6. joulukuuta 2013

Itsenäisyyspäivän kunniaksi: 13+ kotimaista ja maakuntahaaste

Vuoden alussa Facebookissa lähti käyntiin mainio Koen 13 kotimaista kirjailijaa vuonna 2013 -lukuhaaste, jonka ideana on tutustua 13 itselle uuteen suomalaiseen kirjailijaan vuoden aikana. Näin itsenäisyyspäivän kunniaksi ilmoitan, että tusina ja risat on täynnä!

Itse asiassa olen aivan huomaamattani ehtinyt jo kuuteentoista:
 1. John Simon: Koneen ruhtinas - Pekka Herlinin elämä
 2. Eve Hietamies: Yösyöttö
 3. Venla Hiidensalo: Mediahuora
 4. Karoliina Timonen: Aika mennyt palaa
 5. Sari Vuoristo: Säätiedotus merenkulkijoille
 6. Riikka Stewen: Niin kauan kuin rakastat
 7. Pirjo Rissanen: Kamomillasola
 8. Leena Lehtolainen: Ensimmäinen murhani
 9. Jari Tervo: Myyrä
 10. Vera Vala: Kuolema sypressin varjossa
 11. Outi Nyytäjä: Heinäpaali roihuaa - näkyjä ja näkemyksiä Bretagnesta
 12. Pasi Ilmari Jääskeläinen: Lumikko ja yhdeksän muuta
 13. Tommi Melender: Ranskalainen ystävä
 14. Ari Turunen: Tosi on! Valheen, vääristelyn ja vilpin historiaa
 15. Annina Holmberg: Kaiku
 16. Märta Tikkanen: Emma ja Uno - rakkautta tottakai
Kaikkiin listan kirjailijoihin oli mukava tutustua, ja kaikilta voisin kuvitella lukevani joskus jotain muutakin. Hassua kyllä, vähiten innostuin kirjasta, joka taitaa olla tästä joukosta luetuin ja suuresti arvostettu eli Jari Tervon Myyrästä. Suurin ihastus puolestaan oli Märta Tikkanen, ja nautin kovasti myös esimerkiksi Eve Hietamiehen lempeästä huumorista ja Sari Vuoriston tunnelmallisista novelleista. Kiva haaste siis! Ehkä ensi vuonna 14 uutta kirjailijaa vuodelle 2014...?

Itsenäisyyspäivään sopii myös toinen Suomi-haaste eli Kirjoihin kadonnut -blogin Aletheian maakuntahaaste. Tätä haastetta en ryhtynyt mitenkään tietoisesti suorittamaan, mutta innostuin nyt haasteen päätyttyä katsastamaan, missä Suomen maakunnissa lukemissani kirjoissa seikkailtiinkaan.

Tulos ei ole kovin häävi. Uudellamaalla mentiin monessa kirjassa, mutta muista maakunnista tutustuin vain Pohjois-Karjalaan (Virpi Hämeen-Anttilan Railo) ja Keski-Pohjanmaahan (Anna-Leena Härkösen Juhannusvieras), tai ainakin nämä kirjat ovat jääneet mieleen ainoina, joissa paikallisväri oli olennainen elementti. Mukaan tekisi mieli ottaa myös Sari Vuoriston saaristolaisnovelleja ja Miika Nousiaisen Metsäjätin metsäteollisuusmaisemia, mutta en tiedä, mihin maakuntaan ne konkreettisesti sijoittaisin.

Ulkomailla asuvana suomalaisena on hauskaa huomata myös, että lukemissani kotimaisissa kirjoissa on mukana myös kansainvälistä suomalaisuutta. Pekka Herlinin elämäkerran kirjoittanut John Simon on Suomeen asettunut amerikkalainen, Vera Vala taas Italiaan asettunut suomalainen ja hänen dekkarisankarittarensa Arianna de Bellis suomalaisjuurinen italialainen. Suomalaisia ulkomailla tavataan myös esimerkiksi Outi Nyytäjän pakinoissa ja Karoliina Timosen ja Tommi Melenderin romaaneissa.

Juhlallista itsenäisyyspäivää kaikille, Suomessa ja maailmalla!

Kuva: By SokoWiki (Own work) [CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

2 kommenttia:

 1. Kiva, kun olit mukana tässä haasteessa, minäkin - siis Koen kovia kotimaisia. Kiinnostavia kirjoja olet lukenut! Hauska seurata omaa aielistaa ja todellisia luettuja, ovat minulla aika erilaiset listat. Mutta haasteen ansiosta on tullut luettuja kirjoja, joita ei ehkä muuten, ja se kai on haasteen tarkoituskin? Maakuntahaaste on mennyt minulta ohi. Metsäjätin sijoitin itse mielessäni Kymenlaaksoon, varmaan kirjan ilmestymisen aikoihin tapahtuneen Myllykosken tehtaan alasajon takia, vaikkei siellä kai vaneria valmistettukaan - niitä tehtaita on lopetettu monessa muussa maakunnassa. Ja suomalaisia ulkomailla on myös Pekka Hiltusen mainiossa Studio-sarjassa, naisemme Lontoossa. Hyvää itsenäisyyspäivän jälkeistä elämää ja joulun odotusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista, Arja! Minä innostun aina lukuhaasteista juuri sen takia, että niiden ansioista tulee luettua kirjoja, joita ei välttämättä muuten lukisi - ja toisaalta joskus haasteet taas saavat miettimään uudesta näkökulmasta kirjoja, jotka muutenkin olisin luultavasti lukenut, mikä sekin on hauskaa ja avartavaa. Odotan jo sormet syyhyten, millaisia haasteita bloggaajakollegat keksivät ensi vuodelle! :)

   Poista