24. toukokuuta 2012

2 x 11 vastausta


Sara ja Margit haastoivat minut vastaamaan tähän hauskasti muotoaan muuttavaan haasteeseen, jossa vastataan ensin haastajan esittämiin 11 kysymykseen ja sitten laitetaan haaste eteenpäin uusilla kysymyksillä. Haaste näkyy seikkailleen jo sen verran monessa blogissa, että olen tylsä ja laiska ja jätän kysymykset keksimättä, mutta tässä oman pihan ruusunnupun kera vastaukset Saralle ja Margitille!

Ensin Saralta:

1. Lempikirjastosi?
Voisin muistella tähän kirjastoja vanhoilta kotikulmilta Vantaalta ja Helsingistä, mutta valitsenpa tällä kertaa kirjaston, jossa nykyään asioin, eli suomalaisen merimieskirkon Brysselissä ylläpitämän pikkiriikkisen muutaman hyllyn kirjaston. Valikoima ei ole suuren suuri, mutta kokoaan merkittävämpi! Noin yleisesti hehkutan sitä arvokasta kulttuurityötä, jota Suomen kulttuuri-instituutit, merimieskirkot ja muut vastaavat tahot tekevät maailmalla varsin vaatimattomin resurssein. Sen lisäksi, että haen kirjastosta suomenkielistä lukemista, mainostan sitä muunmaalaisille tuttaville näytekappaleena suomalaisten rehellisyydestä. Itsepalveluperiaatteella toimivassa kirjastossa kävijät nimittäin merkitsevät itse kansioon lainansa ja palautuksensa ja maksavat sakkonsa pöydällä nököttävään lippaaseen.

2. Mistä ostat pääasiassa kirjoja? Kirjakaupasta, verkkokaupasta, marketista antikvariaatista/kirpputoreilta vai joku muu?
Ehdottomasti eniten käytettynä divareista. Minua jomottelee huono omatunto siitä, miten vähän asioin kirjakaupoissa ja ostan kirjoja uusina täyteen hintaan. Periaatteessa löysötän kyllä innolla kukkaronnyörejäni kirjallisuuden hyväksi, mutta käytännössä pihistelen sillä perusteella, että mielenkiintoisia kirjoja on muutenkin tarjolla ilmaiseksi tai puoli-ilmaiseksi enemmän kuin ikinä ehtii lukea... Lainaan ja kierrätän kirjoja mieluusti siksikin, että yritän pitää kirjahyllyni säädyllisen kokoisena. Alati kasvava tavaramäärä ahdistaa.

3. Sinulle tärkeä nuortenkirja?

Olen nyt vähän tylsä ja valitsen tähän tyttökirjaklassikko-osastoa eli aina yhtä liikuttavan Annan unelmavuodet. Muistelin mieleen jääneitä nuortenkirjoja viime vuonna Susan Nostalgian jäljillä -haasteen tiimoilta, jolloin listalle pomppasi esimerkiksi Anu Jaantilaa ja Rauha S. Virtasta.

4. Pelottavin kirja, jonka olet lukenut?
Hm. Onpa vaikea! En juurikaan lue kauhua tai jännitystä ja olen sen verran rentoutumishakuinen nössölukija, että olen taipuvainen välttelemään pelottavia, kauheita, inhottavia tai muuten mieltä järkyttäviä tai pahaa oloa tuottavia kirjoja, joten mieleen ei nyt tule mitään. Saa suositella hyviä sopivasti pelottavia kirjoja!

5. Lempirunosi?
Ensimmäisenä tulee mieleen Lauri Viidan kaunis Alfhild. Runo löytyy lausuttuna Ylen Elävästä arkistosta.

6. Minkä elokuvan, joka pohjautuu kirjaan olet katsonut viimeksi?
Taisi olla Muriel Barberyn Siilin eleganssi. Kirjoitin elokuvasta maaliskuussa ja kirjasta viime vuonna.

7. Minkä kirjan maailmaan haluaisit uppoutua niin, että olisit siellä mukana "oikeastikin"?
Oikeastaan melkein mitä vaan historiaan sijoittuvaa kirjaa lukiessa tekisi mieli päästä kokeilemaan elämää toisella aikakaudella. Viime aikoina olen haikaillut esimerkiksi 1920-luvulle Jay Gatsbyn dekadentteihin puutarhajuhliin ja Tulenkantajien hurmioituneisiin runoiltoihin. Historiallisia romaaneja lukiessa ja elokuvia katsoessa sitä haaveilee aina ties mistä krinoliinihameista ja kynttilänvaloista, vaikka oikeasti elämä taitaa nykyaikana olla paljon helpompaa.

8. Mieluisin vuorokauden aika lukea?
Illalla ennen nukkumaanmenoa, vaikka silloin usein väsyttääkin.

9. Kesäkirjasi?
Minulla ei oikeastaan ole mitään tiettyä vakiokesäkirjaa, mutta kesällä oikea kirja oikeaan ympäristöön tuntuu jotenkin erityisen tärkeältä. Mökkilomalla on mukava lukea jotain koivuntuoksuista kotimaista, kun taas esimerkiksi vasta lukemani Françoise Saganin Tervetuloa, ikävä sopisi hienosti kesäkuumalle Välimerelle.

10. Mitä luet juuri nyt?
Juuri nyt olen kirjojen välissä. Mitä seuraavaksi? Pinossa ehdokkaina esimerkiksi Riikka Pulkkisen Totta, Riikka Stewenin Niin kauan kuin rakastat ja Kerttu Saarenheimon toimittama kirja Katri Valasta (ne Tulenkantajat!).

11. Seksikkäin fiktiivinen kirjan henkilö? Perustelut! 
Voi ei. Jos kysyttäisiin romanttista, valitsisin varmaan perinteisen Mr Darcyn, mutta kuvailisinko Darcyä seksikkääksi? Hm. Täytyy ehkä alkaa lukea kirjoja vähän terävämmällä seksikkyyslinssillä, sillä en keksi tähän hätään ketään.

Huh! Ja sitten Margitin kysymykset:

1. Viimeisin elokuva, jonka olet katsonut?
Kotisohvalla Jane Austenin jalanjäljillä ja elokuvateatterissa The Iron Lady. Suosittelen lähinnä jälkimmäistä.

2. Viimeisin näytelmä, jonka olet nähnyt teatterissa?
Jokin ranskalainen komedia, joka ei ollut mitenkään hulvattoman hauska ja jonka nimeäkään en muista. Aktiivisin teatteriharrastukseni ajoittui lukioon ja opiskeluaikaan, ja mieleenpainuvimmat teatterielämyksetkin ovat vuosien takaa. Äkkiseltään tulee mieleen esimerkiksi Laura Ruohosen Kuningatar K., Juha Vakkurin Hertta ja Olavi ja Reko Lundánin näytelmät. 

3. Viimeisin konsertti, jossa olet ollut?
Voi ei. Jotain jazz-jammailua ja sitä ennen klassista laulua. Josta on vuosi. En siis käy konserteissa kovin usein.

4. Viimeisin urheilutapahtuma, jossa olet ollut joko katsojana tai osallistujana?
Voi eiii. En näköjään käy ikinä missään enkä varsinkaan urheilutapahtumissa. :) Jääkiekkomatsi kymmenen vuotta sitten? (Katsojana!)

5. Minkälaisesta kuvataiteesta pidät?
Valinta ei ehkä ole kovin omaperäinen, mutta kyllä impressionistit hivelevät silmää väreillään, valoillaan ja tunnelmillaan. Eniten viehdyn 1800-luvun loppupuolen ja 1900-luvun alun taiteesta, jossa taiteen murroskohdat ovat minusta kiehtovimmillaan – noin niin kuin törkeästi kärjistettynä ensin on vuosisatoja maalattu pelkkiä pyhimyksiä ja kuninkaita, ja sitten yhtäkkiä loikataan parissa vuosikymmenessä valkoiseen neliöön ja pisuaariin. Myös kotimaiset kultakauden klassikot saavat sydämeni sykkimään.

6. Jos matkustat kaupunkilomalle, mitä menet siellä katsomaan?
Kaupungin katuja ja yleistä elämänmenoa. Käyn yleensä katsomassa ne tärkeimmät nähtävyydet ja ehkä jonkin museon ja syön hyvällä halulla paikallisia herkkuja.

7. Paras lukemasi dekkari?
Luen erittäin vähän dekkareita, joten kokemusta on lähinnä vanhoista kunnon Christieistä. En kyllä tiedä, mikä niistä olisi suosikkini. Parhaiten mieleen ovat jääneet Idän pikajunan tai neekeripoikien tapaiset klassikot.

8. Paras lukemasi scifi-kirja?
Scifikin on minulle melko vierasta maaperää. Johanna Sinisaloa kai pidetään scifi-kirjailijana, joten vaikkei Ennen päivänlaskua ei voi ehkä olekaan kovin scifiä (onko?), valitsen sen.

9. Oletko lukenut klassikkoa, jota luulit etukäteen tylsäksi, mutta johon ihastuit?
En oikeastaan kuvitellut näitä tylsiksi, mutta blogiaikana luettuja klassikoita, joihin olen ihastunut, ovat ainakin Juhani Ahon Yksin, F. Scott Fitzgeraldin Kultahattu ja Oscar Wilden Dorian Grayn muotokuva.

10. Jos kirjat eivät olisi ykkösharrastuksesi, niin mikä olisi?
Yltä voi päätellä, ettei ainakaan urheilu, mutta ehkä kuvataide!

11. Jos kirjoittaisit kirjan, mitä se käsittelisi?
Voi ei! Siinä olisi mukana sopivassa suhteessa historiaa, taidetta ja ihmissuhteita, ja se olisi tietysti mestarillisesti kirjoitettu ja yhtä aikaa viihdyttävä ja älykäs. Hih!

6 kommenttia:

  1. Impressionistit ovat minunkin suosikkejani. Eihän niistä voi olla pitämättä! Ennen päivänlaskua ei voi luetaan yleensä scifi-kirjaksi, ja se on minustakin hyvä kirja. Taidetta, historiaa ja ihmissuhteita käsittelevä kirja houkuttelisi ainakin minua lukemaan.

    Onpa kaunis kuva ruusunnupusta!

    VastaaPoista
  2. Hei Luru, oli mukavaa lukea vastauksiasi! Kiinnostava tieto tuo suomalaisten merimieskirkon pitämä "lainasto". Mahtaakohan Euroopan muissakin maissa merimieskirkoilla olla tällainen suomalainen kirjastosysteemi? Tuli vain mieleeni.

    Minä taas uppoutuisin mielelläni 1900-luvun alun Bloomsburyn ryhmän ja Virginia Woolfin seuraan kuulemaan "seinäkukkasena" henkeviä keskusteluja! En ole lukenut Hurmion tyttäriä, mutta pitäisi!

    Kuvataiteesta tuli mieleeni, että blogiini tultiin hiljattain hakusanalla 1800-luvun kuuluisia maalauksia ja voih! en osaisi tähän vastata, mutta sinä Luru voisitkin kertoa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tiedä merimieskirkoista, mutta Suomi-instituuteilla käsittääkseni ainakin Pariisissa, Berliinissä ja Tukholmassa on jonkinlaista kirjastotoimintaa. Jotkut tarjoavat varmaan enemmän Suomi-tietoa ulkkareille, toiset taas lukemista suomalaisille niin kuin tämä Brysselin lainasto.

      Oo, Bloomsburyn ryhmässä olisi kyllä mielenkiintoista olla kärpäsenä katossa! Ja lue ihmeessä Hurmion tyttäret!

      Poista
  3. Heh, lisää kysymyksiä Sinulle löytyy blogistani, jos tekemisen puute iskee...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Minna, kivoja kysymyksiä sinullakin! Vastasin niihinkin uuden ruusun kera :)

      Poista