8. syyskuuta 2011

Maeve Binchy: Nights of Rain and Stars (Taverna tähtien alla)

Irlannin-loma jatkui Orapihlajapiirin jälkeen paikallisesta divarista ostetulla Maeve Binchyn kirjalla Nights of Rain and Stars (2004, suom. Taverna tähtien alla, 2005). Irlantilainen Binchy on käsittääkseni varsinainen painosten kuningatar, ja ainakin tämän nimenomaisen divarin hyllyssä hänen tuotantonsa oli maannaisensa Marian Keyesin ohella varsin hyvin edustettuna.

Nights of Rain and Stars oli ehdottomasti lomalukemista. Vihreänkuulaan ja pilvenharmaan Irlannin sijasta se olisi ehkä soveltunut paremmin auringonkirkkaaseen ja merensiniseen Kreikkaan, sillä kirjan tapahtumat sijoittuvat Kreikan saaristoon, pieneen Aghia Annan kylään. Kirjan Aghia Anna on tosin niin herttaisen idyllinen paikka, että jos lomalukijan matkakohde on jokin vähemmän pittoreski turistirysä, Binchyn Kreikka-visio saattaa saada matkailijan repimään hiuksia päästään.

Luonnonkauniissa maisemissa toisensa kohtaa tarinan päähenkilönelikko: saksalainen Elsa, amerikkalainen Thomas, englantilainen David ja irlantilainen Fiona. Kaikki ovat tulleet Kreikkaan pakoon oman elämänsä ongelmia, sydänsuruja ja perhehuolia. Ongelmat seuraavat tietysti perässä, mutta onneksi ratkaisujakin löytyy - uusien lomatuttavuuksien myötävaikutuksella tietysti. Keskeiseksi hahmoksi nousee neljän turistin lisäksi kylään vuosikymmeniä sitten asettunut irlantilainen Vonni.

Tätä kirjaa ei kannata lukea kovin kyynisessä mielentilassa. En tiedä, ovatko muut Binchyn kirjat samanlaisia, mutta Nights of Rain and Stars ainakin oli suorastaan kiusallisen hyväsydäminen ja oikeamielinen tarina, jossa paha saa palkkansa, hyvä poikii hyvää, menneet synnit saadaan anteeksi ja erehdykset korjataan ennen kuin on liian myöhäistä. Suosittelen Binchyä siis niihin elämän hetkiin, joissa tarvetta on pehmoiselle lohturievulle ja ruusunpunaisille silmälaseille.

Samanlaisiin maisemiin ja tunnelmiin vie...


Maeve Binchy: Nights of Rain and Stars. Orion, 2004. 392 s. ISBN 0-75286-536-6. Ostettu käytettynä. Suom. Taverna tähtien alla, WSOY, 2005.

6 kommenttia:

 1. Minusta tämä ei ole Binchyn parhaimmistoa, mutta ihan ok kirja kuitenkin. Jotenkin tästä sai kovin keski-ikäisen käsityksen :D (Siis kirjasta, ei sun arviosta ;) )

  VastaaPoista
 2. Minua kiinnostaa Binchy, jonka kirjoja olen haalinut hyllyyni muutaman, vaikken ole yhtään lukenut. Olen arka viihteen kanssa, mutta luotettavat tahot ovat kehuneet Binchya ja onhan hän tosiaan irlantilainen. :)

  Kiitos arviosta, joita kaipaisin lisääkin blogeihin ihan subjektiivisen kiinnostukseni vuoksi! :)

  VastaaPoista
 3. Minä luin tämän pari vuotta siten Kreetalla uima-altaan vierellä aurinkotuolissa.----tuli lämmin olo ja lomamieli jo kansikuvan näkemisestä.

  VastaaPoista
 4. Melko paljon Binchya lukeneena totean minäkin, että tämä on lukemistani kirjoista vähiten hyvä. Luin tämän lukioaikoina ja tosiaan vielä englanniksi ja SILTI tämä oli jotenkin tosi nössö:) Suomeksi en varmasti jaksaisi lukea sivuakaan. Onneksi Ystävyyden piiri ja muut ovat aika ihastuttavia:)

  VastaaPoista
 5. Luru, tämä oli minulla lomalukemisena Sveitsissä tai Kreikassa, en muista kummassa ja tämä oli vähiten sitä Binchyä, josta minä pidän eli tylsä.

  Lueppa Binchyn varhaistuotantoa. Ehdotan heti: Ystävyyden piiri. Ja sitten ne kaikki muut. Uusimmista olen pitänyt vain Hopeahäistä.

  VastaaPoista
 6. Kiitos kommenteista! Pitää ehkä kokeilla esimerkiksi tuota Ystävyyden piiriä tai jotain muuta Binchyn kirjaa. Tämä oli sen verran lälly, että aivot alkoivat liueta sokeriliemeen, mutta toisaalta niin hyväsydäminen, ettei kirjailijaa tee mieli aivan täysin tyrmätäkään.

  VastaaPoista