21. tammikuuta 2016

Mia Kankimäki: Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin

Tämä kirja oli hiljaisen lukuvuoden 2015 (siis todella hiljaisen, taisin lukea kokonaista kolme kirjaa koko vuoden aikana!) helmi, mutta helmi se olisi ollut kuinka suuressa joukossa tahansa. Aivan ihana kirja!

Mia Kankimäki jättää työnsä helsinkiläisessä kustantamossa ja lähtee Japaniin innoittajanaan tuhat vuotta sitten elänyt hovinainen Sei Shōnagon. Shōnagonin Tyynynaluskirja, japanilaisen kirjallisuuden varhainen klassikko, on tehnyt Kankimäkeen syvän vaikutuksen. Sapattivuoden aikana hän haluaa siis uppoutua paikan päällä Kiotossa Japanin historiaan ja Sei Shōnagonin elämään ja samalla löytää uutta suuntaa omalle elämälleen.

Rakastuin päätä pahkaa kirjan tyyliin, joka on sekoitus matkakertomusta, Japanin kulttuurihistoriaa ja Kankimäen hyvinkin henkilökohtaisia pohdintoja elämästä. Aah. Vaikutuin  ensinnäkin kirjoittajan rohkeudesta hypätä ympäristön silmissä päättömältä tuntuvaan elämänmuutokseen ja toiseksi hänen rohkeudestaan panna kirjassa itsensä ja ajatuksensa alttiiksi. Kankimäki onnistui minusta nivomaan kirjan eri tasot ”sisäisen” ja ”ulkoisen”, nykyajan ja historian, arjen ja haaveet − hienosti toimivaksi, kiehtovaksi ja viihdyttäväksi kokonaisuudeksi. Kirjoittaja alkoi tuntua ystävältä ja matka Japaniin ehdottoman välttämättömältä. 

Monet muutkin bloggarit ovat ihastuneet tähän kirjaan ja kirjoittaneet siitä paljon minua paremmin ja perusteellisemmin. Kirjan lailla ihana on esimerkiksi Saran kirjoitus.

Mia Kankimäki: Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin. Otava, 2013. 380 s. Saatu käytettynä.

6 kommenttia:

 1. Tämä on minustakin aivan ihana kirja, joka saa pohtimaan muutoksen mahdollisuuksia omassakin elämässä.

  VastaaPoista
 2. Minäkin rakastuin tähän päätäpahkaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähän kirjaan on tainnut moni ihastua, ja syystäkin :)

   Poista
 3. Hei Luru, onpa kivaa että olet palannut bloggailemaan! :)

  Tätä kirjaa kohtaan olen ollut vähän ennakkoluuloinen, mutta alkuvuoden alennuksista sen lopulta e-kirjana itselleni ostin. Lukeminen antaa vielä odottaa hetkeään, mutta jossain vaiheessa kyllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä taas kiinnostuin tästä heti ensikuulemalta enkä pettynyt. Toivottavasti kirja selättää ennakkoluulosi - tai jos ei, niin ainakin sait sen alehintaan :D

   Poista