4. helmikuuta 2012

Jos minä saisin valita...


Kirjojen keskellä -blogin Maija haastoi minut vastaamaan tähän vapaavalinnaisuudessaan hirmuisen hankalaan haasteeseen. Mutta yritetään! Kirjablogin hengessä pysyttelen kirjoihin liittyvissä haaveissa, pienissä ja suurissa:

Jos minä saisin valita...

... omistamillani kirjoillani olisi kotona mukavammat olot kuin tällä hetkellä (toistaiseksi pahvilaatikoissa remontin takia)

... joku muu pyyhkisi pölyt kirjahyllystäni (siis sitten kun minulla taas sellainen on)

... voisin omistaa enemmän aikaa lukemiselle

... lähikirjastostani saisi lainata kerralla useamman kirjan (eli enemmän kuin korkeintaan 5 kauno- tai tietokirjaa ja 5 sarjakuvaa kerralla)

... kirjat olisivat edullisempia (mutta kirjailijat ja kustantajat ansaitsisivat työstään reilun korvauksen) 

... suomalainen kirjastolaitos toimisi maailmanlaajuisesti

... kaikilla maailman lapsilla olisi mahdollisuus oppia lukemaan.

Haastan mukaan kaikki, jotka haluavat tehdä omia valintojaan!

11 kommenttia:

  1. Kuinka ihmeessä voi olla noin alhainen kertalainausten raja! Hui kauhistus, meillä sellaista ei taida edes olla - onneksi.

    Minäkin toivoisin jonkun muun tomuttavan kirjahyllyni, sillä vaikka kirjoja on mukava tutkia ja selailla niin siivoaminen tahtoo viedä suurimman ilon niistäkin. Jos olisi varaa ja tilaa, niin ovelliset hyllyt olisivat todella tervetulleet.

    VastaaPoista
  2. Eikö olekin pönttö rajoitus! Ja tuo on siis tosiaan määrä, joka saa olla kerralla lainassa (siis ei kuinka monta saa ottaa lainaan yhdellä käynnillä). Hyllyjen välissä on harjoitettava raakaa karsintaa...

    VastaaPoista
  3. Suomalainen kirjastolaitos on tosiaankin maailman paras. Siksi en ihmettele ollenkaan, että toivoisit sen toimivan maailmanlaajuisesti. :)

    VastaaPoista
  4. Kannatan ja lisäisin kolmanneksi viimeiseen kohtaan myös kääntäjät!

    VastaaPoista
  5. Katja: Totta, siinä on meillä varsinainen vientituote!

    Hreathemus: Kiitos lisäyksestä, aivan paikallaan! Luen itse nykyisin melko vähän suomeksi käännettyä kirjallisuutta (enimmäkseen joko kotimaista tai sitten englanniksi tai ranskaksi alkukielellä), mutta kääntäjät tekevät ehdottomasti arvokasta työtä. Ja todella haastavaa.

    VastaaPoista
  6. Minäkään en ihmettele, että toivoisit kirjastolaitoksen toimivan maailmanlaajuisesti. Suomalainen on yksinkertaisesti paras. Täällä Saksassa kirjasto on maksullinen, kirjat saa palauttaa vain sinne kirjastoon, mistä ne on lainannut, kirjavalikoimat ovat pienet, sillä suurin osa kirjastoista on pikkuriikkisiä sivukirjastoja.

    Ja tosiaan kirjojen hinta saisi olla huomattavasti huokeampi! Minä saan pienen kustantamon kustantamista kirjoistani enemmän per kirja kuin muista kirjataloista saisin, mutta sen sijaan sitten hinta on niin korkea, etteivät myyntiluvut huimaa päätä eivätkä edes nenänpäätä. Harmillista. Muutenkaan ei tee mieli maksella uusista uutukaisista niitä hintoja, mitä kirjakaupoissa pyydystellään. Sen takia on mukavaa, että on antikvariaatteja. Ja niitä kirjastoja :)

    VastaaPoista
  7. Helmi-Maaria: Minä olen viime aikoina tutustunut belgialaisiin kirjastoihin, ja niissä on aika lailla tuo samat piirteet kuin mainitsemissasi saksalaisissa. Vaikea käsittää, ettei erillisistä pikkiriikkisistä kirjastoista rakenneta isompaa verkostoa. Kuvittelisin, että lukijoiden lisäksi siitä hyötyisi myös hallintopuoli.

    Tuo kirjojen hinta on tosiaan hankala asia, ja erityisen hankala varmaankin Suomen tapaisella pienellä kielialueella. Minä kannan säännöllisesti huonoa omatuntoa siitä, etten osta enempää kirjoja täyteen hintaan (vaan joko lainaan kirjastosta tai ostan käytettynä) vaikka kuitenkin periaatteessa haluan tukea elävää kirjallisuutta.

    VastaaPoista
  8. Ohhoh, lainausrajoituksia hämmästelen minäkin! Toisaalta jos haluaa kurkistaa kolikon kultaista puolta niin ei ainakaan pääse siihen tilanteeseen, jossa lainakirjapinot pyörivät nurkissa kun ei tiedä mitä niistä alkaisi lukemaan ;)

    VastaaPoista
  9. Villasukka: Totta! Tällä systeemillä tulee kieltämättä valittua lainakirjat tarkkaan ja sitten tosiaan luettua ne (useimmiten).

    VastaaPoista
  10. Meillä täällä Helsingissä on ikävä 30 lainassa olevan kirjan raja. Viimeksi jo säikähdin, että meneekö siitä yli, mutta ei mennyt.

    t. nimim. 27 kirjaa lainassa kirjastosta

    VastaaPoista
  11. Jaakko: Hyvä, että jäit täpärästi 30:n alle! Tuo on onneksi jo ihan kohtalaisen järkeenkäypä raja noin keskivertolukijaa ajatellen.

    VastaaPoista