10. kesäkuuta 2013

Lue ja syö: Piimäkakku


Valittelin jonkin aikaa sitten, että viime aikoina lukemissani kirjoissa on syöty vain Lue ja syö -haasteeseen kehnosti sopivia, erityisen ällöttäviä ruokia. Pirjo Rissasen Kamomillasola kuitenkin pelasti minut valaanaivoilta. Kirjassa nimittäin mainittiin ohimennen piimäkakku. Mieleni alkoi tehdä tätä klassikkoleipomusta, jossa on jo ajatuksena jotain ihanan perinteistä ja kotoista.

Näin siis Kamomillasolassa:
Heillä on usein nukkekesteissä mehun kanssa tarjolla piimäkakkua, jota Ninnin äiti Helvi leipoo. Äiti naureksii Helvin selän takana, kun tämä ei osaa leipoa muuta kuin piimäkakkua, joka onkin kuulemma maailman helpoin leivonnainen. Maarit ei välitä äidin väheksynnästä, sillä hän rakastaa nimenomaan Helvin piimäkakkua, sen siirappista tahmeutta ja rusinaista makeutta, joka täyttää suun kitalakea myöten.
Pätkä jatkuu kuvauksella Ninnin rusinoidentäyteisistä oksennuskokemuksista (toim. huom. syynä ei ollut piimäkakku), mutta jätetään ne nyt tästä pois ja keskitytään herkulliselta kuulostavaan siirappiseen tahmeuteen ja aloittelevaa leipuria rohkaisevaan kuvaukseen maailman helpoimmasta leivonnaisesta.

Leipominen oli kieltämättä helppoa, mutta kakkuni vaati silti hieman vaivannäköä. Belgialaisista marketeista ei nimittäin löydy piimää, ja lähikauppojen maustevalikoimatkin osoittautuivat varsin vaatimattomiksi. Piimän sai siis korvata puolalaisen kulmakaupan kefiiri (olisikohan maustamaton jugurttikin kelvannut?). Mausteet kävin hakemassa Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan ruokiin erikoistuneesta kaupasta. Neilikkaa ei tosin löytynyt sieltäkään, ja kardemumma oli jauhettu Suomessa myytävää hienommaksi, mutta eipä tuo haitanne.

Tein piimäkakun Kotikokki-sivustolta löytyneellä reseptillä. Päädyin tähän ohjeeseen, koska useimmissa muissa oli siirappia, joka siirappisen tahmeuden houkuttelevuudesta huolimatta unohtui ostoslistalta.

Piimäkakku
3 kpl munaa
3 dl sokeria
175 g sulatettua voita
2,5 dl piimää
4,5 dl vehnäjauhoa
1 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
2 tl kardemummaa
2 tl kanelia
1 tl inkivääriä
0,5 tl neilikkaa

Toimi näin: Vaahdota kevyesti esim. puuhaarukalla munat ja sokeri. Lisää vaahtoon piimä ja sulatettu voi. Lisää seokseen jauhot ja mausteet, jotka olet ensin sekoittanut keskenään (minä sekoitin mukaan myös kourallisen rusinoita). Kaada seos voideltuun, korppujauhotettuun vuokaan. Paistetaan noin 1 tunti 175 asteessa.

Kuten kuvasta näkyy, ensimmäiset palat syötiin jo ennen kuin sain kameran esiin. Hyvää oli, mutta vielä paremmaksi kakku muuttui vanhetessaan, kun ainekset saivat mehevöityä keskenään kaikessa rauhassa.

15 kommenttia:

  1. Enpäs ole koskaan kokeillut piimäkakun valmistamista. Nyt kyllä alkoi kovasti tehdä mieli. Leipomukset ovat olleet vähän tauolla helteiden vuoksi mutta kunhan tässä vähän viilenee niin pitääpä kokeilla. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ooh, olen vähän kateellinen leipomisen estävistä helteistä... No, nauti niistä, piimäkakun ehtii kyllä myöhemminkin! :)

      Poista
  2. Mun pitää varmaan lukea tämä kirja koska piimäkakku on tosiaan maailman helpoin leivonnainen, sellainen jonka minäkin osaan tehdä hyvin :)

    Tosin se resepti mitä minä käytän on vielä yksinkertaisempi, siinä ei ole munia eikä sitä vaahdoteta (mutta siirappia tulee mukaan ja vähän enemmän piimää).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo "vaahdota kevyesti" olikin reseptin vaikein osa. Ei siitä varsinaisesti vaahtoa tullut... Ensi kerralla muistan siirapin!

      Poista
    2. Joo, minun käyttämässäni reseptissä (Kotiruoka-kirjasta) mennään "sekoita kuivat aineet, sekoita rasva, piimä ja siirappi, yhdistä ja sekoita, kaada vuokaan"-linjalla. Ja rasvana käytän öljyä eli en edes sulattele mitään :)

      Poista
  3. Ah, iki-ihana klassikko, joka tuo minulle mieleen todellisen ruokataiteen helmen eli edesmenneen anoppini: Hänellä tuntui olevan aina vähintäinkin piimäkakkua;)

    Paljastus: Vaikka valitan välillä vaatteiden puristavan, leivon joka viikko yhden tiikerikakun. Tänäänkin ihan huomaamatta;)

    VastaaPoista
  4. Oi piimäkakku! Joskus muinoin siirappipurkin kyljessä oli mahtava resepti (ei enää, nyyh!) jota tuli tehtyä todella usein. Kiitos muistutuksesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä en muista koskaan ennen tehneeni itse piimäkakkua, mutta tämä oli varsin rohkaiseva kokeilu. :)

      Poista
  5. Oi, piimäkakku - tuo lapsuuden suosikki ! Pitäisikin varmaan itse tehdä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinun leipomustaitosi taitavat riittää pidemmällekin kuin maailman helpoimpaan leivonnaiseen, mutta hyvää tämä kieltämättä on!

      Poista
  6. Olemme olleet kevytkarppajia miehen kanssa pari viikkoa ja olen leiponut ihan maistuvia karppauspiirakoita. Miehen painon pitäisi pudota, mutta ei putoa, mun paino putoaa...mitä ihmettä se mussuttaa salassa?
    Piimäkakku on ihanaa ja puolukkapiirakka, missä on piimää taikinassa. nam nam

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aah, puolukoita on ikävä! Piimäpiirakka kuulostaa ihanalta!

      Poista
  7. Piimäkakku on hyvää. Olen siinä määrin jauhopeukalo, että onnistuin ihan hiljattain epäonnistumaan jopa piimäkaakun teossa. En sekoittanut aineksia riittävästi, joten paikoitellen kaakusta tuli ihan mauton.

    VastaaPoista