22. kesäkuuta 2014

Paul Magrs: Never the Bride

Divarista ostamani brittiläisen Paul Magrsin romaani Never the Bride (2006) on odotellut lukijaansa kirjahyllyssäni jo ties miten kauan. Lukumaratonillani otin kirjan vihdoin käsittelyyn, ja onneksi otin. Oikein hupaisa opus!

Kirjan päähenkilö on Brenda, romuluinen ikäneito, joka pitää pientä bed & breakfast -paikkaa Whitbyn rannikkokaupungissa. Kaupunkiin muukalaisena saapuneen Brendan menneisyys on arvoitus jopa hänen parhaalle ystävälleen, naapurin Effielle. Kaksikko elää leppoisaa vanhapiikaelämää päiväkävelyineen ja teehetkineen, kunnes Whitbyssä alkaa tapahtua kummia. Mikä on epäilyttävän tehokkaan kauneussalongin salaisuus? Mitä pakoilee liian täydellinen turistiperhe? Ja mitä todella tapahtuu ikuiseen jouluun juuttuneessa hotellissa?

Never the Bride on riemukas sekoitus peribrittiläistä miss Marple -tunnelmaa ja Tim Burton -henkistä goottimeininkiä höystettynä ripauksella Roald Dahlia, ja kaikkea tätä kieli poskessa. Kirja on täynnä kekseliäitä yksityiskohtia (minua huvitti esimerkiksi Brendan ja Effien fish & chips -kantapaikka Cod Almighty) ja eksentrisiä hahmoja, joista monikaan ei ole sitä, miltä päällepäin näyttää. Whitbyssä tapahtuu yhtä jos toistakin arkijärjen ylittävää...

Kirjan joka luvussa vanhatpiiat sekaantuvat uuteen arvoitukseen. Irrallisilta tuntuvat luvut kytkeytyvät vähitellen yhteen, ja loppumetreillä vihjaillaan jo Brendan ja Effien tuleviin seikkailuihinkin. Never the Bride aloittaa sarjan, johon Magrs näkyy kirjoittaneen tähän mennessä yhteensä kuusi osaa. En ole varma, kantavatko kirjan ideat loputtomiin vai piileekö jatko-osissa pitkitetyn vitsin riski, mutta mielikuvitusta Magrsilta ei ainakaan puutu, joten voisin hyvin kuvitella viihtyväni Brendan ja Effien matkassa toisenkin kirjan verran.

Paul Magrs: Never the Bride. Headline Review, 2006. 245 s. Ostettu käytettynä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti