluavat tutustuttaa lapsensa kirjoihin, jotka ovat itselle olleet tärkeitä pienenä.

  En ole katsonut Pikku Kakkosta vuosiin, tuleeko sen lopussa edelleen se ihan sama Varokaa heikkoa jäätä -pätkä, joka tuli joskus 90-luvun alussa?:) Ihanaa, että jotkut asiat eivät muutu vaikka niin monet muuttuvatkin.

  VastaaPoista
 3. Sonja, tuli ainakin pari vuotta sitten aivan se sama juttu :) Toivottavasti siihen ei kajota!

  VastaaPoista
 4. Oi, olin ihan unohtanut Pikku-Marjan eläinkirjan!! Tämä kuuluu minunkin lapsuuden suosikkeihin. :)

  VastaaPoista
 5. Laura Latvalan Pikku-Marjan eläinkirjan muistan minäkin jo lapsuudestani. Helga Sjöstedtin kuvitus ja Marjatta Meritähden säveltämät runot tekevät siitä aina ihastuttavan kirjan perheen pikkuisille!
  Hassua, että muistan erityisesti runon: "Aa ankka/ takapuoli vankka/ keinuu vauhdin tahdissa, /kun se kulkee vahdissa, /ettei veisi munia/pojat vallattomat..." Vai olikohan tuo runo edes tuosta kirjasta!? LOL
  Kovakantinen painos ilmestyi 2001 Laura Latvalan 80-vuotispäivän muistoksi ja hintakin tosin nousi silloin... Kirjasta on otettu yli 20 painosta ja sitä on Suomessa painettu kuulemma jo ainakin 311 000 kappaletta! On Suomen suosituimpia lastenkirjoja.

  VastaaPoista