
Aiemmat kokemukseni Hämeen-Anttilan kirjojen parissa ovat olleet ristiriitaisia. Suden vuoden akateeminen viihde ihastutti, ja ihan viihdyttävästi taiteen maailmassa pyörittiin myös Alastonkuvissa. Muistan sinut Amanda sen sijaan oli minusta henkilöhahmoiltaan ja juonikuvioiltaan jotenkin ärsyttävä ja epäuskottava, ja sen jälkeen en ole tullut tarttuneeksi uusiin Hämeen-Anttiloihin.
Railossa Hämeen-Anttila etääntyy kaupunkilaisista kulttuuripiireistä. Miljöönä on ehta maaseutu. Inka ja Tepa asettuvat asumaan Tepan kotikylälle, ja sillä aikaa, kun Tepa uppoutuu raivokkaalla tarmolla hotellin rakennusprojektiin, Inka tutustuu kylän elämään ja ihmisiin. Heihin kuuluvat myös Tepan sisarukset, joihin kaupunkilaistunut velipoika on katkaissut kaikki välit. Railoja ihmisten välillä on siis avoinna ennestään, ja tarinan edetessä niitä aukeaa uusia.
Railo oli rehtiä, maanläheistä viihdettä, ja Hämeen-Anttila kuljettaa tarinaa sujuvasti. Pääpaino on Inkan kokemuksissa ja tuntemuksissa. Inka oli minusta sympaattinen ja samaistuttava päähenkilö, vaikka välillä nainen kyllä tuntui käsittämättömän sopeutuvaiselta ja pitkämieliseltä siihen nähden, miten välinpitämättömästi Tepa vaimoaan kohteli ja miten itsekeskeinen soheltaja mies oli. Inkan rinnalla Tepa ja sivuhenkilöt olivat kärjistetympiä, yksiulotteisempia, mutta tämäntyyppisessä tarinassa se ei minua haitannut. Itse asiassa paikoin esiin pilkahteleva moniulotteisuus pikemminkin hämmensi: Rilken runoja siteeraava sikafarmari haastaa mielenkiintoisesti stereotypioita, mutta hahmolla ei ehkä ollut tarpeeksi lihaa luiden päällä tuntuakseen täysin uskottavalta.
Maalla kun ollaan, paikalliset puhuvat mehevää murretta. Sen kanssa minulla oli hienoisia sopeutumisvaikeuksia. Pääkaupunkiseudulla länsisuomalaisista sukujuurista kasvaneelle lukijalle Pohjois-Karjalan murre nimittäin hyppäsi silmiin ja särisi korviin. Eivät kai ihmiset oikeasti puhu noin? Tunnustan nolona, että minun korviini kirjan henkilöiden murre kuulosti hassulta ja sai vakavatkin asiat tuntumaan, no, hassuilta. Ilomantsia tuntevat bloggarikollegat Susa ja Mari A. kuitenkin kiittelevät Railon paikallisväriä ainakin suurin piirtein onnistuneeksi. Minulla taitaa siis olla edessä kotimaan matkailun ja kielikorvan avartamisen paikka!
Virpi Hämeen-Anttila: Railo. Otava, 2011. E-kirja lainattu Helmet-kirjaston Ebib-palvelusta, luettu puhelimella.