17. joulukuuta 2013

Juhani Aho: Papin rouva


Huokailin Juhani Aho -ihastustani jo Papin tyttären kohdalla, mutta nyt olisi sille vielä parempi hetki. Minä nimittäin suorastaan rakastuin Papin rouvaan!

Papin tyttärestä tuttu Elli on nyt naimisissa. Mies on Mikko, edellisen kirjan lopussa Ellin lapsuudenkotiin vierailulle tullut nuori maisteri, jonka kosintaan Elli ponnettomasti suostui. Lupsakka, arkinen Mikko on tyytyväinen avioliittoonsa ja elämäänsä, mutta nuorta rouvaa jäytää edelleen kaipuu kohti jotain kauniimpaa ja ylevämpää.

Kaipuu saa kohteen, kun pappilaan saapuu kesävieraaksi Olavi Kalm, Mikon nuoruudenystävä, johon Elli nuorempana lyhyen kohtaamisen seurauksena ihastui palavasti. Vuodet eivät ole haalistaneet Olavin muistoa Ellin mielessä. Nuori ylioppilas on nyt elämää nähnyt aikuinen mies, yhtä komea ja kiehtova kuin ennenkin. Suljettua elämää eläneelle Ellille Olavi tuo kuin tuulahduksen toisesta todellisuudesta, maailmasta täynnä mahdollisuuksia.

Romaani seuraa Elliä ja Olavia kesän ajan. Ulkonaisia tapahtumia ei uneliaassa maalaispappilassa ole paljon, vaan niitä tärkeämpiä ovat ajatukset ja tunteet. Ellin rakkaus Olavia kohtaan on arkaa mutta ehdotonta, kauan haudottujen kuvitelmien ja haaveellisten ihanteiden värittämää. Olavin tunteet sen sijaan ovat häilyväisempää laatua. Tunteen huuma ei jätä Olaviakaan kylmäksi, mutta rakkaudessa kokenut maailmanmies ei suhtaudu kesäisiin lemmenunelmiin samalla vakavuudella kuin kokematon, totinen Elli.

Aho kuvaa kaksikon mielenliikkeitä hurjan hienosti. Vaivihkaa heräävät tunteet, varmuudeksi vaihtuvat aavistukset, yhä uudelleen pintaan nousevat epäilykset... Tarina etenee verkkaisesti, mutta henkilöiden sisäiset jännitteet pitivät minut tiiviisti otteessaan. Mieleni teki ravistella pilvilinnoja rakentelevaa Elliä ja naisen palvonnan paisteessa kellittelevää, omaan viehätysvoimaansa hurmaantunutta Olavia, mutta toisaalta heitä molempia oli helppo ymmärtää. Minulta herui sympatiaa jopa statistin rooliin jäävälle Mikolle, joka ei kerta kaikkiaan ymmärtänyt vaimoaan, mutta yritti parhaansa omalla kömpelöllä tavallaan.

Oman viehätyksensä kirjaan toi myös Ahon aina yhtä ihana, tunnelmantäyteinen kerronta, sen leppeästi keinuvat lauseet ja herkullisen rehevä sanasto. Papin rouva suorastaan huokuu kesäisen maaseudun tuoksuja ja ääniä, menneen ajan Suomea parhaimmillaan. Ruispellot lainehtivat, järvi huokailee kesäyössä, haavan lehti lepattaa. Luonto ympärillä heijastelee henkilöiden mielenliikkeitä ja nousee osaksi kirjan vivahteikasta tunnemaisemaa.

Ihana kirja. Suosittelen!

Osallistun kirjalla Ofelia Outolinnun 1800-luvun kirjat -haasteeseen ja Sinisen linnan kirjaston Avioliittojuonia-haasteeseen.

Juhani Aho: Papin rouva. 1893. Ladattu Elisa Kirjasta, luettu kännykällä.
Kuva: Haila, V. A. & Kauko Heikkilä: Suomalaisen kirjallisuuden historia, neljäs painos, 1953 (Wikimedia Commons) 

6 kommenttia:

 1. Papin tytär ja Papin rouva oli minun ensimmäinen kokonainen teos, jonka olen Juhani Aholta lukenut. Ihastuin. Nyt luen Juhani Ahon rautatietä. Hänellä on todella ollut taitoa ja näkemystä kuvata ihmistuntoja ja vähän muutakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun muistoni Rautatiestä ovat kouluajoilta ja vähän tylsiä. Nyt kun olen ihastunut Ahon muihin kirjoihin, olisi mielenkiintoista lukea sekin uudestaan!

   Poista
 2. Kirjoititpa mahtavasti! Minäkin olen tykästynyt Ahoon ja tästä kirjasta kesän tunnelma ja ihmisten tunteet oikein huokuvat. Ja ihanaa kieltä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Salla! Tätä kirjaa olisi ihana lukea kesällä maalla - tai ehkä sen kesätunnelmat olivatkin juuri sopivaa lukemista tähän pimeään ja koleaan vuodenaikaan! :)

   Poista
 3. Hassu muisto Ahon kirjoista "Papin tytär" ja "Papin rouva", luin ne alle kouluikäisenä. Huutokauppoja kiertävä, äitini kanssa ystävystynyt romukauppias toi kotiini tavaraa, minulle pinon kirjoja. Siinä oli Ahon lisäksi mm. Minna Canthia. Minä tyttö luin lasten kirjojen puutteessa mitä käsiini sain.
  Luin nämä kirjat uudestaan vasta keski-iässä ja ihastuin. Valtava tunnelataus. En ollut ymmärtänyt aivan kaikkea lapsena. ; )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mainioita lukumuistoja! :) Voin kyllä kuvitella, että lapsilukijalle esimerkiksi Papin rouva saattaa tuntua vähän tylsältä, jos lukuhetkiltä kaipaa menoa ja seikkailuja. Tämän kirjan viehätys on enemmän hitaissa, pinnanalaisissa tunnelmissa...

   Poista