2. toukokuuta 2014

Richard Heller: High Impact Speeches

Töissä käymäni kurssin seurauksena innostuin opiskelemaan puhetaidon saloja ja lainaamaan kirjastosta pari aihetta käsittelevää kirjaa. Ensimmäisenä vuorossa Richard Hellerin High Impact Speeches: How to Create and Deliver Words that Move Minds (2003).

En ole lukenut muita opaskirjoja puheiden kirjoittamisesta ja pitämisestä, mutta rohkenen silti kehua, että Hellerin opus on hyvä johdatus aiheeseen. Vähän alle 200-sivuinen kirja tuntui sopivan käytännönläheiseltä ja riittävän perusteelliselta ilman liikaa rautalangasta vääntämistä, lavertelua ja toistoa, mistä tämäntyyppiset kirjat joskus kärsivät (varsinkin amerikkalaiset − mutta Heller taitaakin olla britti).

Heller antaa vinkkejä puheen sisällön ja rakenteen suunnitteluun, puheen kirjoittamiseen ja kielen hiomiseen sekä itse puhetilanteeseen. Monet kirjan esimerkeistä ovat kuuluisisista englantilaisista ja amerikkalaisista puheista. Abraham Lincolnin Gettysburgin puhe tai Martin Luther Kingin ”I have a dream” -julistus tuntuvat ehkä vähän kaukaisilta vertailukohdilta tavallisen tallaajan tarpeisiin, mutta kirjan neuvot sinänsä ovat sovellettavissa monenlaisiin tilanteisiin. Esimerkiksi simppeli puheen perusrunko, jonka Heller käy läpi kuvitteellisen esimerkkipuheen suunnittelun kautta, tuntuu näppärältä apuvälineeltä alkuun pääsemiseksi.

Hyödyllisimmillään kirja lienee lukijoille, joiden valmisteltavana on asiapitoinen ja/tai yleisön mielipiteisiin vaikuttamaan pyrkivä puhe tai esitelmä. Perhejuhlien maljapuheisiin ja sen sellaisiin löytynee paremmin inspiraatiota muualta. Tämän kirjan jatkoksi olisi mielenkiintoista lukea myös samaa aihetta käsittelevä suomalainen opaskirja ja vertailla kirjojen esittelemiä vinkkejä ja esimerkkejä.

Richard Heller: High Impact Speeches: How to Create and Deliver Words that Move Minds. Pearson Education, 2003. 191 s. Lainattu kirjastosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti