19. huhtikuuta 2011

Päivä 19 - Elokuvia kirjoista

Näitähän riittää! Yhtä suosikkia on jälleen mahdoton valita, mutta tässä muutamia hyvistä kirjoista tehtyjä hyviä elokuvia. 

Stephen Daldryn ohjaama elokuvaversio (2002) Michael Cunninghamin Tunnit-kirjasta (1998) tavoitti minusta hämmästyttävän hyvin kirjan monikerroksisen tunnelman. Meryl Streep, Julianne Moore, Nicole Kidman ja Ed Harris olivat hieno pääosanelikko.

Julianne Moore as Laura Brown in The Hours. (AllMoviePhoto.com

Jane Austenia, tietysti! Ang Leen ohjaama Järki ja tunteet (1995) on ihana.

Sense and Sensibility. (RomanceEternal.org)

Joe Wrightin elokuvaversioon Ylpeydestä ja ennakkoluulosta (2005) suhtauduin aluksi erittäin ylpeästi ja ennakkoluuloisesti. Keira Knightley näyttää minusta aina vähän liian keskittyneeltä omaan suloisuuteensa, ja Matthew Macfadyen... no, Matthew Macfadyen ei ole Colin Firth. Loppujen lopuksi pidin elokuvasta enemmän kuin olin odottanut. Se oli minusta ihan kelpo tulkinta kirjasta, vaikka taannoinen BBC:n televisiosarja ehtikin ensin varaamaan paikkansa sydämessäni sinä aitona ja oikeana versiona.

Matthew Macfadyen and Keira Knight in Pride & Prejudice. Photo: Alex Bailey. (AllMoviePhoto.com)

Austen-filmatisoinneista olen nähnyt myös Douglas McGrathin ohjaaman ja Gwyneth Paltrow'n tähdittämän Emman (1996), joka sekin oli ihan mukiinmenevä, vaikka pidänkin sekä kirjasta että elokuvasta vähemmän kuin kahdesta edellisestä Austenista.

Gwyneth Paltrow as Emma. (FanPop.com)

Keira Knightleyyn palatakseni: Saul Dibbin ohjaamaan Herttuatar -elokuvaan (2008) hänen viehkeilevyytensä oli minusta nappivalinta. Devonshiren herttuattar Georgiana oli aikansa pintajulkkis, ja hänestä kertovan elokuvan kuuluikin pursuilla tuhlailevan upeaa pintaa. Syvyyttä toi Ralph Fiennesin herttua. Suosittelen myös Amanda Foremanin kirjaa.

Ralph Fiennes, Hayley Atwell and Keira Knightley in The Duchess. (AllMoviePhoto.com)

Sitten hyppäys ajassa taaksepäin. Margaret Mitchellin Tuulen viemää (1936) ja Victor Flemingin elokuvaversiota (1939) ei voi huhtihaasteen tämän(kään) kysymyksen kohdalla ohittaa.

Vivien Leigh as Scarlett O'Hara in Gone With the Wind. (AllMoviePhoto.com)

Lisää Hollywood-eleganssia: Audrey Hepburn ja Aamiainen Tiffanyllä (1961). Blake Edwardsin elokuva eroaa aika lailla Truman Capoten pienoisromaanista (1958), mutta molemmat ovat hyviä. Lumiomena kirjoitti kirjasta vastikään.

Audrey Hepburn as Holly Golightly in Breakfast at Tiffany's. (FabAudrey.com)

Audrey Hepburnin kohdalla täytyy tietysti mainita myös George Cukorin ohjaama My Fair Lady (1964), musikaaliversio George Bernard Shaw'n Pygmalion-näytelmästä (1912).

Audrey Hepburn and Rex Harrison in My Fair Lady. (Karaoke-Lyrics.net)

Tämän elokuvan näin niin kauan sitten, etten oikeastaan muista sitä kovin hyvin, mutta ei se kai aivan huono ollut: Gillian Armstrongin Pikku naisia -ohjaus (1994), jossa Marchin sisaruksia esittävät Trini Alvarado (Meg), Winona Ryder (Jo), Claire Danes (Beth) ja Samantha Mathis/Kirsten Dunst (Amy) ja perheen äitiä Susan Sarandon.

Little Women. (The Real 1990s)

Toinen samoihin aikoihin tehty historiallinen elokuva, jonka muistan melko hämärästi mutta josta luulen pitäneeni, on Martin Scorsesen filmatisointi Edith Whartonin Viattomuuden ajasta (1920). Winona Ryder tässäkin, kuten myös Michelle Pfeiffer ja Daniel Day-Lewis.

Michelle Pfeiffer and Daniel Day-Lewis in The Age of Innocence. (MovieMail)

Jottei menisi aivan epookiksi, otetaan mukaan vielä pari nykyaikaan sijoittuvaa elokuvaa. Romanttisten komedioiden sarjassa Helen Fieldingin Bridget Jones - elämäni sinkkuna toimii sekä kirjana (1996) että Sharon Maguiren ohjaamana elokuvana (2001).

Renee Zellweger and Colin Firth in Bridget Jones's Diary (AllMoviePhoto.com)

Chick lit -menestyksistä myös Lauren Weisbergerin Paholainen pukeutuu Pradaan (2003) oli viihdyttävää ajanvietettä valkokankaallakin David Frankelin ohjaamana (2006). Mikään elokuva, jossa on Meryl Streep, ei voi olla läpeensä kehno.

Meryl Streep and Anne Hathaway in The Devil Wears Prada. (AllMoviePhoto.com)

Pidin myös Anna Gavaldan Kimpassa-kirjasta (2004) ja Claude Berrin sen pohjalta ohjaamasta elokuvasta (2007). Audrey Tautou ei täysin vastannut omaa mielikuvaani kirjan Camillesta - vähän liian suloinen suppusuu hänkin - mutta elokuva oli kirjan tapaan hyvän mielen katsottavaa.

Audrey Tautou & Guillaume Canet - Ensemble, c'est tout (Flixster.com)

Nämä tällä kertaa. Lisäksi mieleen tulee kirjoja, joista haluaisin nähdä myös elokuvaversiot - tuoreehkoista lukukokemuksista esimerkiksi Zoë Hellerin Paljastavat merkinnät ja Elizabeth Gilbertin Eat, Pray, Love - ja elokuvia, joihin pohjautuvat kirjat haluaisin lukea, kuten Karen Joy Fowlerin The Jane Austen Book Club, Robert James Wallerin Hiljaiset sillat tai Annie Proulxin Brokeback Mountain -novelli.

Kotimaisista mieleeni ei jostain syystä tule yhtään ikimuistettavan hyvää kirja-elokuvaparia. Olen lukenut ja nähnyt esimerkiksi Suden vuoden, Leijat Helsingin yllä, Säädyllisen murhenäytelmän, Ihanat naiset rannalla ja Juoksuhaudantien, mutta kirja on kaikissa ollut elokuvaa parempi.

Haasteessa kysyttiin elokuvista, mutta pakko vielä mainita pari kirjojen pohjalta tehtyä televisiosarjaa, tai oikeastaan kolme. Ensinnäkin Anna ystävämme, ihanan nostalginen kanadalaissarja, joka tavoittaa suloisesti L. M. Montgomeryn kirjojen tunnelman.

Megan Follows (cbc.ca)
Toiseksi Ylpeys ja ennakkoluulo, se aito ja oikea BBC:n versio päärooleissa Jennifer Ehle ja Colin Firth.

Colin Firth & Jennifer Ehle (bbc.co.uk)
Ja lopuksi Hercule Poirot, etenkin David Suchetin loistavan roolisuorituksen ansiosta. Myös 1920-30-luvun lontoolaismiljöö on hieno.

David Suchet (BestBritishTV.com)

4 kommenttia:

 1. Mainitsit paljon minullekin rakkaita filmatisointeja. Tunnit on yksi parhaista näkemistäni elokuvista, mutten ole vielä lukenut kirjaa. Ang Leen Järki ja tunteet on tosi onnistunut ja Emma-leffakin oli muistaakseni ihan hyvä. Tuota Ylpeys ja ennakkoluulo -elokuvaa en ole nähnyt, mutta tv-sarja on parhautta.

  Tuulen viemää, tietenkin! Aloitin vasta Aamiainen Tiffanylla -leffaa, ja kirjaa en ole vielä lukenut, mutta elokuvan alku on ihastuttava!

  Viattomuuden aika on hyvä leffa, mutten ole lukenut kirjaa. Bridget Jones oli onnistunut myös elokuvana. Paholainen pukeutuu Pradaan oli minustakin kiva viihdeleffa, mutten ole lukenut sitäkään kirjana.

  Ja lopuksi vielä: tv-sarja Vihervaaran Annasta on ihan mielettömän ihana!

  VastaaPoista
 2. Onpa sulla kattava lista. Ja siinä paljon omiakin suosikkeja (mm. Tunnit ja Austen-filmatisoinnit).

  VastaaPoista
 3. Vau, sinä olet osannut koota näitä todella paljon! Jane Austenit ja Bridget Jones unohtuivat kokonaan, vaikka ne ovat todella hienoja.

  VastaaPoista
 4. Kiitos kommenteista! Yksi hyvä vielä unohtuikin eli Tyttö ja helmikorvakoru, jonka bongasin juuri Oota mä luen tän eka loppuun -blogista. Sekin oli hyvä sekä kirjana että elokuvana... ja siinäkin on Colin Firth :)

  VastaaPoista