30. tammikuuta 2014

Annie Proulx: Laivauutisia

Vuosi on alkanut bloggailun kannalta heikohkosti, mutta ennen tammikuun loppua täytyy sentään saada blogattua viime vuonna luetut kirjat! Onneksi niitä on enää yksi rästissä.

Annie Proulxia olen kaavaillut lukevani siitä asti, kun näin Brokeback Mountainin. Tuo novelli ei nyt kuitenkaan sattunut ensimmäisenä luettavaksi, vaan sen sijaan tartuin Laivauutisia-romaaniin (1994, suom. 1997).

Laivauutisia sijoittuu Kanadan itärannikon jäisiin ja tuulisiin maisemiin. Päähenkilö Quoyle on elämän hyljeksimä miesparka, joka nuorena leskeksi jäätyään muuttaa sukunsa juurille, Newfoundlandin kallioilla keikkuvaan rapistuneeseen vanhaan taloon. Maisemat ovat karuja, meri ärähtelevä itsevaltias ja paikalliset asukkaat kukin omalla tavallaan omalaatuisia, mutta vähitellen Quoyle tulee niiden kanssa tutuksi.

Kirjan tunnelma sopi hyvin lumettoman joululoman värittäjäksi. En ole aiemmin lukenut Laivauutisten kuvaamiin maisemiin sijoittuvia kirjoja, joten oli mielenkiintoista eläytyä elämään Quoyle's Pointin karuudessa. Proulxin yhtä aikaa elävästi kuvaileva ja jotenkin rujo kerronta sopi kirjan kuvaamiin seutuihin ja ihmisiin.

Eläytymiseni ei silti jotenkin aivan täysin onnistunut. Newfoundlandin maisemat ja arki kiinnostivat, mutta huomasin, että en loppujen lopuksi erityisemmin välittänyt kirjan henkilöistä. Oli toki surkeaa, kun Quoyle-raukalla meni huonosti ja mukavaa kun hänen elämäänsä ilmaantui yllättäviä valopilkkuja, ja viihdyin hyvin esimerkiksi Quoylen topakan Agnes-tädin seurassa, mutta sen syvemmin en heidän kohtaloihinsa eläytynyt.

Laivauutisia on pidetty, palkittu ja valkokankaallekin viety kirja. En oikein osaa eritellä, miksi minä en saanut siitä otetta – näin vain joskus käy. (Voin muuten kyllä kuvitella, että tästä saa hyvän elokuvan, vaikka Kevin Spacey, Julianne Moore ja Judi Dench tuntuvatkin vähän liian filmaattisilta kirjan päähenkilöitä esittämään. Olisi hauskaa nähdä leffaversio.)

Epämääräisen hailea päätös kirjavuodelle 2013 siis, mutta ei se mitään. Uusi vuosi, uudet kujeet!

Annie Proulx: The Shipping News, 1994. Suom. Laivauutisia, Otava 1997, suom. Marja Alopaeus. Saatu lahjaksi.

8 kommenttia:

 1. Tämä on yksi suurimpia kirjasuosikkejani. Kirjan tunnelma kolahti ja tarina henkilöineen koukutti. Harmi, ettet aivan huumaantunut, mutta kiva, että luit kuitenkin. Minun tekisi mieli lukea tämä uudelleen, ehkä teenkin sen tässä jossain vaiheessa. Leffastakin tykkään ja uskallan sitä suositella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leffa olisi tosiaan kiva nähdä! Vaikka en kirjaan erityisesti rakastunutkaan, uumoilen että elokuvana tämä voisi olla hyvä.

   Poista
 2. Luin tämän vuosia sitten kesällä, ja siihen vuodenaikaan Laivauutisia ei puolestaan istunut lainkaan. Minullekin kirja jäi vaisuksi kokemukseksi. Olisi mielenkiintoista nähdä leffaversio, josko se sytyttäisi enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, tätä ei tosiaan voi suositella kesälukemiseksi! Tuli kylmä jo pelkästä sivujen kääntelystä. :)

   Poista
 3. Olisin niin halunnut lukea Proulxia, sillä luin hänestä erään pitkän haastattelun ja vaikutuin. Ja tietenkin olen nähnyt monta kertaa Brokeback Mountainin...ja sitten kerran avasimme tuosta vaan telkkarin jotain katsoaksemme, mikä ei ole meillä tavallista, sillä valitsemme mitä aiomme katsoa ja katsomme tosi vähän: Sieltä tuli Laivauutisia ja olimme ihan myytyjä. Olen yrittänyt löytää tuota leffaa ostaakseni sen, mutta tuloksetta.

  Siis ainakin Proulx on kiinnostava, en muuta osaa sanoa;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Proulx vaikuttaa kyllä kiinnostavalta kirjailijalta, käsittääkseni hän aloitti kirjailijanuransa (tai löi läpi?) jo kypsemmällä iällä, ja muutenkin yhdistän Proulxin mielessäni jotenkin muihin saman ikäluokan amerikkalaisiin ja kanadalaisiin naiskirjailijoihin. Kävipä tuuri, että osuit telkkarin ääreen juuri tuon elokuvan aikaan! Toivottavasti löydät leffan omaksi :)

   Poista
 4. Minulle on jäänyt varsin hyvä kirjamuisto tästä, mutta ei niin häikäisevä kuin odotin. Enempää kirjailijan tuotantoa en ole lukenut, mutta Brokeback Mountain -elokuva oli vaikuttava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Brokeback Mountain teki minuunkin vaikutuksen, olisi mielenkiintoista lukea elokuvan pohjana ollut novelli!

   Poista