14. toukokuuta 2013

Lue ja syö -haaste, eli saisiko olla valaanpala tai raaka pyy?

Aloitin vuoden alussa Lue ja syö -haasteen, jonka ideana on herkutella kirjojen inspiroimalla ruoalla. Haaveilin lukevani jotain sen tapaista kuin Laura Esquivelin Pöytään ja vuoteeseen ja hauduttelevani meheviä meksikolaisia papupatoja, taikovani uunista tuoksuvia madeleine-leivoksia Proustin innoittamana tai pakkaavani piknikille tuhteja Viisikko-henkisiä eväitä.

Vaan kuinkas sitten kävikään? Olen viime kuukausina pitänyt silmät auki kirjallisten ruokakohtausten varalta, mutta lukemistoni anti on ollut tällä saralla köyhänpuoleista. Erityisen epähoukuttelevia ovat olleet kaksi viimeistä kirjaa, joista toisessa syötiin elävältä pyylintuja ja toisessa iskettiin veitsi vastanyljettyyn valaanlihaan.

Tässä siis esimerkki reseptistä, jota en aio haasteen tiimoilta testata. Kaskelotin aivoja, olkaa hyvä!
In the case of a small Sperm Whale the brains are accounted a fine dish. The casket of the skull is broken into with an axe, and the two plump, whitish lobes being withdrawn (precisely resembling two large puddings), they are then mixed with flour, and cooked into a most delectable mess, in flavor somewhat resembling calves' head, which is quite a dish among some epicures; and every one knows that some young bucks among the epicures, by continually dining upon calves' brains, by and by get to have a little brains of their own, so as to be able to tell a calf's head from their own heads; which, indeed, requires uncommon discrimination.
Onneksi muutama muu bloggaaja on löytänyt kirjoista herkullisempia ruokalajeja (tai no, mistäs minä tiedän, kaskelotin aivothan voivat olla ties miten makoisia). Salla tutustui Sofi Oksasen innoittamana virolaiseen frikadellikeittoon, Minna kokkaili murakamilaisittain pariinkin kertaan, Booksy lähti makumatkalle Venetsiaan ja Linnea leipoi Siilin eleganssin glutofee-kakkua ja toistakin ranskalaisherkkua.

Millaisia kirjallisia ruokia teille on viime aikoina tullut vastaan? Jakakaapa vinkkejä kirjoista, joissa syödään muutakin kuin valaanaivoja, ja osallistukaa haasteeseen!

P. S. Totuuden nimissä on lisättävä, että kyllä Moby Dickistäkin löytyy myös syötävän kuuloista ruokaa. Ehkä innostun vielä kokeilemaan clam chowder -simpukkakeittoa. Siitä on tehty jopa taidetta: Dinah Friendin valokuvasarja Fictitious Dishes esittelee Moby Dickin sopan lisäksi aterioita muistakin kirjoista Oliver Twististä Sieppariin ruispellossa. Hauska idea!

8 kommenttia:

 1. No huh, eipä tee hirveästi mieli valaanaivoja! :D Olen yrittänyt pitää silmät auki ruokakohtausten varalta, mutta eipä minullakaan ole tullut vastaan oikeastaan mitään. Kohta pitää turvautua Googlen apuun, tai tehdä tuota Fictitious Dishes -sivun omenapiirakkaa kun saan On the Roadin luettua. Näyttää nimittäin aika herkulliselta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omenapiirakka kuulostaa hyvältä! Jos ei herkullisempia ideoita tule vastaan, yritän kesällä vaikka paistaa kalaa nuotiolla Huckleberry Finnin tapaan. :)

   Poista
 2. Hei, en ole unohtanut haastetta, mutta minunkin kirjoissani on nautittu mitä oksettavampia aterioita viimeaikoina!
  Lukulistalla on kuitenkin The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society, ja aion maistella Potato Peel Pieta, samoin toivon saavani inspiraatiota Kochin The Dinneristä. Siilin eleganssi löytyy myös lukulistalta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo potato peel pie kuulostaa kyllä mielenkiintoiselta! Odotan innolla raporttia! :)

   Poista
 3. :-D
  Täällä Norjassa olen ensimmäistä kertaa tutustunut ihmisiin, jotka ihan oikeasti syövät valaanlihaa, huh! (Paheksun syvästi.)

  Oletko lukenut Vivi-Ann Sjögrenin ihanaa kirjaa "Mustaa kahvia, keksinmuruja"? Se ei ole romaani, vaan kokoelma Sjögrenin omia matkamuistoja ja ruokamuistoja. Aivan uskomattoman ihania tarinoita erilaisista ruoista elämän varrelta. Itkettää ja naurattaa. Suosittelen! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai joo, olen lukenut tuon Sjögrenin kirjan! Se on ihana! Muistaakseni Sjögren kirjoitti (kirjoittaako vielä?) kivoja hyvän mielen ja herkullisten makujen ruokajuttuja Hesarin kuukausiliitteeseenkin.

   Hmh, toivottavasti norjalaisilla on edes vähän sivistyneemmät pyynti- ja nylkymetodit kuin Moby Dickissä. Hm...

   Poista
 4. Voihan valaanaivot! :D

  Minä tuppaan selvästi innostumaan leipomispainotteisista kirjaruokalajeista, ehkä kesällä voisin yrittää tsempata ja laittaa jotain muuta kuin jotain mihin tulee vehnäjauhoja.

  (kiitos tästä ihanasta haasteesta jo tässä vaiheessa!)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että haaste inspiroi. Leipomuksesi kuulostavat herkullisilta! Minullakin on kyllä vakaa aikomus leipoa tai kokkailla jotain kirjateemaista lähiaikoina. Täytyy ehkä vähän soveltaa, jos jatkossakin mennään valaanaivolinjalla. :)

   Poista