10. huhtikuuta 2011

Päivä 10 - Lempiklassikko

Tunnustan heti alkuun, että klassikkosivistyksessäni on aukkoja. En ole lukenut Shakespearea, Dickensiä, Dostojevskiä, Tolstoita tai monia muitakaan maailmankirjallisuuden merkkimiehiä. Kotimaisia klassikkojakin taisin lukea lähinnä lukion kurssivaatimusten innoittamana. Eivät ne miltään pakkopullalta tuntuneet, mutta useimpia muistelen silti enemmän suorituksina kuin sytyttävinä lukuelämyksinä.

(Minulla on ehkä ylipäätään jonkinlainen klassikko-ongelma. Tuntuu, että kiistattoman klassikkostatuksen saavuttaneita teoksia ei voi lukea ihan vain kirjoina kirjojen joukossa. Tarkastelen niitä väkisinkin jonkinlaisten kirjallisten moniteholinssien läpi: en vain lue tarinaa, vaan mietin, että "ai tällainen tämä klassikko onkin" tai "mitä ne aikalaiset mahtoivat tästä ajatella" tai "miksiköhän tästä on tullut klassikko". Ja kun tällaisia alkaa liikaa pohtia, huomaa tuossa tuokiossa olevansa jossain aivan muualla kuin uppoutuneena kirjan maailmaan.)

No, problematisoinnit sikseen!

Valitsen päivän klassikoksi Jane Austenin Ylpeyden ja ennakkoluulon (1813). Olen lukenut Austenilta myös Järjen ja tunteet, Emman ja Viisastelevan sydämen, mutta jos suosikkeja vaaditaan, Elizabeth Bennet ja Mark Darcy vievät voiton. Heistä kenties lisää tuonnempana...

Kuva: Wikipedia

5 kommenttia:

 1. Niin on. Minua vähän harmittaa, kun unohdin mainita koko Austenin omassa lempiklassikkopostauksessani. Austenien lukemisesta on minulla aikaa, mutta sen kyllä muistan, että Ylpeys ja ennakkoluulo teki kaikkein suurimman vaikutuksen.

  VastaaPoista
 2. Myös minä olen tyystin unohtanut Austenin. Kiva, että sie toit hänet esille. Ellen ihan väärin muista, olen lukenut häneltä kaikki suomennetut teokset. Ja kaikista olen pitänyt, mutta sille ei voi mitään, että Ylpeys ja ennakkoluulo on ykkönen. Ja pidän tosi paljon TV-sarjasta, jossa Colin Firth on Darcyn roolissa. <3

  VastaaPoista
 3. Loistava valinta! *rakastaa, rakastaa, tykkää, tykkää..*

  VastaaPoista
 4. Austenilla riittää ystäviä! Ja Colin Firthillä...

  VastaaPoista