19. kesäkuuta 2014

Blogistanian kesälukumaraton III

Lukumaratonin logo: M. Carole

No niin, nyt se alkaa! Aloitan osallistumiseni Blogistanian kesälukumaratoniin klo 14 eli Suomen aikaa klo 15. Väliaikapäivityksiä pian...

14.00

Maratonin aloittaa kirjahyllyssä vuosia odotellut Paul Magrsin Never the Bride, joka vaikuttaa kannen perusteella goottihenkiseltä huumorimysteeriltä.

17.20

Jeps, hauska kirja! Kuin neiti Marplea Tim Burtonin keksimänä: teetä lipittäviä vanhojapiikoja ja yliluonnollisia sattumuksia pienessä englantilaisessa rannikkokaupungissa. Kirja näkyy olevan ensimmäinen osa Brenda & Effie Mystery -sarjaa. Lukisin mielelläni jatkoakin!

17.45

Välipalaksi ensimmäinen luku Anna Kortelaisen kirjoituskokoelmasta Rakkautta sattumalta. Asiaa naisten ja miesten maailmoista: kielestä, pukeutumisesta, arvostuksesta.

19.20

Puolet Anja Snellmanin Pääomasta luettu. Koskettava omaelämäkerrallinen romaani vammaisesta siskosta. Nyt iltapalatauon aika.

20.45

Pääoma luettu loppuun. Tämä oli vasta toinen lukemani Snellmanin kirja. Aurasta jäi sellainen ”ihan ookoo” -jälkimaku, mutta tästä Pääomasta pidin paljon.

21.10

Kuppi teetä ja toinen luku Kortelaista. Tämän luvun aiheena olivat lapset. Kortelainen kirjoittaa hyvin, liikutuinkin. Kirjan tekstit ovat ilmeisesti alun perin ilmestyneet lehtikirjoituksina, joten vähiten ajankohtaiset tuntuvat nyt ajattomimmilta.

22.25

Nyt on kesken belgialaisen Francis Dannemarkin kirja Histoire d’Alice, qui ne pensait jamais à rien (et de tous ses maris, plus un), jonka ostin syksyllä kirjaostostempauspäivänä. Taidan lukea vielä vähän ja käydä sitten nukkumaan.

07.45

Huomenta! Maratoonari herää uuteen päivään hyvillä mielin, sillä Dannemarkin kirja oli sympaattinen, elämäniloinen tarina Alice-tädin uskomattomasta elämästä. Välilukemiseksi taas luku Kortelaista, ja sitten aamupalan kaveriksi uusi kirja.

09.20

Kristina Carlsonin William N. päiväkirja luettu. Vau! Hieno pieni kirja äreästä tiedemiehestä, joka elää katkeroituneena erakkona Pariisissa ja päättää kirjoittaa elämäkertansa.

13.10

Deborah Moggachin Tulip Fever luettu. Hyvä kirja tämäkin! Ehdin ehkä vielä lukea Kortelaisen loppuun...

13.50

Rakkautta sattumalta luettu loppuun, ja näin päättyy tämänkertainen lukumaraton.

*

Luin maratonvuorokauden aikana 6 kirjaa eli yhteensä 1312 sivua. Toissavuotisella maratonilla sivuja kertyi satakunta enemmän, mutta tälläkin kerralla ehdin itse asiassa lukea enemmän kuin olisin etukäteen arvannut – aika montahan noita oli!

Viihdyin mainiosti kaikkien maratonkirjojen parissa. Yhtään hutivalintaa tai takkuavaa lukukokemusta ei osunut joukkoon. Ehkä vaikuttavin lukukokemus oli Pääoma, mutta vaikutuin myös William N. päiväkirjasta, ja maratonin kevyemmät kirjat olivat nekin erinomaisen viihdyttäviä.

Tällainen maaninen lukutahti on siitä antoisaa, että se antaa mahdollisuuden uppoutua kirjoihin syvemmin kuin tavallinen muiden puuhien lomassa lyhyissä pätkissä lukeminen. Kun koko kirjan lukee liki yhteen menoon, sen maailmasta ei joudu väkivalloin pois kesken tarinan, ja lukukokemuksesta tulee jotenkin tiiviimpi, intensiivisempi.

Mahtava maraton siis tälläkin kerralla! Kirjoittanen vielä kaikista maratonkirjoista myöhemmin lisää, mutta nyt lienee koitoksesta palautumisen paikka.

10 kommenttia:

 1. Hyvältä vaikuttaa! Tuo ensimmäinen kirjasi kuulosti hyvältä, ja Snellman on kiinnostanut jo kauan aikaa.

  VastaaPoista
 2. Miss Marple ja Tim Burton yhdessä kuulostaa vastustamattomalta. Vaikka Never the Bride kuulostaa joltain chick-lit-leffalta. Luitko Pääoman loppuun? Koskettava, kuten sanot. Tsempit maratoonarille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, Never the Bride on kieltämättä harhaanjohtava nimi!

   Poista
 3. Sinullakin näyttää olevan hyvä vauhti päällä! Lukuintoa loppuun asti ;)

  VastaaPoista
 4. Vielä jatkuu, tsemppiä! :) Olet kyllä vauhdilla saanut luettua.

  VastaaPoista
 5. Hyvin näyttää sujuvan. Tsemppiä loppurutistukseen!

  VastaaPoista
 6. Kiitos kannustuksesta, kivaa oli! Nyt lukemaan muiden maratonjuttuja... :)

  VastaaPoista
 7. Hahaa, minäkin luin Pääomaa mutta tuo sinun lukemasi kuulostaa paljon kiinnostavammalta! Pitää laittaa muistiin, Snellmanin kirjat ovat enimmäkseen olleet minusta hyviä.

  VastaaPoista