25. toukokuuta 2013

Lukudiplomi suoritettu!

Onnittelukukkia lukudiplomisteille.

Tiukille meni, mutta valmista tuli! Lukudiplomista nimittäin. On siis aika vetää yhteen suoritukseni Hyönteisdokumentti-blogin hdcaniksen lanseeraamaan haasteeseen, jossa suoritettiin koululaisille tarkoitettua Kunnari-lukudiplomia kirjablogaten.

Haasteesta oli paljon hupia. Valitsin suoritettavaksi yläastelaisille (anteeksi, yläkoululaisille?) tarkoitetun Sinuhe-kirjatarjottimen ja siihen liittyvät 7. luokan tehtävät. Vanhemmille oppilaille suunnatuissa tehtävissä oli enemmän vakavamielistä analyysiä, mutta nuoremmat saavat vielä piirrellä ja askarrella. Kovin työläisiin tehtäviin en viitsinyt tarttua, mutta kivoja ideoita niissä oli! Ehkä joskus vielä innostun rakentamaan pienoismalleja lukemieni kirjojen tapahtumapaikoista...

Lukudiplomia oli hauska suorittaa siksikin, että sen myötä tulin lukeneeksi monta klassikkoa, joihin en ollut tullut aiemmin tarttuneeksi. 7.–9.-luokkalaisten Sinuhe- ja lukiolaisten Odysseia-kirjatarjottimilta löytyy hyviä lukuvinkkejä aikuisillekin.

Mitä siis tuli luettua?

1. Jännitystä:
Zacharias Topeliuksen
Linnaisten kartanon viheriä kamari tarjosi kartanoromantiikkaa ja hurmasi satusetämäisellä kielellään. Tein etsintäkuulutuksen kartanon kummituksesta.

2. Menneisyyden tarinoita:
Kerstin Johansson i Backen
Näkymätön Elina sai minut eläytymään ujon pikkutytön elämään ja kirjoittamaan Elinalle kirjeen.

3. Tulevaisuuden taruja:
H. G. Wellsin
Maailmojen sodan myötä tutustuin 1800-luvun tieteiskirjallisuuteen ja piirsin avaruusaluksen, joka muistuttaa erehdyttävästi lypsyjakkaraa.

4. Fantasiaa:
 
Leena Krohnin Tainaron oli kiehtova kurkistus hyönteisten asuttamaan maailmaan. Piirsin Tainaronin kartan ja kadehdin toisen lukudiplomisuorittajan eli Kujerruksia-blogin Linnean upeita hyönteispelikortteja.

5. Ihmisiä:
Mark Twainin Tom Sawyerin seikkailut tutustuttivat minut nokkelaan Tomiin, joka jopa täytti sivun ystäväkirjaani. Tähän kategoriaan olisi sopinut myös Nick Hornbyn Poika, mutta siitä en väsännyt tehtäviä.

6. Matkalla:
Toinen neuvokas poikaviikari löytyi Robert Louis Stevensonin Aarresaaresta. Annoin Jim Hawkinsille muutaman vinkin saarella tarpeellisista varusteista.

7. Luontotarinoita:
Jack Londonin
Susikoira, toiselta nimeltään Valkohammas, vei minut Alaskan erämaahan, jota esittelin myös valokuvin. Kategoriaan olisi sopinut myös Herman Melvillen Moby Dick.

8. Huumoria:
Alun perin en hoksannut, että Miika Nousiaisen Metsäjätti sopisi huumorikategoriaan, sillä kirja oli minusta vakava ja aika surullinenkin. Tehtävä jäi siis tuoreeltaan tekemättä, mutta kun nyt muistelen teoksen huumoripitoisia kohtauksia, valitsisin esimerkiksi jonkin kitkeränhauskan dialogin päähenkilön raivostuttavan bisnes-bullshittiä suoltavan pomon kanssa.

9. Lyhytproosaa:
Tämäkin tehtävä unohtui, mutta Katja Kallion Tyypit viihdytti nasevilla ihmiskuvauksillaan. Yhdessä tehtävistä vaihdetaan kahden novellin päähenkilöt keskenään ja mietitään, millaisia kommelluksia vaihdoksesta syntyisi. Vaihdan siis keskenään italialaisen poikaystävän ja synnytyssairaalaystävän, jotta saadaan aikaan hedelmällinen romantiikan ja realismin yhteentörmäys.

10. Runoja ja näytelmiä:
Minna Canthin
Anna Liisan luin jo aikoinaan koulussa, vaikka meillä ei lukudiplomeja suoritettukaan. Näytelmäklassikko vaikutti edelleen. Tein sille myös uudet kannet.

Kiitos hdcanikselle hauskasta haasteesta ja muille suorittajille mielenkiintoisista kirja-arvioista ja hienoista suorituksista tehtäviin!

8 kommenttia:

 1. Onnea lukudiplomin suorittamisesta! Minäkin olisin ehkä lähtenyt tähän haasteeseen mukaan, jos olisin pitänyt omaa blogia jo silloin, kun haaste alkoi. Tietysti voisihan noita kirjatarjottimia kokeilla joskus ihan muutenkin, koska ne vaikuttavat kovin kiinnostavilta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä tykästyin noihin kirjatarjottimiin: mukana on monia mielenkiintoisia kirjoja, ja kynnystä tarttua klassikoihin alentaa se, että kirjan ajatellaan sopivan seiskaluokkalaisillekin. :)

   Poista
 2. Onnea lukudiplomistille! :)

  Sinä teit ihan huikean hienoja tehtäviä. Anna Liisan uudet kannet ovat todella kauniit ja lypsyjakkara-avaruusalus on hurmaava.

  Ehdottomasti hauskimpia haasteita joita täällä kirjablogistaniassa on liikkunut. Ja tuon Topeliuksen minä aion kyllä lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli hauska haaste! Ja sinun tehtäväsi olivat mahtavia - odotan niitä Tainaron-pelikortteja kauppoihin!

   Poista
 3. Onnea lukudiplomista, Luru! Mielenkiintoisia kirjoja olet diplomia varten lukenut, etenkin nuo kaikki klassikot kiinnostaisivat. No, pitänee pikkuhiljaa lueskella listan kirjoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on jonkinlainen klassikkovaihde päällä. Etenkin noita englanninkielisiä klassikkoja on niin helposti saatavilla e-kirjoina, että niitä kulkee nykyisin aina mukana hätävaralukemisena puhelimessa ja Kindlessä.

   Poista
 4. Onnea lukudiplomista! Kai sulla on jo komeat kehykset valmiina? ;)
  Näitä suorituksia on ollut kiva seurata. Ehkä ensi lukuvuonna saisin itsekin suoritettua jotakin ominpäin. (Tänä vuonna pähkäilin sopiaa lukutarjotinta niin kauan, että lopulta unohdin aloittaa...)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, kehykset on valmiina ja naula seinässä :) Odotan enää hdcaniksen virallista leimaa, hehe. Lukudiplomi oli tosiaan kiva haaste, ja kuten sanottua, kirjalistoilta löytyy luettavaa vaikkei diplomia suorittaisikaan!

   Poista