22. heinäkuuta 2011

Guillaume Musso: Que serais-je sans toi?

Kiinnostuin Guillaume Mussosta luettuani Humisevalla harjulla -blogin Cathyn innostuneita arvioita hänen kirjoistaan. Mussoa ei tietääkseni ole suomennettu, mutta kotimaassaan ja ilmeisesti monessa muussakin nuori ranskalainen kirjailija myy kuin häkä. Hänen kirjojaan on Wikipedian mukaan käännetty yli 30 kielelle ja myyty yli 10 miljoonaa kappaletta.

Que serais-je sans toi? (2009), vapaasti suomennettuna "Mitä olisin ilman sinua?", on Musson seitsemäs romaani. Tarinan päähenkilöt ovat ranskalainen Martin ja amerikkalainen Gabrielle. Parikymppisten nuorten lempi leiskuu Kalifornian auringon alla, mutta elämä erottaa rakastavaiset. Vuosia myöhemmin heidän tiensä kohtaavat uudelleen monipolvisessa tapahtumaketjussa, jonka polkaisee käyntiin tauluvarkaus Pariisissa Orsayn taidemuseossa.

Enempää en juonesta paljasta, sillä minua vähän ärsytti kirjan takakansi, joka läväytti tarinan keskeisen jännitteen lukijan silmille heti kättelyssä, kun itse kirjaa lukemalla se paljastuisi kutkuttavasti vähitellen. Takakansitekstien kirjoittaminen on kyllä varsinainen taiteenlaji: ei ole helppoa paljastaa juuri sopivasti muttei yhtään liikaa, ja lukijoiden mieltymykset tässä asiassa vaihtelevat varmasti laidasta laitaan.

Musson sommittelema palapeli on viihdyttävä romanttinen seikkailu, jossa suuret tunteet sekoittuvat James Bond -henkisiin juonenkäänteisiin. Välillä en ollut ihan varma, kirjoittaako Musso tosissaan vai kieli poskessa, mutta sillä ei oikeastaan ollut väliä. Juonessa ja henkilöhahmoissa oli mukana runsaahko annos kliseisyyttä ja melodraamaattisuutta, ja kirjan loppupuoli oli minun makuuni hiukan liian nyyhky ja paolocoelhomainen, mutta aina roiskuu kun rapataan. Kaiken kaikkiaan tekstistä välittyi jotenkin virkistävän epäkyyninen tarinankerronnan riemu.

Minua viehättivät kirjassa myös miljööt eli ikisuosikkini Pariisi (johon sijoittuvista kirjoista olen blogannut jo Juhani Ahon, Kira Poutasen ja Sven Aurénin kohdalla) ja tuore tuttavuus San Francisco. Kaupungissa vastikään matkailleena oli hauska seurata Martinin ja Gabriellen seikkailuja Golden Gaten kainalossa.

Lisää Musson kirjoista Humisevalla harjulla -blogissa: Seras-tu là?, Que serais-je sans toi? , La fille de papier

Guillaume Musso: Que serais-je sans toi ? XO Editions, 2010. (1. painos XO Editions, 2009.) ISBN 978-2-266-20021-9. Ostettu käytettynä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti