10. toukokuuta 2012

Bianca Turetsky: Muotimatkaaja Titanicin kannella


Voitin Bianca Turetskyn nuortenkirjan Muotimatkaaja Titanicin kannella (2011) viime vuonna ihanan Saran arvonnasta avauduttuani mielipiteistäni suomalaisten tyttökirjojen vaikuttavimmista hahmoista. Kiitos vielä kerran Saralle mielenkiintoisista tyttökirjakeskusteluista ja upeasta yllätyspaketista!

Muotimatkaaja Titanicin kannella kertoo 12-vuotiaasta amerikkalaistyttö Louisesta, joka rakastaa vintagevaatteita ja vanhoja Hollywood-elokuvia. Tarina alkaa, kun Louise saa salaperäisen kutsun vintagevaatteiden myyntiin ja löytää sieltä mekon, joka ei olekaan mikä tahansa vanha rääsy, vaan taikoo Louisen ajassa taaksepäin vuoteen 1912 ja Titanicin neitsytmatkalle.

En ole aikoihin lukenut nuortenkirjoja muutoin kuin toisinaan vanhoja tuttuja klassikkoja selaillen, joten oli vähän hämmentävää lukea varhaisteineille suunnattua tekstiä, mutta Muotimatkaajassa oli kyllä viehättävä idea. Luulen, että olisin pitänyt kirjasta Louisen ikäisenä (tai ehkä vähän nuorempana oli aina mielenkiintoisempaa lukea sopivasti itseä vanhemmista hahmoista), sillä taipumusta arjesta irrottautumiseen vanhoista ajoista haaveilemalla löytyi nuorelta Lurultakin. Varsinainen vintage-buumi ja Louisen harrastamat päivän asu -poseeraukset sen sijaan taitavat olla tuoreempaa, muotiblogien kanssa kasvaneen sukupolven tavaraa.

Kirjan muodilla maustettu aikamatkailutarina etenee sujuvasti, ja Titanicissa miljöönä on tietysti oma romanttinen hurmansa. Erityisen kiitoksen annan Sandra Suyn kauniille, herkille kuville, joissa on vanhojen muotipiirrosten elegantin unelmaista tunnelmaa. Alla muutama näyte kirjan kuvituksesta, somisteena myös bloggarin sormet. (Nettisivuilla sandrasuy.com on lisää esimerkkejä Suyn piirroksista. Ihania!)


 


Kaiken kaikkiaan Muotimatkaaja Titanicin kannella oli siis varsin mukava tuttavuus. Parasta kirjassa on ainakin näin aikuislukijan näkökulmasta ehdottomasti miljöö, muoti ja menneen maailman taika; henkilöhahmot tai juonen kaari sinänsä eivät niinkään erotu persoonallisuudellaan. Suomennoksen teksti on pääosin sujuvaa, vaikka englanniksi lukemaan tottuneelle suomeksi käännetty amerikkalainen high school -maailma tuntuukin vähän hassulta, ja käännösniuhona kiinnitin huomiota myös jokuseen anglismiin. Esimerkiksi lause "mekko oli ansainnut hänelle lukemattomia kehuja" ei kuulosta kovin suomalaiselta; luontevammalta tuntuisi vaikkapa "hän oli saanut mekosta paljon kehuja" tai "mekkoa oli kehuttu valtavasti".

Kirjan ovat lukeneet myös Sara, Susa, Kirjavinkkien Paula, Sivujen välissä ja Sivupiiri.  

Osallistun kirjalla Opuscolo-blogin Lasten linnoitus -haasteeseen.

Bianca Turetsky: Muotimatkaaja Titanicin kannella.WSOY, 2011. Alkuteos The Time-Traveling Fashionista, 2011. Suom. Aila Herronen. Kuvitus Sandra Suy. Päällyksen suunnittelu Alison Impey. 272 s. ISBN 978-951-0-38051-2. Voitettu blogiarvonnasta.

7 kommenttia:

 1. Kaipaisin kuvia useammin nuortenkirjoihin. Tässä kirjassa olikin tosi loistavat kuvat! Toivottavasti kirjalle on tulossa jatkoa.

  VastaaPoista
 2. Hei Luru ja kiva kuulla, että pidit kirjasta! Tuo kuvitus on kyllä ihana plussa kirjalle ja juuri vanhan ajan glamouria! Kuulin sellaista että kirjaan olisi tulossa jatkoa, mutta en löytänyt netistä mistään tietoa.

  VastaaPoista
 3. Kuvat olivat tosiaan ihan helmiä! Turetskyn nettisivuillakin tosiaan mainostetaan, että tämä on "sarjan ensimmäinen", eli eiköhän aikamatkailu jatku! Ei varmaan ole vielä ehtinyt kirjoittaa seuraavaa osaa :)

  VastaaPoista
 4. Näyttääpäs kivalta tuo kuvitus! Olen itse pähkäillyt jo kauan sen suhteen, luenko kirjan vai en. Nyt itse asiassa kirjasta tuli hieman luontaantyöntävämpi, kun selvisi päähenkilön ikä. 12 vuotta on kyllä todella vähän:D Tykkäsin pikkutyttönä Neiti Etsivistä ja muista, joissa päähenkilö oli kuitenkin jo 18 vuoden tienoilla, ja 12 vuotta on heihin verrattuna kyllä vähän liian vähän:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, aika nuorille tämä on tosiaan suunnattu. Melkein harmitti etten ole 10-v.! :)

   Poista
 5. Vuonna 1912 kirja kertoi 17-vuotiaasta ja 2011 vuoden painoksessa se kertoo 12 vuotiaasta amerikkalaistytöstä Louisesta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja toi kirja on muuten todella hyvä ja siihen jää koukkuun luin sen kirjan viikossa!

   Poista