30. huhtikuuta 2011

Päivä 30 - Lempikirja eli haasteen loppukertaus

Haasteen viimeisen kysymyksen kohdalla en voi välttää pientä lässähdystä, sillä en kerta kaikkiaan kykene nimeämään kaikkien aikojen rakkainta lempikirjaani. Sellaista ei vain ole. Olen toki pitänyt monista kirjoista ennen ja nyt, mutta yhteenkään en suhtaudu niin intohimoisesti, että tahtoisin nostaa sen ylimmälle ykköspaikalle.

Siispä kierrän jälleen sääntöjä ja esittelen tänään mahdollisia tulevia lempikirjojani eli lukuvinkkejä, joita olen hurjan haastekuukauden aikana muista blogeista bongannut. Moni hyvä postaus jää mainitsematta, mutta kiitos kaikille haasteeseen osallistuneille! Pohdintojanne on ollut ilo lukea.

29 - Kirjoista, joista useimmat eivät pidä, innostuin Réan valinnasta: Volter Kilven Alastalon salissa oli "rakkautta kolmannella yrityksellä". Joskus sitkeys palkitaan!

28 - Kirjojen nimien kohdalla Karoliina löysi monta kaunista esimerkkiä ja vertaili kiinnostavasti alkuperäisiä ja käännettyjä nimiä.

27 - Yllättävien juonenkäänteiden kirjaksi useampikin bloggaaja (ainakin JossuZephyr ja Sonja) valitsi Diane Setterfieldin Kolmannentoista kertomuksen.

26 - Mielipiteitä muuttaneista kirjoista kiinnostuin Sonjan mainitsemista Claire Castillonin novelleista ja Elma Ilonaa hykerryttäneestä Esko Valtaojan kirjasta Kotona maailmankaikkeudessa.

25 - Samaistuttavien hahmojen päivänä tykästyin Annin postaukseen.

24 - Kirjoista, joiden soisi saavan enemmän lukijoita, Sara mainitsi neljä. Heidi Köngäksen, Herbjørg Wassmon ja Mette Newthin teokset kuulostavat hienoilta.

23 - Kirja, jonka olen halunnut lukea jo pitkään... Tämän kysymyksen kohdalla samaistuin Naakkuun, koska venäläiset klassikot ovat minunkin listallani. Lisäksi Naakun perustelut Tuulen viemän valinnalle ovat mainiot.

22 - Oman kirjahyllyn kirjoista kiinnostuin Annin hyllystä löytyvästä Sinetiksi sydämeesi -kirjasta, joka sisältää rakkauskertomuksia Raamatusta. Myös Cathy valitsi tähän kohtaan Raamatun.

21 - Lapsuuden lempikirjoista hauskalta kuulosti Elma Ilonan mainitsema Pierrot ja yön salaisuudet.

20 - Lempiromansseista ihastuin Riinan valintaan eli Anu Jaantilan Sannan jenkkivuoteen ja sen jatko-osiin. Olen lukenut sarjasta muistaakseni vain Love, Samin, mutta se sijoittuu muistoissani nuortenkirjojen parhaimmistoon.

19 - Kirjoihin perustuvista elokuvista Sonja palautti mieleeni suorastaan nyyhkytyttävän liikuttavan Paistetut vihreät tomaatit, joka olisi mukava lukea myös Fannie Flaggin kirjana.

18 - Kirjapettymyksistä en viitsi sanoa mitään, jotten mollaisi kirjoja, joita en ole lukenut. 

17 - Lempisitaateista ihastuin Anna Elinan lainaukseen Bernhard Schlinkin kirjasta Lukija. 

16 ja 15 - Lempinaisten kohdalla Elma Ilonan Muumimamma-perustelut saivat minut hyvälle tuulelle. Lempimiehistä taas en voi ohittaa Ilsen kahden sanan täsmäiskua kirjahaasteen pariin.

14 - Lempikirjailijan lempikirjoista kiinnostuin Tessan ja Zephyrin esittelemästä Haruki Murakamin kirjasta Kafka rannalla. Murakamilla näkyy olevan paljon faneja blogimaailmassa, täytynee tutustua.

13 - Lempikirjailijoiden kohdalla vakuutuin Karoliinan perusteellisesta ehdokaslistauksesta ja järjestelmällisestä karsintaprosessista, jossa palkintopallille selviytyivät Melissa Banks, Carol Shields ja Lionel Shriver.

12 - Entisistä kirjasuosikeista hymyn huulilleni sai Katjan Lance Armstrong -tunnustus.

11 - Inhokkikirjoista taas lienee pakko mainita Paolo Coelhon kirjat, koska niitä kammoaa niin moni, ainakin Katri, Valkoinen kirahvi, Laura, Katja ja Sara. Minun Coelho-allergiani on lievähköä laatua, mutta Alkemisti ja Istuin Piedrajoen rannalla ja itkin olivat kyllä ihan tarpeeksi. Ensimmäinen meni mukiin, jälkimmäisestä en juurikaan innostunut.

10 - Lempiklassikoista nostan esiin Riinan, Annin ja Valkoisen kirahvin suosikin eli Rikoksen ja rangaistuksen. Suunnittelen korkkaavani tällä venäläiset klassikot.

9 - Yllätyssuosikkien kohdalla oli mukavaa lukea, miten Kuutar löysi Edith Södergranin ja Mari J. L. Runebergin runot.

8 ja 7 - Yliarvostetuista kirjoista en viitsi sanoa mitään, mutta aliarvostettujen kirjojen päivänä Valkoinen kirahvi piti erinomaisen palopuheen lastenkirjallisuuden puolesta.

6 ja 7 - Surullisista kirjoista mieleen jäi Saran ja Zephyrin mainitsema Bim mustakorva, ilostuttavista kirjoista peikkoneidon muistelema Tiitiäisen satupuu.

4 ja 3 - Lempisarjastaan ja sen parhaista osista hauskasti kirjoitti muun muassa Neiti Etsiviä lukenut Sonja täällä ja täällä. 

2 - Useammin kuin kolmesti luettujen kirjojen kohdalla vaikutuin Zephyrin valinnasta, sillä minulta Arundhati Royn Joutavuuksien jumala jäi kesken heti alkumetreillä. Olisiko aika yrittää uudestaan?  

1 -Viime vuoden parhaista lukukokemuksista kiinnostuin esimerkiksi Sannan ja Morren kärkikolmikoista, joiden kirjat ovat minulle Kotiopettajattaren romaania lukuun ottamatta tuntemattomia, mutta kuulostavat tutustumisen arvoisilta.

10 kommenttia:

 1. Hei tämähän olikin hauska ja mielenkiintoinen oma versio haasteen viimeisestä kohdasta! Hyvä yhteenveto :)

  VastaaPoista
 2. Minustakin olisi vaikea valita lempikirja. Minusta koko 30 päivän haasteen kokoaminen olisi liian haasteellista. :D

  VastaaPoista
 3. Olipa mukava lukea tämä yhteenveto!

  On tosiaan erittäin vaikeaa valita lempikirja. Mulla ainakin on hurjasti lempikirjoja enkä tahdo nostaa esille vain yhtä.

  VastaaPoista
 4. Hieno ja mielenkiintoinen postaus! Kiitos tästä yhteenvedosta, tähän tulee varmasti palattua vielä monta kertaa. :)
  (Tekisi melkein mieleni tulostaa tämä ja lähteä tämän kanssa kirjastoon... ;D)

  VastaaPoista
 5. Todella hauska idea! Olisi pitänyt itsekin kirjoitella ylös lukuvinkkejä! On ainakin sitten sadepäiviksi tekemistä, jos alkaa löpikäymään haastetta kaikista blogeista:)

  VastaaPoista
 6. Ihana idea! Minäkin sain melkoisen paljon uusia lukuvinkkejä tämän haasteen myötä muiden blogeista. Hauskaa, että niin moni jaksoi haasteen tehdä :--)

  VastaaPoista
 7. Hieno yhteenveto! Minustakin tämä haaste toimi hyvin juuri siksi, että niin moni blogi osallistui siihen. Oli kiva vertailla lukukokemuksia ja muistoja muiden kanssa ja yllättävää myös huomata, miten paljon samanlaisia mielipiteitä eri kirjoista löytyi! :)

  VastaaPoista
 8. Olipas hauska ja ihana postaus! Olit summannut haasteen annin upeasti! Oli todella hauska lukea muiden valintoja. Tämä haaste on ollut siksi niin erilainen kuin aikaisemmat - kiitos teille kaikille vinkeistä ja hienosta haastehuhtikuusta!

  VastaaPoista
 9. mahtava yhteenveto - näit paljon vaivaa! täytyykin tutustua näihin ajan kanssa, paljon iloa haasteesta :)

  VastaaPoista
 10. Kiitos kuuluu koko joukkueelle! :)

  VastaaPoista