4. helmikuuta 2014

Lue ja syö -haaste eli mitä tuli kokattua (ja mitä ei)


Rakastan kirjoja ja ruokaa ja siispä myös kirjojen ruokakuvauksia. Runsas vuosi sitten, kun pykäisin ilmoille Lue ja syö -haasteen, kaavailin siis kokkaavani haastevuoden aikana kasapäin kirjojen innoittamia herkkuja. Loppujen lopuksi omat kokkaukseni jäivät kahteen leipomukseen eli taas ajankohtaisiin Runebergin torttuihin ja piimäkakkuun, mutta olen lukenut kieli pitkällä muiden haasteeseen osallistuneiden ruokapostauksia.

Tässä siis haasteen päätökseksi valittuja paloja niistä. Mm!

Vaikka toteutus ei ole edennyt aivan suunnitelmien tasolle, haudon edelleen aikeita kirjallisista aterioista. Olisi mahtavaa eläytyä esimerkiksi 1800-luvun loppupuolen newyorkilaishienoston illallisherkkuihin Edith Whartonin Viattomuuden ajan innoittamana. Kirjassa on muun muassa kohta, jossa kunnianarvoisa herra Letterblair kutsuu Newland Archerin illastamaan kanssaan puidakseen tämän kanssa kreivitär Olenskan skandaalinkäryisiä avioeroaikeita. Ennen kuin päästään varsinaiseen aiheeseen, ohjelmassa on osterikeittoa, kalaa (sanakirjan mukaan täpläsilliä) kurkun kera, kalkkunaa ja maissipaistikkaita, isopunasotkaa (tämäkin piti tarkistaa sanakirjasta) herukkahillon ja sellerimajoneesin kera ja aterian päätteeksi tietysti sikarit:
After a velvety oyster soup came shad and cucumbers, then a young broiled turkey with corn fritters, followed by a canvas-back with currant jelly and a celery mayonnaise. Mr. Letterblair, who lunched on a sandwich and tea, dined deliberately and deeply, and insisted on his guest's doing the same. Finally, when the closing rites had been accomplished, the cloth was removed, cigars were lit, and Mr. Letterblair, leaning back in his chair and pushing the port westward, said, spreading his back agreeably to the coal fire behind him: "The whole family are against a divorce. And I think rightly."
Lupasin haasteen tiimoilta yllätyspalkinnon. Palkinto myönnetään tällä kertaa itsevaltaisilla mutukriteereillä Luettua elämää -blogin Elinalle sillä perusteella, että herkutteleva lukupiiri kuulostaa kertakaikkiaan mainiolta puuhalta! Viattomuuden ajan illallisista haaveillen postitan Elinalle siis Viattomuuden aika -DVD:n innoitukseksi uusiin lukupiiriherkkuihin.

Kiitos kaikille osallistujille ja hyvää ruokahalua!

Kuva: Kuvakaappaus Viattomuuden aika -elokuvan trailerista.

10 kommenttia:

 1. Tämä on niin nautinnollista! Minä erityisesti rakastan ruokakuvauksia. Siilin eleganssin kirjoittajahan teki sitten myös kirjan Kulinaristin kuolema ja siinä ruokia piisasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitäisipä lukea tuo Kulinaristin kuolema! Pidin Siilin eleganssista ja ruoka vetoaa aina :)

   Poista
 2. Oi, tuo herkutteleva lukupiiri kuulostaa ihanalta. Minä kärsin koko loppuvuoden pahemmanlaatuisesta kokkausjumista, joten ruokaa romaaneistakin on ollut kovasti hiljainen. Josko sitä taas...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti kokkausjumi helpottaa ennen pitkää! Ruokaa romaaneista on tosi hauska idea.

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Juu, nuo makuyhdistelmät jäivät kiinnostamaan!

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Eipä kestä, kiitos kivoista postauksista!

   Poista
  2. Heitin sinua Kirjahyllyn kertomaa -haasteella blogissani!

   Poista
  3. Kiitos haasteesta! Täytyypä tutkailla kirjojen selkämyksiä sillä silmällä...

   Poista