3. maaliskuuta 2013

Emma McLaughlin & Nicola Kraus: The Nanny Diaries

Sitkeä flunssa pehmensi aivoni niin, että oli ryömittävä kirjahyllyn hömppäosastolle. Ensimmäisenä käteen osui ehtaa amerikkalaista chick litiä eli Emma McLaughlinin ja Nicola Krausin The Nanny Diaries (2002).

Päähenkilö Nanny on parikymppinen opiskelijatyttö, joka tienaa vuokrarahoja kaitsemalla Manhattanin ökyrikkaiden jälkikasvua. Kirja seuraa Nannyn tuskien taivalta herra ja rouva X:n taloudessa nelivuotiaan Grayer-pojan hoitajana. Grayer on metka ipana, mutta pojan äitiä kiinnostaa enemmän illalliskutsujen servettien väri ja isää taas ei näy mailla halmeilla, joten Nanny on käytännössä perheen ainoa aikuinen.

Toipilaslukemiseksi tämä oli ihan kelpoa ajankulua. Rikkaiden röyhkimysten oikkuja on aina hauskaa kauhistella, ja rouva X oli asiaankuuluvan kiero ja kohtuuton megabitch. Déjà vu -tunteelta oli silti vaikea välttyä, sillä kirjan hirviöpomoteema oli käytännössä ihan sama kuin esimerkiksi Paholainen pukeutuu Pradaan -bestsellerissä ja monissa muissa saman tyylilajin edustajissa. (Moite on kenties epäreilu, sillä The Nanny Diaries ilmestyi ennen Lauren Weisbergerin kirjaa, mutta minä nyt satuin lukemaan kirjat näin päin.) 

Kirjan juonen tärkeimpiä rakennuspalikoita ovat Nannyn koettelemukset ja kommellukset lastenhoidon parissa. Mukaan mahtuu monenlaista, mutta loppupuolella meno kävi jo vähän toisteiseksi ja aloin turtua Nannyn ongelmiin. Tuntui, että jos työ kerran on noin kamalaa, niin mikset lakkaa valittamasta ja lähde vetämään... Myy vaikka hodareita! Nannyn kiintymys halipulasta kärsivään Grayeriin oli kyllä sinänsä ihan hyvä syy sietää pojan karmeita vanhempia, mutta jännitteen paukut eivät ehkä riittäneet ihan loppuun asti. Risuja antaisin myös päälleliimatun oloisesta romanssista Nannyn ja komean naapurinpojan välillä. 

The Nanny Diaries menetteli siis välipalana, mutta kunnon chick lit -nälkään suosittelisin kyllä ennemmin jotain muuta. Omiin suosikkeihini kuuluvat Bridget Jones -klassikon lisäksi Marian Keyesin ja tuntemattomamman Veronica Henryn kirjat sekä tuoreemmista lukukokemuksista Melissa Bankin Nyt nappaa!, jota en tosin miellä yhtä chick litiksi kuin nämä muut, vaikka se tähän genreen onkin paketoitu. Lisää chick lit-tuumailujani voi lukea tästä postauksesta.

Lastenhoitajan päiväkirja on luettu myös ainakin blogeissa Ja kaikkea muuta ja Aamunkajon lukukokemukset.

Emma McLaughlin & Nicola Kraus: The Nanny Diaries. 2002. Ostettu käytettynä.

2 kommenttia:

  1. Onpas hämäävän samanlainen nimi kuin toisella kirjailijalla. Siis tuo Nicola Kraus. Oli pakko tarkistaa kirjahyllystä, että eihän tämä voi olla sama kirjailija, joka on kirjoittanut ihanan "Rakkauden historia" -kirjan, mutta ei, sen on kirjoittanut Nicole Krauss! :-D Sitä kirjaa suosittelen muuten kovasti. Se on paulastermainen ihana romaani!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos suosituksesta, Reeta! En tiedä, onko tämä Nicola Kraus kirjoittanut muuta... Mutta joo, tätä kirjaa ei kyllä voi sanoa paulaustermaiseksi :D

      Poista