26. maaliskuuta 2013

TTT: Kirjalliset aakkoset - A

Viime viikkoina ilmassa on ollut pientä lukujumia. Kesken on useampikin kirja, mutta mistään ei tule valmista. Onneksi aina voi suunnitella tulevia lukemisia ja muistella menneitä, ja  siihen puuhaan sopii mainiosti Top Ten Tuesday -listailu. Päätin siis aloittaa oman tiistaisarjan kirjallisista aakkosistani.

Ensimmäisenä ohjemassa vanha kunnon A!

1. Margaret Atwood on hyvä kirjailija. Vaikutuin Sokeasta surmaajasta, Nimeltään Gracestä ja Kissansilmästä (kaikki luettu ennen blogiaikaa). Oryx ja Crake innosti vähemmän.

2. Avonleaan olen matkannut mielikuvituksen siivin monet kerrat. En tiedä, haluaisinko käydä siellä oikeasti: todellisuus saattaisi jäädä jälkeen kuvitelmista.

3. Prinssi Edwardin saari on vedonnut myös Suvi Aholaan, jonka yhdessä Satu Koskimiehen kanssa toimittama Uuden Kuun ja Vihervaaran tytöt on läpikotaisin ihana kirja.

4. En ole lukenut juuri lainkaan Afrikkaan sijoittuvia kirjoja. Äkkiseltään tulee mieleen yksi Mma Ramotswe -dekkari (Botswana), J. M. Coetzeen Michael K:n elämä (Etelä-Afrikka), Aya-sarjakuva (Norsunluurannikko) ja Amin Maaloufin Leo Afrikkalainen (pitkin poikin Pohjois-Afrikkaa).

5. Jatketaan maanosilla: Kirjallinen Aasiakaan ei ole minulle kovin tuttu. Blogitunnisteista löytyy kaksi Intiaa, mutta enpä tiedä, kuinka aidon ja monipuolisen kuvan maasta antavat Eat, Pray, Love ja Viidakkokirja... Kiinaan matkasin viime vuonna Guy Delislen seurassa. Japania olen katsellut nöyrimmän palvelijanne Amélie Nothombin silmin ja muutaman kulttuurihistoriallisen tietokirjan kautta. Muiden maiden kohdalla lyökin sitten tyhjää.

6. Australiasta olen lukenut, hih, yhden harlekiinipokkarin.

7. Amerikka on sentään vähän paremmissa kantimissa. Viime vuonna innostuin So American -haasteesta, ja amerikkalaista kirjallisuutta tulee muutenkin luettua melko ahkerasti – tai siis lähinnä yhdysvaltalaista. Etelä-Amerikasta blogiin on toistaiseksi päässyt ainoastaan Gabriel García Márquez.

8. Blogissani näkyneistä A-kirjailijoista haluaisin erityisesti mainita Selja Ahavan, jonka esikoisromaani Eksyneen muistikirja oli kaunis, koskettava kuvaus muistin hapertumisesta.

9. Toinen mielenkiintoinen tuttavuus oli Päivi Alasalmen vahvatunnelmainen Tuo tumma nainen.

10. Eikä tietenkään sovi unohtaa Juhani Ahoa! Yksin-pienoisromaani sisältää sellaista tunteen paloa että ah ja voi, ja kirjan Helsinki- ja Pariisi-kuvaus on herkullista.

Kuka tai mikä on teille kirjailijoiden tai kirjojen parasta A-ryhmää?

16 kommenttia:

 1. Tosi kivasti olet rakentanut jutun A-kirjaimen ympärille:) Itsekin nostaisin Atwoodin esille, Nimeltään Grace on yksi suosikkikirjoistani. Afrikkaa, Aasiaa tai Etelä-Amerikkaa en ole minäkään juuri kolunnut, mutta nyt olen lukemassa Pohjois-Koreasta kertovaa Suljettu maa -kirjaa ja se on mielenkiintoinen. Muistaakseni Namibiaan sijoittuva Hiljaisuuden tuolla puolen teki minuun suuren vaikutuksen rankalla aiheellaan. Suosittelen, jos haluat valloittaa lisää Afrikkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Aasia- ja Afrikka-vinkeistä! Lukuaikeissani on aina nojatuolimatkailla kaukaisempiinkin maanosiin, mutta enimmäkseen jumitan Euroopassa...

