9. huhtikuuta 2013

TTT: Kirjalliset aakkoset - B

Pari viikkoa sitten aloitin Top Ten Tuesday -sarjan kirjallisista aakkosistani. A:n jälkeen seuraa tietysti B.

1. Belgia tunnetaan pikemminkin suklaan ja oluen kuin kirjallisuuden suurvaltana, mutta löytyy täältä kynäniekkojakin. Projektini tutustua belgialaiseen kirjallisuuteen etenee ikävä kyllä hitaahkosti. Toistaiseksi blogiin on ehtinyt vasta kaksi belgialaista romaania: Amélie Nothombin Hygiène de l'assassin ja Willem Elsschotin JuustoOnneksi sentään tasapuolisesti yksi ranskan- ja yksi hollaninkielinen kirjailija, jotten vahingossa sohi kielipoliittisiin muurahaispesiin! Lisää mietteitä belgialaisesta kirjallisuudesta tässä postauksessa (ensimmäinen kysymys: onko sitä?) ja tunnelmia viimevuotisilta Brysselin kirjamessuilta täällä.

2. Jos Belgiasta puhutaan, on tietysti mainittava bande dessinée eli sarjakuva, paikallisen kulttuurin vientivaltti suklaan ja oluen ohella. Minä en aivan vakuuttunut ensimmäisestä Tintti-kokeilustani, mutta aloitin sankarireportterin seikkailuihin tutustumisen kuulemma väärästä kirjasta. Ehkä siis joskus vielä uusi yritys.

3. Siirrytään naapurimaahan. Ranskalaisen Muriel Barberyn Siilin eleganssi on viehättävä kirja ja sen pohjalta tehty elokuvakin kelpoa katseltavaa.

4. Blogini lastenkirjaosastolta löytyy J. M. Barrien Peter Pan. Oli hauskaa matkata tämän klassikon seurassa mielikuvituksen taikamaahan, mutta yllätyin siitä, että Peter Pan oli oikeastaan aika inha tyyppi, julma ja itsekäs.

5. Mielikuvituksen ilotulitusta tarjosi myös L. Frank Baumin Ihmemaa Oz. Siinä henkilöt olivat kilttejä, paitsi tietysti ne, joiden kuului olla pahoja.

6. Lastenkirjaklassikoista tulee mieleen myös Enid Blyton. Viisikkojen parissa tuli aikoinaan vietettyä monta jännittävää hetkeä. Olisi hauskaa lukea kirjoja uudelleen nyt aikuisena: jännittäisikö vielä? Uusintakierrokselle Viisikon seurassa ovat jo uskaltautuneet ainakin Lumiomena, Riina, MarjisZephyr ja Villasukka kirjahyllyssä.

7. Unohdin A:n kohdalla käsittämättömästi Jane Austenin, joten otetaan tähän Austenlandian suurlähettilääksi iki-ihana neiti Elizabeth Bennet.

8. Ja Elizabeth Bennetin innoittama Bridget Jones, vähemmän hienostunut mutta omalla aseistariisuvan tohelolla tavallaan mainio sankaritar.

9. Kirjallisista naishahmoista mainittakoon myös Madame Bovary. Luin kirjan ennen blogiaikaa, joten lukutunnelmat ovat haipuneet mielestä, mutta muistelen henkilön olleen jokseenkin ärsyttävä. Nykylukijan näkökulmasta kirjan aikalaisia kauhistuttanut siveettömyys ei kyllä tuntunut kovin pöyristyttävältä. Elämme paatuneita aikoja.

10. Nobel-voittajista olen lukenut Heinrich Bölliä (Katharina Blumin menetetty maine oli muistaakseni hyvä), mutta lukematta ovat Joseph Brodsky (Nobel 1987), Saul Bellow (1976), Samuel Beckett (1969), Pearl Buck (1938), Henri Bergson (1927), Jacinto Benavente (1922) ja Bjørnstjerne Bjørnson (1903). Näistä eniten kiinnostaisi Buck.

7 kommenttia:

  1. Mihail Bulgakovin Saatana saapuu Moskovaan on minulle ehdoton B-sarjan A-luokkaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirja odottaa minulla hyllyssä, mutta on odotellut jo tovin... Aion kyllä lukea sen joskus!

      Poista
  2. Suosittelen testaamaan miltä Blytonin Viisikot maistuvat aikuisiällä :) Lisäksi voin lämpimästi suositella H.E. Batesin Oi ihana toukokuu -kirjaa <3 Joko nimensä mukaisesti toukokuussa luettavaksi tai sopii mainiosti myös kesähelteeseen :)

    Kiitos linkityksestä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katselin aikoinaan Oi ihana toukokuu -kirjan pohjalta tehtyä tv-sarjaa, ja siinä oli kyllä oi ihanan aurinkoiset tunnelmat. Pitää pitää mielessä kevään ja kesän lukuhetkiin!

      Poista
  3. Listaamistasi B-nobelisteista minäkin suosittelen Pearl A. Buckia. Olen lukenut häneltä kaksi kirjaa ja niistä Hyvä maa oli hieno.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piti tulla korjaamaan painovirhe. Pearl S. Buck tietysti.

      Poista
    2. Muistelen, että olisin joskus kauan sitten aloittanut Hyvää maata, mutta en sitten saanutkaan kirjaa luettua. Jokin itu siitä kuitenkin taisi mieleen jäädä, kun tuon nobelistilistan myötä alkoi uudestaan kiinnostaa. Kiitos suosituksesta!

      Poista