Tammikuu on pinkaissut ohi sellaista vauhtia, että perinteinen blogivuosikatsauskin on vielä tekemättä. No, parempi myöhään kuin ei milloinkaan, eli täältä tulevat vuoden 2013 tilastot ja haasteet. Vuoden 2012 lukemisia katsastelin täällä ja vuoden 2011 kooste löytyy täältä.
Tilastoja!
Luin viime vuonna 50 kirjaa eli liki tismalleen yhtä paljon kuin edellisenä (51). Voisiko tästä päätellä, että tuollainen noin kirja viikossa on minulle sopiva lukutahti? Lukemiseni oli tänäkin vuonna puuskittaista: välillä ahmin kirjoja peräjälkeen monta, välillä saattaa tulla viikkojen tai kuukausienkin taukoja.
Hiukan huolestuttavaa tosin on, että tilastojen valossa näyttää siltä, että mitä kauemmin pidän kirjablogia, sitä vähemmän kirjoja luen... No, ehkä suunta tänä vuonna kääntyy nousuun!
Vuonna 2013 luin 26 suomalaista ja 24 ulkomaista kirjaa. Niistä 31 luin suomeksi, 17 englanniksi ja 2 ranskaksi. Alkuperämaista kärjessä olivat yllätyksettömästi Yhdysvallat (10), Iso-Britannia (8) ja Ranska (4). Kovin vaatimattomaksi jäi siis tänäkin vuonna kirjallinen matkailuni. Vuoden aikana tarjolla oli mielenkiintoisia lukuhaasteita Afrikkaan ja Australiaan asti, mutta minä pysyttelin jälleen tutusti Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa.
Koti- ja ulkomaisuusjakauman tavoin myös lukemieni kirjojen kirjoittajien sukupuolijakauma oli kohtalaisen tasainen, joskin hiukan naisvoittoinen: 27 naista ja 23 miestä. Kirjailijoista ylivoimainen enemmistö oli minulle uusia tuttavuuksia, sillä vain kahdeksalta olin lukenut jotain jo aiemmin.
Innostuin viime vuonna lukemaan tavallista enemmän vanhoja kirjoja: lukemistani kirjoista 1800-luvulta oli 13 eli yli neljännes. 2000-luvun ensivuosikymmeneltä oli 14, 2010-luvulta samoin 14 ja loput muutama sieltä täältä 1900-luvulta. Varsinaisia uutuuskirjoja eli vuonna 2013 ilmestyneitä en lukenut yhtään, mutta vuonna 2012 ilmestyneitä sentään seitsemän.
Vuoden kenties mielenkiintoisimmat luvut liittyvät tällä kertaa siihen, missä muodossa kirjoja luin. Paperi vei vielä niukasti voiton (26 kirjaa) muista formaateista, mutta yhä enemmän luin kirjoja sähköisesti kännykällä (16), Kindlellä (3) ja tabletilla (1) tai kuuntelin niitä äänikirjoina (4). Kännykkä lukuvälineenä on saanut minusta uskollisen ystävän. Aina laukussa mukana kulkeva kapistus tekee työmatkoista ja sekalaisista irtominuuteista mainioita lukuhetkiä.
Mistä kirjat sitten olivat peräisin? 16 oli ilmaisia e-kirjoja, 11 lahjaksi saatuja ja 8 lainattuja (4 paperisina ja 4 sähköisesti), ja itse ostamiani kirjoja luin 16 (9 paperisina ja 7 sähköisinä). Minusta ei taida saada kirjabisneksen pelastajaa, sillä käytin omia pennosiani selvään vähemmistöön lukemistani kirjoista, ja niistäkin useimmat ostin käytettyinä tai tarjoushintaan.
Haasteita!
Lukuhaasteet ovat ihania! Viime vuonna innostuin etenkin näistä:
- Hyönteisdokumentti-blogin Lukudiplomi-haaste, joka tarjosi paitsi mukavaa teemalukemista, myös luovaa askartelua. Kooste luetuista täällä.
- Ofelia Outolinnun 1800-luvun kirjat -haaste, johon luin 13 kirjaa ja saavutin täten kreivittären arvonimen.
- Koen 13 kotimaista kirjailijaa vuonna 2013, jonka ansiosta tutustuin moniin uusiin mielenkiintoisiin kirjailijoihin. Lista täällä.
- Sinisen linnan kirjaston Avioliittojuonia-haaste, johon luin 6 kirjaa eli pääsin viettämään timanttihääpäiviä.
Moni hauska haaste meni taas ohi, mutta niiden teemoista ja vinkkilistoista löytyy toki innoitusta tuleviinkin lukemisiin. Ikuisuushaasteena jatkuu ainakin oman hyllyn kirjojen lukeminen. Mari A:n Kirjavuori Mount Everestille -haasteen tiimoilta kaavailin kapuavani oman hyllyn kirjavuorta vuoden aikana ainakin 12 kirjan verran. No, jonnekin niille main taisin nipin napin päästä, mutta uusia tulokkaita taisi hyllyyn kertyä vähintään yhtä monta...
