Kuva Järjellä ja tunteella -blogista. |
Järjellä ja tunteella -blogin Susa aloitti jonkin aikaa sitten hauskan Nostalgian jäljillä -haasteen, jossa luetaan uudestaan vanhoja suosikkikirjoja. Haasteeseen ovat jo tarttuneet tai vähintään aikoneet tarttua ainakin Anna Elina, Kuutar, Sara, Morre, Hanna, Kirsi, Goldielai ja varmasti jokunen muukin - nämä mahtuivat hakutulosten ensimmäiselle sivulle.
Susa mainitsi haastepostauksessaan Tuija Lehtisen Vaniljasyndrooman. Kirja sai minunkin nostalgiatutkani värähtelemään, ja aloin miettiä muita teini- tai varhaisteini-iässä lukemiani kirjoja, joihin olisi hauska tutustua uudelleen. Jotkin seuraavista päätynevät siis tulevina kuukauksina haasteen suorituspisteiksi. Katsotaan, miten käy!
Nostalgisia nuortenkirjamuistoja:
Tuija Lehtinen: Vaniljasyndrooma (1990) - Kirja ei ehkä tehnyt minuun aivan maailmoja järisyttävää vaikutusta, mutta sen verran kuitenkin, että voisin ottaa uusintakierrokselle. Mielikuvani tarinasta on jotenkin hyvin, hm, murrosikäinen?
Jukka Parkkinen: Kaupungin kaunein lyyli (1986) - Tämä luettiin koulussa. En muistaakseni kamalasti pitänyt kirjasta, mutta jostain syystä se on kuitenkin jäänyt mieleen, ehkä höntihkön nimensä ansiosta. Muistan "lyylin" herättäneen hilpeyttä ja halveksuntaa yläasteen äikäntunneilla. (No, mikäpä ei herättäisi...)
Anna-Leena Härkönen: Häräntappoase (1984) - Äikäntuntikamaa tämäkin. En oikeastaan suhtaudu tähän kovin henkilökohtaisen nostalgisesti, mutta olisi kiinnostavaa lukea kotimaisen nuortenkirjallisuuden klassikko uudestaan aikuisiällä.
Anu Jaantila: Jenkkivuosi (1979), Dear Sanna (1980) ja Love, Sam (1983) - Tutustuin tähän sarjaan takaperoisesti, sillä luin ensimmäisenä kolmikon viimeisen kirjan eli Love, Samin. Totta puhuen en ole edes varma, olenko lukenut kahta ensimmäistä: luulen lukeneeni niistä toisen, mutten muista kumman. Joka tapauksessa Love, Sam yksinkin jäi mieleen hyvänä nuortenkirjana. Kirjassa oli lisäksi mainio kansi, oikea 80-luvun alun kuvitustaiteen helmi.
Maria Gripe: Vieras aikojen takaa (1981), Salaisuus varjossa (1982), ... ja metsän valkeat varjot (1984), Varjojen lapset (1986) ja Varjojen kätkö (1988) - En taaskaan ole ihan varma, mitkä näistä olen lukenut, luultavasti ainakin kolme ensimmäistä. Gripen kirjoista muistuu mieleen arvoituksellinen, vähän pelottavakin tunnelma. Tapahtuiko niissä jotain yliluonnollista vai mistä lienee ollut kyse?
Rauha S. Virtanen: Ruusunen (1968) ja Lintu pulpetissa (1972) - Ruususta on muisteltu Lukupiiri-blogissa heinäkuun kirjana. Minulle kirja on jäänyt vahvasti mieleen, ja lukupiirikeskustelun perusteella se vaikuttaa aikuislukijoihinkin. Linnun pulpetissa olin kokonaan unohtanut, kunnes Hannan mielenkiintoinen kirjoitus palautti kirjan mieleeni.
Astrid Lindgren: Riitta-Maija keventää sydäntään (1944) - Lindgreniltä voisin nostalgian nimissä lukea monta muutakin kirjaa, sillä useimpiin en ole palannut lapsuusvuosien jälkeen, mutta rajaan muistelun tällä kertaa nuortenkirjoihin. Tätä "Britt-Maria", Lindgrenin esikoisteosta, muistelen kesäisenä ja hilpeän ruotsalaisena.
