13. toukokuuta 2012

Belgia-projekti: Maailmankirjallisuuden kuuluisin belgialainen...

... saattaa olla hän:

David Suchet Hercule Poirot'n roolissa. (Wikipedia)

Belgia-projektini sai minut miettimään tällaistakin. Tutkimustietoa asiasta minulla ei tietystikään ole, mutta veikkaan, että Agatha Christien luoma Hercule Poirot kuuluu maailmankirjallisuuden tunnetuimpiin belgialaisiin, vaikka tätä herrasmiessalapoliisia saatetaankin joskus erehtyä luulemaan ranskalaiseksi.

Piti oikein tarkistaa Wikipediasta, mikä Poirot'n tausta oikeastaan on. Artikkelin mukaan Christien dekkareissa kerrotaan Poirot'n jääneen eläkkeelle Belgian poliisista ja muuttaneen Englantiin pakolaisena sen jälkeen, kun Saksa miehitti Belgian ensimmäisen maailmansodan aikana. Ensimmäisen Poirot-kirjan aikoihin Englannissa oli suorastaan isänmaallista osoittaa myötätuntoa belgialaisille, sillä Belgian puolueettomuuden loukkaus oli ollut Iso-Britannialle muodollinen syy liittyä sotaan.

(Mielenkiintoinen nippelitieto Wikipediasta on myös se, että "myöhäiskauden kirjoissa esiintyy Christien parodinen omakuva, naispuolinen salapoliisikirjailija Ariadne Oliver, joka harmittelee sitä, että on ottanut kirjojensa sankariksi suomalaisen salapoliisin, vaikkei tiedä Suomesta ja suomalaisista mitään". Tällaisesta Christie-hahmosta en ole kuullutkaan!)

Poirot'n kanssa kuuluisimman kirjallisen belgialaisen kunniasta kilpailee tietysti hän:

Tintti elokuvasta Yksisarvisen salaisuus. (Collider.com)

Kirjallisuuden belgialaisista puhuttaessa ei voi sivuuttaa sankarireportteri Tinttiä. Häpeäkseni en ole lukenut yhtään Georges Prosper Remin eli taiteilijanimeltään Hergén sarjakuvaklassikoista, enkä edes nähnyt elokuvaa, jonka ensi-iltaa vietettiin viime vuonna Brysselissä suurella hälinällä ja näyttävillä mainoskampanjoilla. Jotenkin nuo 3D-animaatiot eivät kiehdo. Sydämeni sulatti sen sijaan elokuvan ensi-illan aikoihin esitetty tv-haastattelu 1960-luvulla tehtyjen Tintti-elokuvien tähdestä, nykyisin 68-vuotiaasta sympaattisesta eläkeläisestä Jean-Pierre Talbot'sta. Miehen yhdennäköisyys piirretyn Tintin kanssa oli aikoinaan hämmästyttävä:

Jean-Pierre Talbot Tintin roolissa. (Black Hole Reviews)

Kumpi siis voittaa, Tintin vai Hercule? Google-matsissa tulos on selvä: Tintille 53,800,000 osumaa, Poirot'lle vaivaiset 10,400,000. Pitänee siis kokeilla sarjakuvia!

11 kommenttia:

  1. Kiintoisa bloggaus. Hercule Poirot on tosiaan belgialainen, ja tämä tuodaan esiin monin tavoin, ja josta Hercule itse on tarkka.

    Tintin belgialaisuutta tuodaan esille alkualbumeissa (1930-luvulla), esim. kun Tintti käy Neuvostojen maassa juna lähtee tulee belgiaan, samoin käydään Belgian Afrikassa olevaan siirtomaahan (Belgian Kongo).

    Luullakseni Tintti vie voiton Herculesta, molemmat ovat minun suosikkejani.

    Christien hahmoista dekkaristi Ariadne Oliver, on minustakin, kuten kirjoitit, Agathan "omaa huumoria". Nainen on muistini mukaan varsin hassahtanut, ja ei ole teorioissaan juurikaan oikeassa, mutta myynti kait sujuu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisi hauskaa lukea Christieltä tuollainen Ariadne Oliver -kirjakin. Kiitos Tintti-vinkeistä! Minua kiinnostaisi esimerkiksi juuri tuo Kongo-sarjis, noin niin kuin historialliselta kannalta ja polemiikkiakin herättäneenä kirjana.

      Poista
  2. Tinttiin kannattaa kyllä ehdottomasti tutustua! Tutustumista ei välttämättä kannata kuitenkaan aloittaa ihan ensimmäisistä sarjakuvista, koska Tinttien maailma ei ole niissä vielä kehittynyt siihen muotoon, jota useimmat fanit (minä myös) erityisesti Tinteissä arvostavat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hm, lainasin juuri kirjastosta summan mutikassa yhden Tintin, mutta se taitaa olla noita alkupään kirjoja! No, kokeillaan ja katsotaan, ja pidän neuvosi mielessä :)

      Poista
  3. Tintit ovat moneen kertaan piirretty uudestaan: Tintti Neuvostojen maassa on alkuperäisessä muodossa, siinä he (Tintti ja Milou) saapuvat Brysseliin, muissa nykyalbumeissa kansallisuus on häivytetty.
    Alkupään albumeista ei kannata ainakaan missata Sinistä Lootusta (Tsang), eikä Ottokarin valtikkaa (Castafiore ensimmäisen kerran) eikä Kultasaksista rapua (Haddock ensimmäisen kerran), koska ... Jälkipään ensimmäisen kerran) albumeista en erityisemmin pidä Lento 715:stä, alkupään albumeissa on joitain vakiohahmoja kuten Alcaraz ja Rastapopoulos, ja Muller.
    ***
    Christien dekkari Neljä Suurta saattaa olla ajallisesti ensimmäinen missä on Poirot, se ei ole erityisen hyvä, mutta tuo Poirotin taustasta mielenkiintoista tietoa, esim. onko hänellä veli vai ole ...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jokke! Seuraavalla kerralla kirjastoon mennessä täytyy muistaa tämä lista!

      Poista
  4. Minä pidän molemmista, Poirot'sta ja Tintistä. Olen aika lailla samaa mieltä Joken kanssa, esim. Sininen Lootus on tosi hyvä.

    VastaaPoista
  5. Hei Luru, minäkin tykkään näistä kuuluisista belgialaisista Poirotista ja Tintistä! David Suchetin esittämä Poirot on yksi suosikeistani, vaikka Christien dekkarit on tullut aika hyvin luettua läpi, mutta siitä on jo aikaa. Nyt tekisi mieliä lukea joku Tintti tämän postauksen innoittamana! Haluaisin kerätä kaikki Tintti-sarjakuvat joskus hyllyyni...

    VastaaPoista
  6. Mukava, kun kirjoitat näistä belgialaisen projektisi "löydöistä". Mie tässä juuri suunnittelen, että mitä belgialaista lukisin seuraavaksi, joten viihdyn nyt blogissasi jonkin aikaa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paljon en ole vielä belgialaisia kirjoja lukenut, joten odotan innolla lukuvinkkien toivossa mitä sinun blogiisi ilmestyy! :)

      Poista