Tällekin vuodelle on jo tiedossa kutkuttavia haasteita. Lukusuunnitelmieni kärkipäässä ovat Suketuksen Ihminen sodassa -haaste, Annamin Vive la France! -haaste ja Tove Janssonin juhlavuosi.
Vuoden helmet?
Vuoden helmet valitaan jälleen mutuhuttuisella näppituntumalla.
Vuoden erityisihastuksia nostan esiin kolme: Sarah Watersin intensiivinen Night Watch, Märta Tikkasen viisas ja lempeä Emma ja Uno - rakkautta tottakai ja Juhani Ahon ihana Papin rouva. Ah. Lukekaa, lukekaa!
Hienoa oli lukea myös monta klassikkoa, jotka ovat jollain tasolla ennalta tuttuja, mutta jotka vasta nyt luin alkuperäisteoksina, sellaisia kuin Huckleberry Finnin seikkailut, Tohtori Jekyll ja herra Hyde tai Maailmojen sota. Niitä lukiessa itse kirjan antiin yhdistyy kulttuurihistoriallinen kiinnostavuus, ja kirjoja on mielenkiintoista tuumailla niin nykynäkökulmasta kuin aikalaislukijoiden mietteitä pohtienkin.
Viime vuonna aloin pitää kirjaa myös katselemistani elokuvista. Katsauksia kertyi viisi: talvelta, keväältä, kesältä, syksyltä ja loppuvuodelta. Jos näiden joukosta pitäisi valita top 3 -elämykset, taitaisin valita kolmikon Walk the Line, Side Effects ja Mud, ja pistesijoille pääsevät myös Two Lovers ja The Great Gatsby.
Eipä tässä muuta. Ei kun uusien kirjojen kimppuun!
Vuoden 2013 luetut
- Miika Nousiainen: Metsäjätti
- Paul Auster: Kuun maisemissa
- Alice Munro: Too Much Happiness (Liian paljon onnea)
- Kerstin Johansson i Backe: Näkymätön Elina
- Philip Weiss: HyperThinking - Creating a New Mindset for the Age of Networks
- John Simon: Koneen ruhtinas
- Anna-Leena Härkönen: Juhannusvieras
- Eve Hietamies: Yösyöttö
- Mark Twain: The Adventures of Huckleberry Finn (Huckleberry Finnin seikkailut)
- Venla Hiidensalo: Mediahuora
- Grégoire Delacourt: L’écrivain de la famille
- Karoliina Timonen: Aika mennyt palaa
- Emma McLaughlin & Nicola Kraus: The Nanny Diaries (Nanny - lastenhoitajan päiväkirja)
- Sari Vuoristo: Säätiedotus merenkulkijoille
- Riikka Stewen: Niin kauan kuin rakastat
- Jack London: White Fang (Valkohammas)
- Herman Melville: Moby Dick
- Pirjo Rissanen: Kamomillasola
- Nick Hornby: About a Boy (Poika)
- H. G. Wells: The War of the Worlds (Maailmojen sota)
- Zacharias Topelius: Linnaisten kartanon viheriä kamari
- Robert Louis Stevenson: Treasure Island (Aarresaari)
- Minna Canth: Anna Liisa
- Sara Gruen: Ape House (Apinatalo)
- Virpi Hämeen-Anttila: Railo
- Minna Canth: Kotoa pois
- Leena Lehtolainen: Ensimmäinen murhani
- Emile Zola: Nana
- Kate Chopin: The Awakening (Herääminen)
- Earl Derr Biggers: The Agony Column
- Sarah Waters: The Night Watch (Yövartio)
- Jari Tervo: Myyrä
- Robert Louis Stevenson: Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde
- Vera Vala: Kuolema sypressin varjossa
- Outi Nyytäjä: Heinäpaali roihuaa – näkyjä ja näkemyksiä Bretagnesta
- Pasi Ilmari Jääskeläinen: Lumikko ja yhdeksän muuta
- Tommi Melender: Ranskalainen ystävä
- Daniel Wallace: Big Fish
- Ari Turunen: Tosi on! Valheen, vääristelyn ja vilpin historiaa
- Annina Holmberg: Kaiku
- Märta Tikkanen: Emma ja Uno - rakkautta tottakai
- Hélène Berr: Päiväkirja 1942-1944
- Isabel Wolff: A Vintage Affair
- Juhani Aho: Papin tytär
- Juhani Aho: Papin rouva
- Louisa May Alcott: A Garland for Girls
- Taina Latvala: Arvostelukappale
- Riikka Ala-Harja: Maihinnousu
- Marcel Pagnol: La gloire de mon père
- Annie Proulx: Laivauutisia
Oletpa ollut ahkera :D
VastaaPoistaPitäisi kai ottaa itseä niskasta kiinni ja tehdä loppuun oma kirjatilasto viime vuodelta. Olen kuitenkin tehnyt siitä sen verran hankalaa puuhaa, että saa nähdä milloin jaksan... :p
Minullakin tässä vierähti hetki, mutta näitä katsauksia on aina mielenkiintoista tehdä!
Poista