18. lokakuuta 2012

Kokemuksia Ebib-palvelusta

Kirjan esittelysivu (ruutukaappaus: http://nextmedia.ellibs.com)

Innostuin kokeilemaan HelMet-kirjaston Facebookissa mainostamaa Ebib-sähkökirjapalvelua. Hienoa, että kirjasto tarjoaa näin ajan hermolla olevaa palvelua ja etsii aktiivisesti palautetta käyttäjiltä! Olen entistäkin vaikuttuneempi suomalaisen kirjastolaitoksen parhaudesta.

Ensimmäiseksi lainakirjakseni valitsin Anna-Leena Härkösen romaanin Onnen tunti (2011). Sen lisäksi minua olisivat kiinnostaneet esimerkiksi Riikka Pulkkisen Vieras ja Miika Nousiaisen Metsäjätti, mutta niistä ovat tällä hetkellä kaikki kappaleet lainassa. Tietokirjapuolelta saattaisin lainata esimerkiksi John Simonin kirjoittaman elämäkerran Koneen ruhtinas: Pekka Herlinin elämä. Tässä vuoden loppuun kestävässä palvelukokeilussa kirjavalikoima on vielä suppea, mutta on mukavaa, että mukana on erityylisiä kirjoja ja lukijoiden suosikkeja, syksyn uutuuksiakin.

Sivustoa oli helppo käyttää. Kirjat ovat näkyvissä heti palvelun etusivulla ja ne voi lajitella uutuuden, lainattuuden tai aakkosjärjestyksen perusteella. Minä vilkaisin ensin läpi koko kokoelman ja sitten napsautin näkyviin vain ne kirjat, jotka ovat tällä hetkellä lainattavissa.

Palvelun kirjoja voi lukea kahdella tavalla: selaimessa tai omaan laitteeseen lataamalla. Kokeilin ensin selainversiota, mutta en sitten halunnutkaan lukea kirjaa tietokoneen näytöltä (se tuntuu työltä, ei huvilta!), vaan ladata tiedoston Kindleen tai puhelimeen. Yritin ensin etsiä näytöltä linkkiä, jossa selainversion voisi vaihtaa lennosta lukuohjelmaan ladattavaksi versioksi, mutta sellaista ei näkynyt löytyvän. Palautin siis selainversion kirjastoon ja lainasin kirjan uudestaan ladattavana versiona.

Pieni pettymys oli, että kirjojen formaatti ei ole Kindle-yhteensopiva. Harmi! Kindle olisi ollut ensimmäinen valintani lukumuodoksi. Sen puutteessa latasin tiedoston iPhoneen. Lataamista varten piti kirjautua Adoben sivuilla ja sitten hakea AppStoresta Bluefire-sovellus. Helppoa kuin heinänteko, vaikka vielä helpompaa olisi, jos tuon ensimmäisen etapin voisi jättää pois.

Ajattelin ensin, että lukisin Härköstä pienissä pätkissä silloin, kun mukana ei ole muuta luettavaa, mutta innostuinkin sitten lukemaan koko kirjan melkein saman tien. Aluksi puhelimen näytöltä oli outoa lukea: tekstiä mahtuu näytölle kovin vähän, joten sivua saa olla kääntämässä yhtä mittaa. Vauhtiin päästyäni en kuitenkaan kokenut lukemista hankalana, ja näytön asetukset kuten fonttikoon ja marginaalien säätö toimivat mallikkaasti.

Mukavaa on myös se, että eräpäivistä ei tarvitse stressata, sillä laina-ajan päätyttyä kirja palautuu kirjastoon automaattisesti. Laina-ajaksi voi valita 7 päivää tai 1 päivän. Ihmettelen, valitseeko kukaan jälkimmäistä vaihtoehtoa: minä ainakin otan mieluummin pidemmän laina-ajan ja jos ehdinkin lukea kirjan heti, palautan etuajassa. Kirjan palauttaminen Bluefire-sovelluksesta oli sekin helppoa.

Palvelussa voi myös tehdä varauksia kirjoihin, joiden kaikki kappaleet ovat tällä hetkellä lainassa. Laitoin heti varauksen vetämään Pulkkisen Vieraaseen ja saan kuulemma sähköpostia, kun kappaleeni on vapaa.

Kaiken kaikkiaan ensitutustumiseni Ebibiin oli siis kerrassaan myönteinen kokemus. Toivottavasti tästä palvelusta tulee pysyvä osa kirjaston valikoimaa.

Itse kirjasta myöhemmin erillinen postaus!

Kirjan kansi selainnäkymässä (ruutukaappaus: http://nextmedia.ellibs.com)

11 kommenttia:

 1. Mie yritin saada kirjan puhelimeeni, mutta minulla taisi olla liian hidas yhteys täällä pohjoisessa, että se olisi onnistunut. Näkyy, että olisin lainannut yhden teoksen, mutta en pääse lukemaan sitä. On tosiaan kätevä, että kirja palautuu sitten itsestään takaisin, niin sitä ei tarvitse erikseen muistaa palauttaa.

  Ehkä joku ottaa sen päivän sen tähden, että kirja palautuisi muille käyttäjille nopeammin? En tosin tiedä, että moniko noin ystävällinen olisi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä kirjaston käyttäjät ovat keskimäärin harvinaisen ystävällistä sakkia :)

   Harmi, että sinulla oli ongelmia puhelimeen lataamisen kanssa. Sen muuten unohdin mainita, että olisi mukavaa, jos kirjan voisi lainata PC:ltä ja sitten "lähettää" puhelimeen, niin ettei tarvitsisi hoitaa koko operaatiota puhelimen näyttöä tihrustaen. Sivusto toimii kyllä puhelimen selaimessakin, mutta voisi olla optimoidumpikin.

   Poista
  2. Kokeilin palvelua eilen iPadillä ja hyvin se toimii, varsinkin kun lukuohjelma oli jo ladattuna. Sinänsä harmittaa tämä formaattien ja palvelujen sekamelska, Helmetilläkin kun on useita erilaisia. Ja valikoimat pieniä ja omalta kannaltani erikoisia. No, ainakin voi tutustua uusiin tyylilajeihin kuten chick-lit...

   Poista
 2. Voi räkä ettei mulla ole mitään tietokonetta kummoisempaa lukulaitetta. Kyllähän sitäkin tietysti voisi testata, mutta sängyssä makoilu iphone kainalossa kuulostaisi vain niin paljon paremmalta kuin antiikkinen tietokone kovine tuoleineen ja istuma-asentoineen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, jotenkin tietokoneen ruudulta lukeminen ei tunnu ollenkaan niin rentouttavalta kuin muunlaisella laitteella. Tietokoneella on hyvä tehdä töitä ja surffailla netissä, mutta kirjat luen mieluummin muussa muodossa.

   Poista
 3. Hyvä arvio, joskin on niin, että Amazonin .azw kun on ominen suojauksineen suljettu formaatti, niin yhteensopivuuden tulisi toimia toisin päin: Kindlen tulisi lukea standardia ePUBia. Ja kyllähän se lukeekin, tavallaan: Aivan uusimmat Kindlet ovat Androideja, ja niihin voi periaatteessa (joskin hieman hankalasti) asentaa Mantova-readerin, joka osaa muutakin kuin .azw:n.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh, meneepä tekniseksi! Kuulinkin, että uusimmissa Kindleissä tähän ongelmaan on jonkinlainen ratkaisumahdollisuus. Minun vekottimeni on vanhempaa mallia.

   Poista
 4. Tosi kiinnostavaa! En ole itse Helmetin asiakas, mutta olen kuullut huhuja, että samaa palvelua harkitaan tänne Turkuunkin, kiva kuulla että se toimii. Meillä on täällä tällä hetkellä käytössä Ellibsin varmaan aika vastaava palvelu, jonka kirjavalikoima taitaa kuitenkin olla enemmän suunnattu korkeakouluopiskelijoille kuin tavallisille lukijoille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisin kuvitella, että käyttöliittymä on suht samanlainen - minusta oikein helppo käyttää. Toivottavasti romaanilaina-Ebib tulee Turkuunkin!

   Poista
 5. Kiva kun kirjoitit tästä. Olin kyllä huomannut palvelun aikaisemminkin, mutta nyt innostuin itsekin laittamaan kirjan varaukseen. Jännityksellä odotan, miten toimii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnea kokeiluun! Facebookissa Ebib kommentoi, että varatut kirjat ilmestyvät vapauduttuaan suoraan käyttäjän "kirjastokassiin", näppärää!

   Poista