14. heinäkuuta 2014

Richard Wiseman: 59 Seconds - Think a Little, Change a Lot

Richard Wisemanin (osuva nimi!) kirja 59 Seconds: Think a little, change a lot (2009) mainostaa murtavansa self help -kirjallisuuden myyttejä tarjoamalla tieteelliseen tutkimukseen perustuvaa tietoa ja tutkitusti toimivia kikkoja parempaan elämään.

Eli siis self help -kirja, joka ei tahdo olla self help -kirja. Mutta mielenkiintoista luettavaa! Kirjan luvut käsittelevät esimerkiksi sellaisia aiheita kuin onnellisuus, motivaatio, luovuus, ihmissuhteet ja päätöksenteko. Wiseman käy läpi sosiaalipsykologisten kokeiden tuloksia ja vertailee niitä self help -kirjojen ja aikakauslehtijuttujen neuvoihin, joista toiset osoittautuvat ainakin tieteen näkökulmasta osuvammiksi kuin toiset.

Wisemanin kuvailemat tutkimukset ovat aika hupaisia. Tutkijoilla mahtaa olla lystiä kehitellessään hypoteesejä ja kenttäkokeita esimerkiksi erilaisten iskurepliikkien toimivuudesta (selviää, että kevyt kosketus olkavarrelle kasvattaa tanssiinkutsun hyväksymisen todennäköisyyttä 20 prosentilla) tai kadulta löytyneen lompakon palauttamiseen vaikuttavia tekijöitä (vauvan kuva lompakossa lisää todennäköisyyttä saada lompsa takaisin 30 prosentilla).

Jotkut kirjassa siteeratuista tutkimuksista vaikuttavat melko triviaaleilta, ja harva niistä tarjonnee lopullista totuutta mihinkään asiaan. Ihan hyviä ja järkeenkäypiä vinkkejäkin joukosta silti löytyy.
Tässäpä esimerkiksi muutama vinkki onnellisuuden buustaamiseen:
  • Hymyile. Iloisena on helppo hymyillä, mutta tutkimusten mukaan homma toimii myös toisin päin: hymyileminen saa mielen iloiseksi. Muutkin iloiset eleet toimivat, esimerkiksi nyökkäily ja reippaan hilpeä kävelytyyli.
  • Osta elämyksiä, älä tavaraa. Ajan myötä tavaran koettu arvo alenee, elämysten taas kasvaa.
  • Listaa asioita, jotka ovat elämässäsi hyvin tai esimerkiksi ilonaiheita viikon varrelta. Kiitollisuudentunteiden treenaaminen lisää tutkitusti onnellisuutta.
Wiseman näkyy kirjoittaneen muitakin arkipäivän psykologiaa käsitteleviä teoksia ja pitää myös blogia.

Richard Wiseman: 59 Seconds: Think a little, change a lot. Pan Books, 2009. 357 s. Lainattu kirjastosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti