6. elokuuta 2011

Totally British – oman hyllyn satoa

Kuva lainattu Kirjavasta kammarista.

Kirjavan kammarin Karoliinan aloittama Totally British -lukuhaaste on saanut kirjablogeissa suuren suosion. Minäkin kannan korteni kekoon, mutta oma TB-urakkani on vasta suunnitteluvaiheessa. Tässä siis alkukartoitus oman kirjahyllyni antimista brittiläisen kirjallisuuden saralla.

Early Classics
Ennen 1800-lukua julkaistua brittiläistä kaunokirjallisuutta ei hyllystäni löydy. Shakespearea pitäisi kyllä yleissivistyksen vuoksi lukea!

Silver Fork Novels
Löyhä kategoria 1800-luvulla julkaistuille kaunokirjallisille teoksille, jotka käsittelevät yläluokkaista elämäntapaa. Näitäkään en omista. Jane Austen taitaa olla ainut kategoriaan sopiva kirjailija, jota olen lukenut.

Modern Men Writers
Tähän kohtaan löytyy jo jotain sanottavaa! Hyllyssäni odottavat lukemattomina esimerkiksi Nick Hornbyn About a Boy (Poika), David Nichollsin One Day (Sinä päivänä), Julian Fellowesin Past Imperfect ja Roald Dahlin novellikokoelma Kiss Kiss. Aiemmin tänä vuonna tienasin jo pisteen tähän alahaasteeseen Nick Hornbyn romaanilla How to Be Good (Hyvät ihmiset).

Modern Women Writers
Kumma kyllä, näitä on hyllyssäni vähemmän.

British Chick Lit
Chick lit -osastolla lukemista odottavat Isabel Wolffin A Vintage Affair, Veronica Henryn Just a Family Affair ja Madeleine Wickhamin Cocktails for Three. Aiemmin lukemistani chick lit -kirjoista bloggasin helmikuussa, mutta niiden lukemisesta on jo sen verran aikaa, että pisteitä tähän haasteeseen ei kerry.

British Poetry
Lyriikkahyllyni ammottaa tyhjyttään.

Children’s Britain
Lastenosastollakin on hiljaista, mutta Karoliinan listalla on monta ihanaa kirjailijaa. Ennen haasteen alkua luetuista saan pisteen Rudyard Kiplingin Viidakkokirjasta. Lukemattomista klassikoista kiinnostaisivat etenkin J. M. Barrien Peter Pan ja Lewis Carrollin Liisa Ihmemaassa.

Detective Novels
Hyllystäni löytyy Alexander McCall Smithin Mma Ramotswe -dekkareita, mutta paremmin tähän haasteeseen voisivat sopia miehen Edinburgiin sijoittuvat kirjat. Lukematta on myös Guillermo Martinézin The Oxford Murders. Kirjailija on argentiinalainen, mutta tapahtumapaikka ainakin on brittiläisistä brittiläisin.

Gothic Fiction
Tähän kategoriaan löytyisi Daphne du Maurierin Rebecca (luettu, mutta vuosia sitten) ja Diane Setterfieldin The Thirteenth Tale (Kolmastoista kertomus), joka on vielä lukematta. Brontën sisaruksia olen lukenut kauan sitten.

Modern Thrillers
Hm, trillerit eivät ole lempilajini.

Royal Fiction
Tyhjää täynnä tämäkin, mutta aihe kiinnostaisi!

Stiff Upper Lip
Luokkayhteiskuntakuvauksia löytyy Silver Fork -kategoriasta ja muistakin. Diane Setterfieldin Kolmastoista kertomus sopisi tähänkin alahaasteeseen. Pisteen voisi tuoda myös helmikuussa lukemani George Bernard Shaw’n näytelmä Pygmalion, jossa yläluokkainen professori joutuu törmäyskurssille cockney-kukkaistytön kanssa.

Éirinn go Brách!
Irlantilaisia kirjailijoita hyllyssäni edustaa Marian Keyes. Lukematta on Watermelon (Naura, Claire, naura!), jota aloitin joskus viime vuonna, mutten oikein päässyt vauhtiin. Irlannista kertoo myös Hanna Tuurin Irlantilainen aamiainen – Kertomuksia vihreältä saarelta, mutta suomalaisia kirjoja ei nyt lasketa.

Maybe British, Never English
Skotlanti, Wales ja Pohjois-Irlanti eivät näytä olevan kotikirjastossani kovin hyvin edustettuina.

Multicultural Britain
Jo luettujen puolelta löytyy Zadie Smithin Valkoiset hampaat, ei juuri muuta. Tähän alahaasteeseen osallistumalla voisi lyödä kaksi kärpästä yhdellä iskulla eli haalia pisteitä myös Maahanmuuttajien tarinat -haasteeseen.

Commonwealth
Tähän kategoriaan mahtuu monta maata, mutta kaukomaiden kirjallisuutta löytyy hyllystäni vähänlaisesti. Karoliinan vinkkilistalta olen lukenut vain kanadalaisia Margaret Atwoodia, L. M. Montgomeryä ja Alice Munroa, edellä mainittujen Kiplingin ja McCall Smithin lisäksi.

Summa summarum, oman hyllyn antimilla voisin tähdätä suoritusta alahaasteisiin Modern Men Writers ja British Chick Lit. Katsotaan, miten käy: tartunko näihin, houkuttavatko kirjaston hyllyt enemmän vai jäänkö kokonaan pisteittä? En ota lukuhaasteista paineita, joten en lupaa mitään...

Mitä brittikirjoja te olette viimeksi lukeneet tai aiotte seuraavaksi lukea?

3 kommenttia:

  1. Täällä on toinen haasteesta innostunut:)

    Ihan äskettäin olen lukenut haastetta varten Kärpästen herran (Modern Men Writers)ja Narnian ensimmäisen osan (Children's Britain).

    Seuraavaksi olisi tarkoitus lueskella Anna omassa kodissaan (Commonwealth) ja 1984 (Modern Men Writers) ja ehkä katsoa itselleni vielä jotain uutta alakategoriaa valloitettavaksi. Aloitin siis neljällä (Modern Men & Women, Children's ja Commonwealth). Jännitysgenre voisi olla harkitsemisen arvoinen. Katsotaan!:)

    VastaaPoista
  2. Kiva postaus TB-haasteesta, kiitos! Ja mielenkiintoisia kirjoja löytyy hyllystäsi. :)

    Minä luin viimeksi tähän haasteeseen Chimamanda Ngozi Adichien Purppuranpunainen hibiskus -romaanin (Nigeria, Commonwealth), ja kesken ovat Kazuo Ishiguron Yösoittoja (Modern Men Writers/Multicultural Britain) sekä Carol Shieldsin Tavallisia ihmeitä (Kanada, Commonwealth), novellikokoelmia molemmat. Niitä ja muutamia muita haasteeseen sopivia novellikokoelmia luen tässä hiljaksii, mutta kerralla voisin seuraavaksi lukea haastetta varten vaikkapa Emma Donoghuen Roomin, Ian McEwanin Atonementin (Sovitus), Doris Lessingin The Fifth Childin (Viides lapsi), Helen Walshin Englantilaisen tragedian tai Zadie Smithin Kauneudesta (kävisi kai myös taidehaasteeseesi!) tai Nimikirjoitumiehen. Tai jonkun lastenkirjan.

    Hih, vaihtoehtoja taitaa riittää...

    VastaaPoista
  3. Totally British on kovin laaja haaste ja kaikki ahkerat lukijat ovat jo aiemmin lukeneet useita siihen sopivia kirjoja. En aio varsinaisesti osallistua haasteeseen, mutta kun kysyt, mitä brittikijoja on viimeksi luettu, niin olen tässä kuussa lukenut Anita Brooknerin Päivät Pariisissa. Sopisi kohtaan Modern Women Writers.

    VastaaPoista