21. toukokuuta 2012

Kuusi kovaa kotimaista -kaavailua


Morren viime itsenäisyyspäivänä julkaisemassa Kuusi kovaa kotimaista -haasteessa tavoitteena on lukea vuoden aikana "kuusi (6) kotimaista kirjaa, jotka sinun on ollut tarkoitus lukea muttet ole saanut vielä aikaiseksi".

Haasteita on tälle vuodelle kesken jo ihan riittämiin, mutta enpä malta olla räpeltelemättä tätäkin! Yksittäisten kirjojen sijaan valitsin listalleni kuusi kirjailijaa, joita voinee pitää suosionsa puolesta jonkinlaisina kotimaisen kirjallisuuden kiintotähtinä, mutta joilta en ole tullut lukeneeksi vielä yhtään teosta ja joihin suhtaudun enemmän tai vähemmän ennakkoluuloisesti.

Tunnustan siis tässä kuusi ammottavaa aukkoa lukeneisuudessani ja paljastan samalla muutamia rumia ajatuksia ansioituneista kirjailijoista. Tasapuolisuuden vuoksi (ihan kuin tässä muka jotain asiallisia kriteereitä käytettäisiin) otan listalle kolme naista ja kolme miestä, aakkosjärjestyksessä.

Laila Hirvisaari - Hirvisaari herättää minussa vahvan mielikuvan mummokirjallisuudesta. Uumoilen kirjojen sisältävän kirkasotsaisia lottia ja itämurteista puheenpartta. Viime vuoden Finlandia-ehdokas Minä, Katariina kuulostaa kuitenkin aiheensa puolesta sen verran mielenkiintoiselta, että haluaisin lukea sen, jollen sitten päädy valitsemaan koekappaleeksi jotain muuta Hirvisaarta.

Veikko Huovinen - Tältä taas odotan hurttia metsäläishuumoria tai mahdollisesti poliittista satiiria. Huovinen pääsi listalle Sallan erinomaisen kannustuspuheenvuoron ansiosta.

Leena Lehtolainen - Lehtolaisen dekkareilta odotan poliiseja, joilla on ongelmia yksityiselämässään, ja kolhoja lähiömurhia. Edustakoon listalla paitsi itseään myös kotimaisia dekkareita yleisesti. 

Anja Snellman - Minun piti oikein miettiä, enkö tosiaan ole lukenut mitään Snellmanilta, mutta en ole. Snellman on mielikuvissani kirjailija, joka tarttuu kirjoissaan juuri siihen ajankohtaiskeskustelussa eniten pinnalla olevaan kohuaiheeseen. Toivon häneltä myös kipakkaa naisasiaa.

Jari Tervo - Tunnustan, että Tervo on minulle tuttu lähinnä Uutisvuodosta. En tiedä, mistä hänen kirjansa itse asiassa kertovat, mutta kuvittelen niiden sisältävän huumoria ja absurdeja käänteitä.

Antti Tuuri - Tuurissa henkilöityy jäyhä pohjalaisuus. Odotan kirjoilta lyhyitä, koruttomia päälauseita.

No niin. En ole varma, saanko tartuttua härkää sarvista kaikkien kuuden kohdalla ennen itsenäisyyspäivää, mutta teen parhaani ja katson mihin se riittää. :)

Ketä kirjailijaa kohtaan teillä on ennakkoluuloja?

22 kommenttia:

 1. Onpa hyvä haaste! Ennakkoluulot ovat asia, joita aina sietää pohtia ja aina joskus uhmata :)
  Minun katteettomalle karsastuslistalleni kuuluvat ainakin Jari Tervo, Kalle Päätalo, Hannu Väisänen, Sofi Oksanen (!), Miika Nousiainen ja Kjell Westö. Yhtään kirjaa en siis ole heiltä lukenut ja silti kierrän kaukaa.
  Kotimaisia TBR-nimiäni puolestaan ovat mm. Juha Itkonen ja Riikka Pulkkinen. En ole heitä vielä lukenut mutta haluan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, Kalle Päätalo unohtui! Hänetkin olisin voinut ehdottomasti ottaa ennakkoluulolistalleni. Minullakin oli ennakkoluuloja myös Sofi Oksasta kohtaan, mutta pidin Puhdistuksesta (muuta en ole Oksaselta lukenut). Itkosta ja Pulkkista kannattaa kokella!

   Poista
 2. Voi, monia!! ;)) Sinun listasi vaikuttaa oikein mukavalta. Jos sattuma antaa käsiisi oikeat kirjat, tulet varmasti pitämään useimmista! Esimerkiksi Tervon ja Snellmanin tuotannoissa on sekä vastenmielisiä että aivan loistavia kirjoja.

  Minulla on ennakkoluuloja tällä hetkellä ainakin Riikka Pulkkista kohtaan, ja siksi otin hänet omaan KKK:honi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kannustuksesta, Kirsi! Tervolta ja Snellmanilta tosiaan löytyy valinnan varaa, joten olen luottavainen heidän suhteensa. :)

   Poista
 3. Mulla on Hirvisaaren suhteen ihan samat ennakkoluulot! :)
  Muita ennakkoluuloistani 'kärsiviä' kirjailijoita ovat Joel Haahtela, Paul Coelho, Henna Helmi Heinonen ja vaikkapa Catherine Cookson.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa, mukavan monipuolinen ennakkoluulolista! :) Minä olen lukenut Haahtelaa vain yhden kauan sitten (Naiset katsovat vastavaloon) enkä oikeastaan tiedä miksen enempää, sillä pidin kovasti. Coelholta luin aikoinaan Alkemistin, joka oli minusta lajissaan ihan sympaattinen, mutta sitten luin jonkin muun miehen teoksista ja tyyli alkoi pahasti tökkiä. HHH:n osalta minunkin oli vaikea osata suhtautua itse teokseen, mutta Veljen vaimo yllätti minut myönteisesti. Cookson on minulle kartoittamatonta maaperää :)

   Poista
 4. Hyvä kysymys nuo ennakkoluulot. Itselläni on ennakkoluuloja Laila Hirvisaaren kirjoja kohtaan. Jotenkin, varmasti tyhmästi, ajattelen niiden olevan jonkinlaista hyvin tehtyä historiallista viihdettä (ei hömppää, mutta makuuni liian helppoa ja siksi niin tuskattuttavaa). Olisikohan muita? Suurin osa kotimaisista dekkareista ja humoristeista ainakin.

  Pakko kommentoida vielä Elma Ilonalle, että Miika Nousiainen on ihan mahtava! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on Hirvisaaresta samanlainen mielikuva. En ole kamalasti lukenut historiallista viihdettä, joten katsotaan, miten lajin kanssa käy...

   Poista
 5. Jos kotimaisista puhutaan, niin ainakin Elma Ilonankin mainitsema Kalle Päätalo kuuluu tähän osastoon. En voi sille mitään ,mutta aina Päätalosta puhuttaessa mielessäni kaikuu sketsisarja Velipuolikuusta Kari Heiskasen viro-aksentilla lausuma mainos: "Kalle Päätalo, miljoona sivua hyvää luettavaa". Ehkä Päätalon kirjojen aihekaan ei ihan nappaa, vaikka elämäkerrallisen kirjallisuuden ystävä olenkin.

  Sinun listaltasi on lukematta ainakin Tuuri ja Huovinen, osittain juuri ennakkoluulojen, joita värittää mielikuva tylsyydestä, takia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päätalo on tosiaan hyvä lisäys, en tiedä miksen muistanut koko miestä! Nämä isänpäiväakselin mieskirjailijat ovat minun mielikuvissani vähän jäsentymätön joukko. Ennakkoluuloissani kirjoissa raadetaan, jahkataan, ryypätään tai sitten käydään sotaa.

   Poista
 6. Kyllä se on Tervo, jota kohtaan minulla on suurimmat ennakkoluulot. Hyvänä kakkosena tulee sinunkin listassasi oleva Laila Hirvisaari. Hyvän lähestymiskulman olet tähän haasteeseen löytänyt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoista, että Tervoa karsastavat muutkin. Olen jostain syystä kuvitellut että Tervoa ovat lukeneet kaikki!

   Poista
 7. Ai ennakkoluuloja – niitä minulla kyllä riittää! Esim. kaikkia listaamisiasi kirjailijoita kohtaan (vaikka luinkin Lehtolaista joskus 90-luvulla, kun vielä luin dekkareita, ja vaikka Huovisen Pojan kuolema tekikin vaikutuksen). Sofi Oksaselta tuskin luen enää ikinä mitään (Puhdistuksessa oli ihan tarpeeksi), ja Riikka Pulkkistakin jotenkin karsastan edelleen, vaikka Raja olikin hyvä. Ulkomaisista tietysti ainakin kaikki danbrownit ja grishamit ja mitä näitä nyt on, ei voisi vähempää kiinnostaa...

  Maijan lista vähän huvitti:
  "Joel Haahtela, Paul Coelho, Henna Helmi Heinonen ja vaikkapa Catherine Cookson".
  Arvatkaapa mikä nimi hyppää silmille, auts! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin oli tosiaan Oksas-ennakkoluuloja ennen Puhdistusta. Kirja oli hieno, mutta luulen, että olisin ehkä vaikuttunut siitä enemmänkin, jos olisin lukenut sitä vähemmillä ennakkomielikuvilla varustettuna. Pulkkinen on tietysti toinen tällainen paljon kohkattu kirjailija. Pidin Rajasta (vaikka on Pulkkisen tyylissä ärsyttävätkin piirteensä), mutta sitäkin lukiessa ennakko-odotukset kuiskuttelivat takaraivossa. Jotenkin häiritsee ja harmittaa, kun on lukiessa liian tietoinen siitä, että tämä on nyt sitten sen kirjailijan se kirja.

   Ja Dan Brown! Luin aikoinaan Da Vinci -koodin ja täytyy kyllä tunnustaa, että vaikka ähkäilin sen kökköyksiä, sivut kääntyivät vauhdilla. Varsinainen cliffhanger-tekniikan oppikirja. :)

   Poista
 8. Listasi kirjailijoista Hirvisaari herättää sellaisia ennakkoluuloja, että en ole hänen kirjoihinsa tarttunut. Toinen samantyyppinen on Kalle Päätalo, joka on näköjään tullut mieleen muillekin. Listaltasi olen lukenut kaikkia muita paitsi Hirvisaarta. Useimmista lukemistani Snellmanin kirjoista olen pitänyt. Kokeile vaikka Lemmikkikaupan tyttöjä (sen sijaan Pelon maantiedettä en suosittele).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! Täytyykin tutustua Snellmanin kirjoihin vähän paremmin, että mistäs niistä nyt aloittaisi. Lemmikkikaupan tytöt voisi olla ihan hyvä ehdokas.

   Poista
 9. Laila Hirvisaari minunkin on mainittava ennakkoluulo-ykkösekseni, aika lailla samoista syistä kuin muillakin hänet maininneilla. Sofi Oksasta ja erityisesti Puhdistusta kohtaan olin ennakkoluuloinen, mutta ne luulot karisivat hyvin nopeasti, erittäin positiivinen yllätys siis :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä kuvittelin Oksasen tekstiä paljon "oudommaksi" ja jotenkin kohauttavuusorientoituneemmaksi kuin mitä ainakaan Puhdistus oli. Olisi mielenkiintoista lukea Oksaselta vertailun vuoksi muutakin. Toinen kirjailija, joka selätti ennakkoluuloni, on Johanna Sinisalo. Ennen päivänlaskua ei voi oli mahtava kirja.

   Poista
  2. Oksasen Baby Janesta en hirveästi tykännyt. Stalinin lehmät pitäisi lukea häneltä seuraavaksi. Johanna Sinisaloa kohtaan minulla ei ollut ennakkoluuloja, minäkin olen ihastunut hänen teksteihin kovasti!

   Poista
  3. Minulla on Stalinin lehmät hyllyssä mutta ranskankielisenä käännöksenä jota en kyllä ajatellut lukea :) Se kiinnostaisi ehkä Oksaselta eniten.

   Poista
 10. Minulla on ennakkoluuloja melkein kaikkea kotimaista kirjallisuutta kohtaan:DD

  Snellmanilta suosittelen sinulle kuitenkin kirjoja Lemmikkikaupan tytöt, Pelon maatiede ja Lyhytsiipiset. Jostain kumman syystä olen jaksanut lukea aika montakin kirjaa häneltä (ja olen siis myös tykännyt niistä), vaikka niissä aina viliseekin liikaa sivistyssanoja minun makuuni. Kirjoista tulee aina vähän sellainen snobi-fiilis, siis kirjailijasta itsestään:)

  VastaaPoista
 11. Kiitos Snellman-suosituksista! Sinun aarrejahtisi on tosiaan toinen hyvä haaste ennakkoluuloihin tarttumiseen :)

  VastaaPoista