27. kesäkuuta 2014

Francis Dannemark: Histoire d’Alice, qui ne pensait jamais à rien (et de tous ses maris, plus un)

Ostin tämän Francis Dannemarkin kirjan sen mielikuvitusta kutkuttavan nimen perusteella: Histoire d’Alice, qui ne pensait jamais à rien (et de tous ses maris, plus un) eli tarina Alicesta, joka ei koskaan ajatellut mitään (ja kaikista hänen aviomiehistään, plus yhdestä). Dannemark ei ollut minulle ennalta tuttu nimi, mutta mies on näköjään vuonna 1955 syntynyt belgialainen kirjailija, joka on julkaissut yhteensä kolmisenkymmentä romaania, novelli- ja runokokoelmaa.

Histoire dAlicen kertoja on Paul, joka äitinsä hautajaisissa tapaa ensimmäistä kertaa tätinsä Alicen. Nuorena ulkomaille muuttanut Alice ei ole koskaan pitänyt yhteyttä sisarensa perheeseen, mutta nyt Paulille tarjoutuu tilaisuus tutustua tuntemattomaan tätiinsä. Paljastuu, että Alice on elänyt varsin värikkään elämän rinnallaan sarja aviomiehiä, jotka ovat yksi toisensa jälkeen jättäneet vaimonsa leskeksi.

Kenties hieman makaaberilta kuulostava tarina on itse asiassa varsin kepeä ja elämäniloinen. Virkeä leskirouva Alice on ottanut elämän seikkailuna, antanut virran viedä. Alicen viestinä tuntuu olevan, että iloa löytyy kaikkialta, kun mielen pitää sille avoinna, ja surut menevät ennen pitkää ohi. Ehkä kliseinen mutta silti osuva on Alicen ajatus onnellisuudesta hetkeen tarttumisena: ”Je crois qu’on est heureux chaque fois qu’on ne pense pas qu’on pourrait être avec d’autres gens ou ailleurs, à faire d'autres choses.”

Sympaattinen hyvän tuulen kirja. Dannemarkin muillakin romaaneilla on uteliaisuutta herättäviä nimiä – miten olisi vaikkapa Kömpelön enkelin muistelmat, Asioita joita sanotaan yöllä kahden kaupungin välissä tai Ystävättärieni todellinen rakkauselämä juuri tällä hetkellä? – joten panen nimen muistiin tulevia kirjanhakuja varten.

Francis Dannemark: Histoire d’Alice, qui ne pensait jamais à rien (et de tous ses maris, plus un). Robert Laffont, 2013. 185 s. Ostettu uutena.

1 kommentti:

  1. Tekeepäs mieleni lukea tämä (käännettynä) joskus. Mukavan kuuloinen!

    VastaaPoista