6. huhtikuuta 2012

Maria Rocher: Enchanté - Hauska rakastua!

Tämän kirjan suhteen olen aivan kerrassaan puolueellinen, sillä Maria Rocherin esikoisromaanin Enchanté Hauska rakastua! myötä pääsin juhlimaan elämäni ensimmäisiä kirjanjulkistajaisia kirjailijattaren itsensä kutsumana, ja vieläpä varsin eleganteissa merkeissä (joista tunnelmoi myös ainakin Nora exlibris). Lisäksi kirja sijoittuu hurmaavaan Pariisiin, kaupunkiin, jolla on oma erityinen paikkansa sydämessäni. Ah!

Enchanté Hauska rakastua! tarjoilee suomalaista sinkkuelämää Pariisissa häpeämättömän viihteellisellä ja vauhdikkaalla chick lit -otteella. Tässä kirjassa ei todellakaan uurasteta syvämietteisessä kaamosta-ja-koskenkorvaa-realismissa, vaan kipitetään rakkauden pääkaupungin kaduilla Louboutinit jalassa, samppanjaa siemaillen ja kännykkä treffikutsuista kuumana.

Kirjan päähenkilö on Vera, "kahdenkymmenen keskivaiheen paikkeilla, keskimittainen, keskivartalolihavuutta enemmän kuin mitään muuta pelkäävä, Pariisia keskivertoa enemmän rakastava kauppaneuvoksen ja vapaaherrattaren tytär". Kämppiksensä Moonan kanssa Vera saapuu Pariisiin mukamas opiskelemaan, todellisuudessa metsästämään aitoa Ranskalaista Rakastajaa. Niitä löytyy yksi jos toinenkin, mutta Vera saa huomata, ettei ranskalainen lempi olekaan vain herkkiä hetkiä Café de Floren terassilla.

Luin kirjan matkalukemisena ja hihittelin lentokoneessa itsekseni Veran ja kumppaneiden huumoripitoisille elämäntotuuksille. Herkutteluhetkien aikaansaamaan painonnousuun vastataan korkokengillä, sillä kun on "pidemmät sääret niin ei se ympärysmittakaan ole niin millimetrin päälle", ja niin edelleen. Meno on suorastaan pyörryttävän vauhdikasta, ja lukijan ohi marssii kavalkadi toinen toistaan värikkäämpiä persoonia. Etenkin kirjan mieshahmot muodostavat varsinaisen omituisten otusten kerhon. Vahvimmin nämä kauniit ja rohkeat, teflonpintaiset nuoret naiset vetosivat kuitenkin silloin, kun merkkivaatteiden ja samppanjakuplien alta paikoin paljastui todellisia tunteita, herkkyyttä ja haavoittuvuutta. Olisin suonut paljastuvan enemmänkin.

Pariisin-rakastajille kirja tarjoaa sekä kaupungin kauneimmat kliseet katukahviloista croissanteihin ja Sacré Coeurista Chaneliin että kurkistuksia niiden taakse. Osuvasti kirjan keskeiset rakennuspalikat kiteyttääkin Veralle ja Moonalle yksi monista Pariisin yössä kohdatuista miehistä:
"Tämä kaupunki ansaitsee useammankin mahdollisuuden. Tämä on kuin rakkaus, antaa ja ottaa, mutta pysyy aina mielenkiintoisena."
Kirjan on lukenut myös ainakin Lumiomena.

Maria Rocher: Enchanté – Hauska rakastua! Teos, 2012. ISBN 978-951-851-406-3. 306 s. Ulkoasu Sanna-Reeta Meilahti.

3 kommenttia:

  1. Hei Luru, ehkä minulle jäi joku Pariisin kaipuu vielä tuon Le Petite Anglaisen jälkeen, kun nyt tämä kirja alkoi houkuttelemaan yhä enemmän. Kun ei sinne pääse reaalimaailmassa ainakaan pitkään aikaan, niin kirjojen kautta sitten. Olen kerran elämässäni käynyt tosi pikaisesti Pariisissa! :)

    VastaaPoista
  2. Tässä on kyllä Pariisi-tunnelmaa - ainakin niitä kaupungin koreimpia puolia ja menevää luksuselämää. Kirjan otteeseen on kyllä myös helppo ärsyyntyä. Syvemmät sukellukset pintaliidon ja pikasuhteiden taakse olisivat ehkä tuoneet sinkkunaisten touhuihin lisää läheisyyttä ja koskettavuutta.

    VastaaPoista
  3. Oi Pariisi <3 Jos hyppään lukumukavuusalueen ulkopuolelle chick litiin, tämä voisi olla varteenotettava vaihtoehto ihan vain Pariisin takia...

    VastaaPoista