   Poista
 2. Tämähän on kiva idea, jos omat TTT-ideat loppuu :)

  Parasta A-ryhmää löytyy ainakin Anna Ahmatovasta, Anna Kortelaisesta, Aino Kallaksesta muutamia mainitakseni.

  Vähille on jäänyt minunkin Afrikka, Aasia ja Australia lukemiseni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anna Ahmatovaa ja Aino Kallasta en ole lukenut, mutta Anna Kortelainen on tosiaan hyvä A-lisäys!

   Poista
 3. Minullekin Ahmatova sekä Aino Kallas tulivat mieleen! Afrikasta luin juuri Puolikkaan keltaista palloa (eikä kun aurinkoa!). Ja tietystihän on myös Anna Karenina, sydämeni päähenkilö :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en ole lukenut Anna Kareninaa, mutta olisi varmasti oiva valinta tälle listalle! Hm, täytyypä miettiä seuraaviin kirjaimiin ikimuistoisia henkilöhahmoja...

   Poista
 4. Austen, ehdottomasti. Atwoodiin en oikein innostunut The Blind Assassin -kirjan perusteella, mutta pitänee kokeilla joskus uudelleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä tykkäsin The Blind Assassinista ihan pipona! Osansa oli ehkä silläkin, että luin sen vuosia sitten ilman mitään ennakkotietoja Atwoodista. Taisin noukkia kirjan kirjaston palautushyllystä kivan kannen perusteella ja olin puulla päähän lyöty, miten hyvän löydön tein.

   Ja... miten saatoin unohtaa Austenin!!!

   Poista
 5. Alhava kuulostaa kiinnostavalta! Minulle A:han menisi ehkä Auster.. tai Austen. Ja Anna Kortelainen!

  ps. blogissani sinulle haaste :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen lukenut Austerilta vasta yhden kirjan (Kuun maisemissa), jota en ihan kokenut omakseni, mutta jonka perusteella käsitän kyllä että Auster taitaa olla hyvä kirjailija. Eli ehkä joskus vielä lisää...

   Kiitos haasteesta!

   Poista
 6. Atwoodilta suosittelen ehdottomasti kirjaa Orjattaresi! Teki aikoinaan suuren vaikutuksen lukioikäiseen meikäläiseen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, haluaisin lukea Atwoodilta myös tuon Orjattaresi. Kiitos muistutuksesta!

   Poista
 7. A:sta puheenollen, ei voi unohtaa Alcotia, tai ainakin minulle se tulee ensimmäisenä mieleen. Avonleaan minäkin matkaan mielelläni ja Australia kiehtoo maanosana. Australiaan sijoittuvia kirjoja olenkin lukenut jonkin verran ja esim. Turnerin Seitsemän sisarusta on ehdottomasti klassikkoluokkaa. Aikuisten kirjoista muun muassa Nilandin Kulkuri ja olihattuinen tyttö on lukulistalla Australia-aiheisessa kirjallisuudessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äh, Alcottkin unohtui! Ihme, että mieleen tuli Avonlea, mutta en sitten assosioinut Alcottiin asti. No, katsotaan, sopisiko johonkin tulevista kirjaimista... Nyt kun mainitsit tuon Seitsemän sisarusta, aloin uumoilla, että olen ehkä lukenut sen joskus ikuisuuksia sitten. Mutta enpä muistanut koko kirjaa, saati sitä että se sijoittuu Australiaan. :)

   Poista
 8. Ihana lista! Omallani olisi ehdottomasti ainakin Margaret Atwood, Jane Austen, Douglas Adams, Louisa M. Alcott ja Anna Ahmatova.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En vieläkään tajua, miten unohdin Austenin ja Alcottin!!

   Poista