15. elokuuta 2012

Kindlen neitsytmatka


Tänä kesänä on käynyt niin, että kirjat ja blogit ovat hautautuneet auttamattomasti remonttipölyn alle – eikä edes vain kuvaannollisesti. Olin aikonut kirjoittaa lisää kesäkuisen lukumaratonin aikana lukemistani kirjoista, mutta raukkaparat muistilappusineen ovat jossain pressujen peitossa eivätkä ehkä näe päivänvaloa vielä vähään aikaan.

Kirjattoman kesän pelastajaksi ilmestyi kuitenkin yllättäen muuan vempele eli synttärilahjapaketista löytynyt Kindle-lukulaite. Tänään siis luvassa pohdintaa kojeen neitsytmatkasta. (Kuvassa ensimmäinen sivu Edith Whartonin Viattomuuden ajasta. Siitä lisää myöhemmin!)

Ruusuja ja risuja ensikokemusten perusteella:

Näytöltä on miellyttävää lukea. Lukukokemus muistuttaa enemmän paperilta lukemista kuin tietokoneen näytöltä tihrustamista. Fonttikokoa voi vaihtaa tarpeen mukaan isommaksi tai pienemmäksi.

Se on kevyt! Kindle on kompaktin litteä ja painaa suunnilleen tavallisen kirjan verran eli kulkee mukavasti mukana laukussa ja sopii käteen. Kojetta mainostetaan yhdellä kädellä käytettäväksi, mutta ainakin toistaiseksi minä olen pidellyt sitä yhdellä kädellä ja täpsytellyt sivuja eteenpäin toisella.

Siihen mahtuu paljon kirjoja! Latasin ensi alkuun Amazonista ja Project Gutenbergistä kasan ilmaisia klassikoita. Niissä riittää jo niin paljon luettavaa, etten ole vielä ollenkaan tutkaillut maksullisia valikoimia, mutta ainakin englanninkielinen tarjonta näyttää lupaavalta.

Entäs sitten suomenkielinen? Tämä menee risujen puolelle, sillä Akateeminen ilmoittaa, että "muutostöiden vuoksi sähkökirjojen latauspalvelu on toistaiseksi tauolla" ja Suomalaisen sivuilla e-kirjaosasto on "temporarily unavailable". Hm... DigiAnttilasta ja Elisa Kirjasta kirjoja sentään löytyy. Hinnat kyllä hieman hirvittävät. Yli 20 euroa e-kirjasta tuntuu minusta paljolta.

Mutta ei se tunnu ihan samalta kuin oikea kirja... Tuntuu oudolta lukea kirjaa ilman sormituntumaa siitä, missä kohtaa olen menossa. Näytöllä näkyy kyllä prosenttiluku, joka ilmoittaa, kuinka paljon kirjasta on luettu, mutta ei se ole sama asia kuin tuntea käsissään loppua kohti hupenevat sivut. Harmillista on myös kansikuvien ja muiden visuaalisten elementtien puute: kaikki kirjat näyttävät samoilta eli ei juuri miltään.

Ja pientä pilkunviilausta! En tiedä, onko maksullisten kirjojen taitto toteutettu huolellisemmin kuin tähän asti lataamieni ilmaisten tiedostojen. Oikeinkirjoitusnipona ärsyynnyn esimerkiksi lainausmerkkien virkaa toimittavista tuumista (käyrät vs. suorat).

Pikku nipotuksista huolimatta Kindlestä tulee varmasti iloinen osa lukutottumuksiani. Ja ehkä pian ehdin taas lukeakin jotain.

5 kommenttia:

  1. Kivaa, että olet liittynyt Kindle-kerhoon!

    Minulla kokemukset ovat olleet pääosin myönteisiä, mutta olen käyttänyt Kindleä toistaiseksi vain työtarkoituksiin, joten yhdistän sen vähän raatamiseen. :) Luen paljon pdf-tiedostoja Kindlellä ja silloin harmittaa joskus ihan ihmeelliset muotoilut. Oikeissa e-kirjoissa minuakin haittaa, etteivät sivunumerot näy. Prosentit on ihan eri asia! :D

    Meinasin kirjoittaa, että kyllä minulla näkyvät kirjojen kannet, mutta eihän se olisi edes mahdollista.. Sotkin keskenään Kindlen ja iPhonen Kindle-applikaation. :) Jälkimmäinen on muuten tosi kätevä (en tiedä saako sitä muihinkin puhelimiin), sillä kirjasto päivittyy myös puhelimeen automaattisesti ja kirjoja voi lukea myös silloin, kun Kindle ei ole mukana. Tai jos haluaa lukea pimeässä valaistulta näytöltä.

    VastaaPoista
  2. Niin ja piti vielä sanoa, että tsemppiä remonttipuuhiin!

    VastaaPoista
  3. Kiitos vinkistä, täytyypä tutkia noita puhelinsovelluksia! Olen teknologistunut tänä kesänä huimaa vauhtia sillä Kindlen lisäksi minulla on myös uusi, entistä huomattavasti nykyaikaisempi puhelin. :)

    On kyllä hassua, miten nuo prosentit eivät tosiaan tunnu yhtään samoilta kuin sivunumerot. Luulen, että esim. tietokirjoissa prosentit tuntuisivat ihan mukiinmeneviltä, mutta romaania lukiessa ne tuntuvat jotenkin tyhmiltä. Tottumiskysymys ehkä!

    VastaaPoista
  4. Hei Luru, minullakin on Kindle, mutta en ole käyttänyt tai siis lukenut sillä kovin aktiivisesti. Mutta Gutenbergin projektista voisi kyllä niin paljon ladata kaikkia klassikkoja! Ehkä jossain vaiheessa innostun... Nyt olen tykännyt kuunnella englanninkielisiä äänikirjoja ja yritän sitä lukemismuotoa pitää aktiivisesti yllä. Perinteinen painettu kirja on vaan niin ylivoimaisesti helpoin ja mukavin vrt. sähkökirjaan! Ehkä myös tottumiskysymys. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulta taas ovat äänikirjat vielä kokeilematta! Luulen pitäväni enemmän lukemisesta kuin kuuntelemisesta, mutta vaikka kotitöitä tehdessä olisi ehkä mukava kuunnella kirjaa.

      Poista