Mary Marck: Eevan luokka (1917), Yhteiskoululaisia (1921), Luokan ikävin tyttö (1925) ym. - Vielä vanhempia tyttökirjoja. Mary Marckin kirjoissa viehätti niiden vanhanaikainen tunnelma. Henkilögalleria oli kaikissa kirjoissa aika samantapainen: mukana oli aina rauhallinen ja oikeamielinen sankaritar, hänen villikko ystävättärensä, vakavamielinen "luokan priimus" sekä pahatapainen mutta pohjimmiltaan hyväsydäminen raikulipoika.
Ja entäs nämä:
Edellä mainittujen lisäksi mieleeni tuli muutama muu kirja, joiden kohdalla minulla ole harmainta haisua sen kummemmin kirjan nimestä kuin kirjoittajastakaan. Siispä pyydän teiltä, laajasti sivistyneiltä lukijoiltani, apua kolmen mysteerikirjan jäljittämiseen.
Mysteerikirja 1 on luultavasti 90-luvulla ilmestynyt kotimainen nuortenkirja, jonka päähenkilö on 14-vuotias punahiuksinen Kirsikka. Kirsikka ihastuu muutamaa vuotta vanhempaan Joniin, mutta rakkauden tiellä on muun muassa Jonin interrail-matka tyttöystävänsä kanssa. (Jonin nimi ei ehkä ole Joni, mutta Kirsikka ainakin on Kirsikka. Kirsikka on myös kirjan kansikuvassa.)
Mysteerikirja 2 on luultavasti 80- tai 90-luvulla ilmestynyt amerikkalainen (varhais)nuortenkirja, joka kertoo kahdesta siskoksesta. Kirjan, tai mahdollisesti kirjasarjan, nimi on jotain sentapaista kuin "inhottava isosisko", ja tapahtumat pyörivät jotenkin siskon inhottavuuden - näin aikuisnäkökulmasta sisaruskateuden - ympärillä. Jompikumpi siskoista on nimeltään Shirley.
Mysteerikirja 3 on jälleen luultavasti 80- tai 90-luvulla ilmestynyt ruotsalainen (tai mahdollisesti suomenruotsalainen) nuortenkirja, jonka päähenkilön nimi on Ebba. Juonesta tulee mieleen jotain viritystä Ebban ja hänen poikapuolisen ystävänsä välillä. Pojan nimi saattaa olla jotenkin erikoinen.
Kuulostaako tutulta? Hauskaa, jos nämä kirjat muistuvat jonkun mieleen, mutta jos eivät, otan mielelläni vastaan vinkkejä muistakin nuortenkirjoista, jotka ovat saattaneet kuulua 90-luvulla teinivuosiaan eläneen lukutoukan repertuaariin. Ties mitä helmiä olen jo unohtanut!
Sekä tuo Kirsikka- että amerikkalainen sisaruskirja kuulostavat hämärästi tutuilta, mutta en osaa nimetä niitä. Cynthia Voight ja Judy Blume kirjoittavat useita sarjamaisia kirjoja sisaruksista, mutta jotenkin he eivät ehkä sovi tähän pirtaan?
VastaaPoistaTaidat olla aika lailla samaa ikäluokkaa kuin minäkin ainakin mitä sinun nuoruutesi kirjoihin tulee. :)
Minäkin osallistun nostalgian jäljillä-haasteeseen. :) Listasin haasteen vain blogini alasivulle, en tehnyt siitä omaa postausta aikoinaan. Nyt kesälomallani olen lapsuudenkodissani löytänytkin hyviä nostalgiakirjoja.
Tuosta Ebba-kirjasta mulle tuli heti mieleen sellainen ruotsalainen TV-sarja, josta muksuna kovasti tykkäsin, ja josta on olemassa kirjojakin. Googlettelun tuloksena löysin Kalastajan vaimon blogin, jossa kanssa muistellaan kyseisiä kirjoja ja TV-sarjaa: http://kalastajanvaimo.indiedays.com/2011/06/13/ebba-ja-didrik/
VastaaPoistaKirjat on siis ilmeisesti kirjoittanut Christina Herrström ja niitä on kaksi erillistä romskua: Toinen on nimeltään Ebba ja toinen Didrik. Tuo TV-sarja on jäänyt mieleen mutta kirjoja en ole harmi kyllä tainnut silloin aikoinaan lukea. Varmasti olisin kyllä niistäkin tykännyt.
En tunnista noita hakemiasi kirjoja, mutta olisi ihana jos lukisit Maria Gripen kirjoja osana tätä haastetta (itse en ehdi nyt lukea niitä uudelleen vaikka Susan haasteeseen osallistunkin, mutta olisi kiva jos ne näkyisivät blogeissa).
VastaaPoistaKatja, Cynthia Voigt ei kuulosta tutulta, mutta Judy Blumea muistan lukeneeni. Tämä sisaruskirja ei tainnut olla Blumen, mutta kommentistasi keksin neljännen mysteerikirjan: Judy Blumen kirja, jossa päähenkilö pukeutuu naamiaisiin paistetuksi kananmunaksi? Idea inspiroi :)
VastaaPoistaKiitos, Lumikukka! Luulen, että mysteerikirja 3 on tosiaan jompikumpi noista Herrströmin kirjoista! Muistelin, että Ebba ja Didrik olivat ihastuneet toisiinsa, mutta ilmeisesti olivatkin sisaruksia ja ihastuneita joihinkin muihin.
Maria, Gripe alkoi tosiaan kutkuttaa. Varsinkin tuo Vieras aikojen takaa -kirja.
"Judy Blumen kirja, jossa päähenkilö pukeutuu naamiaisiin paistetuksi kananmunaksi?"
VastaaPoistaHetula? Siinä ainakin oli naamiaiset. Pidin kirjasta kovasti lapsena, vaikka aihehan oli aika rankka - koulukiusaaminen. Hetulasta on jäänyt paljon juttuja mieleen, vaikken ole lukenut sitä lapsuuden jälkeen: nuo naamiaiset, Halloweenin vietto ja sitten tietysti se kiusaaminen.
Tuo ensimmäinen kuulostaa todella tutulta. Muistelisin itsekin lukeneeni tuon kirjan, mutten saa nimeä tai kirjailijaa nyt mieleeni.
VastaaPoistaLiisa, kiitos Hetula-ehdotuksesta, se se oli! Koulukiusaamisaihetta en edes muistanut, minulle on jäänyt kirjasta mieleen vain Halloween ja naamiaiset...
VastaaPoistaMukavia kirjoja olet ajatellut tämän haasteen tiimoilta :)
VastaaPoistaMinun pitäisikin muistaa varata tuo Vaniljasyndrooma kirjastosta kesäloman jälkeen!
Tuo mysteerikirja 2 on minulle tuttu, mutta kirjoittajaa en muista. Siinä oli kolme osaa, yksi taisi olla "Isosisko niuhottaa" ja toinen "Isosisko oikkuilee", mutta kolmatta en muista. ;)
VastaaPoistaNe olisi kyllä hauskaa lukea uudelleen.
Ja nyt kun muistin nimen, niin keksin, että googlekin on olemassa. Eli nuo isosiskot kirjoitti siis Candice F. Ransom. :)
VastaaPoistaMysteerikirja 1 voisi olla Pirjo Rissasen Häät Helsingissä. SIinä ainakin pääosassa on 14-vuotias Kirsikka, joka on pikkuveljensä kanssa menossa isänsä hienoihin häihin. Uusista sukulaisista ainoa kiinnostava on Josa.
VastaaPoistaKiitos, peikkoneito ja Lukutoukka! Mysteerikirjat selvitetty!
VastaaPoistaIsosisko-kirjat ovat tosiaan nuo Candice F. Ransomin kirjat - siskon nimi ei tosin näköjään ollut muistelemani Shirley vaan Sharon.
Joninkin nimen muistin siis väärin! En olisi ikinä keksinyt, että kirjan nimi oli Häät Helsingissä, mutta juonikuvio oli juuri tuo.