14. helmikuuta 2014

Merete Mazzarella: Matkalla puoleen hintaan

Merete Mazzarella kuuluu kirjailijoihin, joilta olen halunnut lukea jotain jo pitkään. Ensimmäiseksi Mazzarellakseni osui Elisa Kirjan valikoimista löytynyt Matkalla puoleen hintaan: eläkkeellä olemisen taidosta (2010).

En ehkä ole kirjan osuvinta kohderyhmää, sillä kuten alaotsikko kertoo, aiheena ovat kirjoittajan pohdinnat elämästä eläkeläisenä. Siihen minulla on vielä jokunen vuosikymmen matkaa. Voi olla, että olisi myös ollut fiksumpaa aloittaa Mazzarellaan tutustuminen hänen varhaisemmista omaelämäkerrallisista kirjoistaan, joiden jatkumoa uumoilen tämän kirjan olevan. Näistä huolimatta kirja oli oikein antoisa lukukokemus.

Mazzarella kirjoittaa juuri sellaista sivistyksen ja huumorintajun sävyttämää tekstiä, jollaista olin häneltä odottanut. Kirja pohtii vanhenemiseen, eläkkeelle siirtymiseen ja eläkeläisenä elämiseen liittyviä kysymyksiä monelta kantilta. Mazzarella viittaa niin filosofeihin, kirjailijoihin ja tutkijoihin kuin oman arkensa sattumuksiinkin.

Uusi elämänvaihe vaatii sopeumista. Tekstistä välittyy oman roolin ja identiteetin muuttumisen Mazzarellassa herättämä hämmennys, mutta myös vuosien tuoma kyky tarkastella itseään ja ympäristöään vähän etäämmältä. Joskus kokemus saa hyväksymään asioita, jotka on periaatteessa aina tiennyt, mutta vasta nyt todella ymmärtää. Joskus se taas saa kyseenalaistamaan omat entiset käsitykset. ”Iän karttuessa tulee aina vain tärkeämmäksi, että pystyy ajattelemaan erilaisia ajatuksia”, Mazzarella toteaa.

Mazzarellan pohdinnat antavat ajattelemisen aihetta nuoremmallekin lukijalle, esimerkiksi ajankäytöstä. Mazzarella kirjoittaa eläkeajasta ajanjaksona, ”josta ihmisen on itse otettava vastuu, koska enää ei ole työnantajaa vaatimassa käyttöönsä tuota aikaa”. Toisaalla hän huomauttaa, että ”vaikka kuinka moni saarnaisi hitauden kulttuuria, minkäänlaista statusta ei liity siihen, että ihmisellä on aikaa. Sitä voidaan arvostaa, että ihminen ottaa itselleen aikaa, mutta sitä ei arvosteta, että hänellä yksinkertaisesti on aikaa.” Mietin, että on oikeastaan aika sääli, jos vasta eläkeiässä teemme ajasta omamme. Miten sitä osaisi eri elämänvaiheissa suhtautua aikaan jonakin, jota vain ihanasti on?

Matkalla puoleen hintaan on luettu myös ainakin näissä blogeissa: Leena Lumi, Kirjanainen, Kattona taivas, Kirjavinkit ja Annelin lukuvinkit.

Merete Mazzarella: Matkalla puoleen hintaan: eläkkeellä olemisen taidosta. Tammi, 2010. Ruotsinkielinen alkuteos Resa med rabatt: om konsten att vara pensionär, 2010. Suom. Raija Rintamäki. Kansi: Helena Kajander.

6 kommenttia:

 1. Mazzarella on mukava pohdiskelija. Sinun kannattaa Luru lukea "Ensin myytiin piano" ja "Juhlista kotiin". Näissä oli vielä enemmän omaan personaan kohdistuvaa huumoria kuin hänen myöhemmissä .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä, Marjatta! Mazzarella viittasikin tässä kirjassa myös noihin kahteen. Haluaisin lukea nekin, vaikka etenenkin vähän takaperoisessa järjestyksessä!

   Poista
 2. Minun lukulistallani on jo vuosia keikkunut Ja illalla pelataan Afrikan tähteä -kirja. En enää edes muista, miksi sen alun perin nappasin mukaan loputtomalle tbr-listalle, mutta en ole sitä raaskinut poiskaan ottaa. Vielä joku päivä siihen tartun, aikomus on ainakin kova!;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täälläkin Mazzarella on roikkunut listoilla vuosia :) Hänen kirjoillaan on myös huippuhyviä nimiä, kuten vaikkapa juuri tuo Ja illalla pelataan Afrikan tähteä!

   Poista
 3. Mazzarella on kyllä ihana. <3 Omia suosikkejani ovat "Silloin en koskaan ole yksin - lukemisen taidosta", "Tähtien väliset viivat - esseitä identiteetistä" ja "Juhlista kotiin".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkeistä, Reeta! Oi, monta mielenkiintoiselta vaikuttavaa kirjaa!

   Poista